Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От петък учениците от 6-и до 12-и клас в София ще учат онлайн до 27 ноември включително. Засега петокласниците ще продължат да ходят присъствено на училище. Това реши софийският оперативен щаб, начело с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

На директорите на училища се препоръчва при повишаване на броя на заболелите, да се преминава към дистанционно обучение.

В момента 49 столични училища са преминали на онлайн обучение. Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а учителите и възпитателита - 780.

"Вчера имахме заседание на медицинския съвет, според лекарите всяко включване в група създава допълнителен риск в тази ситуация. Освен това според тях в момента има широко разпространение на здравото заразоносителство. На основание на това ще предложа на щаба да удължим онлайн обучението на учениците от гимназиален етап с още 2 седмици, след което да започне поетапното връщане в клас на учениците, особено на осмокласниците и дванадесетокласниците. Разбира се, това зависи и от развитието на ситуацията. Ще обсъдим днес и евентуалното преминаване на онлайн обучение и на учениците от 5 до 7-ми клас, защото основен проблем в момента е здравословното състояние на учителите и рисковете за тях. Пишат ми много учители, които са единодушни, че обучението трябва да е онлайн, пишат ми и родители, които пък са разделени по темата", каза по-рано Фандъкова.

Според нея на този етап не се налага да се обсъжда различна форма на обучение при по-малките ученици и в детските градини. В момента всеки директор има възможност да премине на онлайн обучение при над 20% отсъстващи.

Отпада изискването децата, които са приети в ясла, да започнат да я посещават до 60 дни от началото на учебната година, както и същото изискване за по-големите – 30 дни при приемане в детска градина. Комисията по култура и образование към СОС реши и отсъствието на децата от ясла и детска градина да се извиняват служебно за времето, в което София е в червената или в оранжевата зона по брой заболели.

„Показателите за брой заболели в яслите и детските градини са по-добри от училищата заради медицинския преглед, който се прави на входа всяка сутрин и заради намалената посещаемост. По време на извънредното положение посещаемостта беше 30%, през септември – 50%, сега отново пада надолу. В тази динамична ситуация трябва да дадем възможност на родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи, а тези отсъствия да се извиняват служебно“, уточни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Иначе щабът удължи с още две седмици действието на следните мерки в София: нощните заведения да продължат да са затворени, а ресторантите да работят до 23,30 ч. Остават в сила зеленият коридор за хора над 65 г., които могат да пазаруват от 8 до 10 ч., забраната непълнолетни без придружител да посещават молове, онлайн обучение при студентите, носенето на маски и препоръката към работодателите служителите им да преминат на дистанционна работа или на екипи, за да няма струпване на много хора в офисите.

От сряда в София работят първите три ковид зони в поликлиники - в 11-о ДКЦ във "Възраждане", 12-о в "Люлин" и 17-о в "Оборище".

"До края на седмицата ще отворят общо 7 такива кабинети, а следващата седмица ще се включат поне още 3. На практика това са половината от поликлиниките в София. Целта е да се намали натискът от пациенти към болниците, да помогнем на хората и на личните лекари, за да се ускори диагностицирането. В ковид зоните ще се преглеждат пациенти, които са насочени от личните лекари. Ще се прави и безплатен антигенен тест. Ако има хора, които са без симптоми и не са насочени от личен лекар, те ще трябва да заплатят теста. Затова моля, да се даде предимство на хората със симптоми. Работното време на ковид зоните ще бъде качено на сайта на всяко ДКЦ. Осигурили сме тестове, които ще стигнат до края на седмицата,докато получим тези от държавата", увери Фандъкова.

От 12 ноември ковид зони ще заработят в 8-о ДКЦ в „Надежда“, 20-о ДКЦ в „Красно село“ и 22-ро ДКЦ в „Слатина“, а от 13 ноември – 18-о ДКЦ в „Подуяне“.

Новозаразените днес в София са 1318 души, в болница са 1367, със 79 повече от вчера, а в интензивни отделения се лекуват 139 болни.

"Искам да благодаря на софиянци, които в последната седмица показаха, че са изключително дисциплинирани. Проверките, които правим ежедневно показват, че като цяло мерките се спазват. Нарушенията са единични. Нека да продължим, защото виждаме, че има едно задържане в София на случаите, това може би е добрата новина, но лошата е, че продължава да расте броят на хоспитализираните и за съжаление, на починалите", призова по-рано Фандъкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив
Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив