Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Михаил Мирчев
Проф. Михаил Мирчев

Проф. Мирчев категоричен, че няма да подаде оставка и няма да промени и думичка в уроците си

Расистки, ксенофобски, антисемитски и дори с нацистки теории, така студенти от Софийския университет определят лекциите на политолога проф. Михаил Мирчев. В отворено писмо до ректора на университета проф. Анастас Герджиков и просветния министър Красимир Вълчев те поискаха преподавателят да бъде уволнен, ако сам не напусне.

"Досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование", обясняват в писмото студентите от Студентско общество за равенство при СУ - организация, която се бори с дискриминацията и насилието сред академичната общност на Алма Матер.

"Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр.", пишат още от студентската организация и дори посочват конкретни пример от лекциите. „Примитивни културни норми още от VII век“ е определение, което проф. Мирчев използва за пакистанците и афганистанците, а мигрантите в Италия нарича „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство.

Като извадени от контекста, определи проф. Мирчев цитатите и не отрече да e изричал всяка една от посочените в писмото думи. "Много са пресилени нещата. Правят много грозни, крайно политически квалификации. Нямат никакви основания", каза за "24 часа" преподавателят и обясни, че досега не е имал подобен проблем в практиката си. Спорните лекции са от дисциплината „Социална работа с етнически групи“, която Мирчев преподава от 3 г. По тях се обучават бъдещи социални работници и покрай дистанционното обучение се качват в ютюб, като могат да се гледат свободно от всеки.

"Твърдя, че част от малцинствата не живеят в XXI век. Част от тях живеят още в 30-те години на XX век. Има екстремни случаи на малцинства в Европа и България, които живеят все едно са в VII век. Факт е, че една част от бежанците не искат и не могат да се интегрират. Става дума за Франция, Австрия", обяснява цитираните си думи проф. Мирчев и е категоричен, че няма да подава оставка и няма да промени и дума от лекциите си. Все още никой от ръководството не е говорил с него по въпроса.

"За нас подобен език представлява недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем. Недопустимо е бъдещите социални работници да бъдат индоктринирани в расистки и анти-ромски, анти-турски и анти-бежански риторики", посочват още студентите в писмото си. Проф. Мирчев не познава тези студенти и не е разговарял с тях. "Има всякакви студенти и допускам всякакви мнения, дори принципно несъгласни. В лекциите си непрекъснато се опитвам да ги провокирам. Няма нищо лошо да се спори по въпросите, но не могат да ме замерят с такива квалификации", казва още преподавателят.

Часове след като бе публикувано писмото на студентите във фейсбук, се организира онлайн подписка за отстраняването на преподавателя. В нея се включиха леви организации, такива, които защитават ромските права, бивши и настоящи студенти на СУ. В комнатрите под публикацията обаче се разрази спор като някои упрекват проф. Мирчев, но други го защитават.