Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите отново успяха да скрепят кворум от 124 души благодарение на осмината си колеги под карантина, които се включиха онлайн. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите отново успяха да скрепят кворум от 124 души благодарение на осмината си колеги под карантина, които се включиха онлайн. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Сега се чака решение на Борисов

ГЕРБ опита да спечели опозицията с обещаната оставка на премиера

Свикването на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция по внесения от ГЕРБ проект, се провали. В сряда депутатите не успяха да съберат нужните 160 от 240 гласа за вземането на такова решение.

Проектът за нова конституция бе внесен на 2 септември от 127 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”. Той бе част от обещанието на управляващите от лятото за рестарт на държавата, след като започнаха протестите срещу правителството. А в сряда точката изненадващо бе вкарана между тези за бюджетите за 2021 г. Но само решение за свикване на ВНС без проекта на конституция.

Обещание да подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за ВНС даде , направи пък премиерът Бойко Борисов още през август. “Трябва да им кажете (на партиите в парламента - б.а.) така: на 2 септември имаме шанс да вървим напред, ако парламентарно представените партии не искат да подкрепят и да дадем властта на народа, то за мен тоя парламент ще е изчерпан”, обяви той тогава. В сряда Борисов не реагира на отхвърлянето на неговото предложение, но се очаква

да обяви

решението си

до края на

седмицата

Проектът за нова конституция предвиждаше отмяна на великите народни събрания, депутатите в обикновения парламент да бъдат намалени от 240 на 120 души и т.н. За да бъдат приети такива текстове обаче, бе нужно свикването на ВНС.

Едва 111 гласа подкрепа от нужните 160 събра вчерашното решение за свикване на велик парламент. След като БСП и ДПС обявиха още през лятото, че няма да го подкрепят, вчера гласове отказа и “Воля”. Партията на Веселин Марешки отказа подкрепа, защото липсвали становища по новата конституция от граждани или неправителствени организации.

“Конституционният кьорфишек днес се използва, за да отвлече вниманието от затварянето на страната”, коментира червеният Крум Зарков. Той припомни, че в първоначалния проект липсвал преамбюл, сгрешен бил гербът и др. А освен това, бил внесен от депутати, които признали, че не са го чели (Веселин Марешки - б.а.).

Това е опит за ограничаване на основните права на гражданите за първи път в демократичната ни история, каза пък вече независимият депутат Валери Жаблянов. Той критикува БСП, че видели проблем единствено в това, че няма промени, свързани с главния прокурор.

“Конституцията

не е Библия,

за да не може

да се променя Това реално е първият върховен закон, който издържа 30 г. и не е бил суспендиран или бламиран от нито едно управление”, настоя депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Два дни преди дебата Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, критикува предложената нова конституция. 

Зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова си разговарят на разстояние в пленарната зала.
Зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова си разговарят на разстояние в пленарната зала.

“Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От левицата настояха Борисов да дойде в парламента за дебатите, макар той да не е вносител.

“Преди време премиерът беше обещал да си подаде оставката, когато дойде обсъждането за свикването на ВНС. Не знам как така една сериозна тема не се обсъжда в присъствието на министър-председателя?”, каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин. Ако Борисов не можело да присъства, имало възможност да го включат “от джипката или където е” онлайн, добави той.

“Омръзна ми да слушам как настоящата конституция е някаква свещена крава и трябва само да коленичим пред нея и да си бием челата в земята. Нека да припомним кои я приеха - ДПС, БСП и отломки от СДС, които после се оказаха депутати от БСП. Защо я приеха? За да обезпечат дългосрочното оцеляване на БКП”, коментира пък зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов.

“Днес

имате шанс

да получите

оставката на

премиера

Борисов и

се отказвате

от него

Нали искахте предсрочни избори? Хайде, има шанс”, обърна се към левицата Десислава Атанасова от ГЕРБ. Запита и защо президентът Румен Радев не е представил проекта си за конституция, след като обяви, че има такъв. А червените започнаха да скандират “Оставка”.