Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Летящия холандец винаги се раздава на терена 100%.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Летящия холандец винаги се раздава на терена 100%. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Мароканката преглътна обидата и оттогава той прави закуските в семейството, които завършват под душа

Синът на големия нападател изненада с акробатични номера на терена и очевидно върви по стъпките на именития си татко

Националният отбор на Нидерландия жадува да вземе реванш срещу Испания за загубата на финала на световното първенство в Южна Африка през 2010 г. Четири години по-късно на бразилска земя обаче "лалетата" отново изостават в резултата срещу световните шампиони.

Тогава, малко преди да изтече редовното време за първото полувреме на двубоя, нападателят Робин ван Перси успява да изравни резултата след фамозен гол. Попадението падна след изключителен летящ плонж и удар с глава, който прехвърли Икер Касияс, като с този превърнал се в емблематичен гол Ван Перси завинаги си спечели прозвището "Летящия холандец". Това

брилянтно изпълнение

даде тон на водения от Луис ван Гаал тим и нидерландците буквално разнищиха считания за най-силен отбор в света. "Оранжевите" стигнаха до разгромното 5:1, а Ван Перси успя да вкара още веднъж във вратата на Испания. Самият голаджия определи това свое легендарно попадение за най-красивото в цялата му бляскава кариера.

"Това определено е най-добрият ми гол

- казва той. - Наистина беше брилянтно попадение. Отиграването ми беше малко хазартно, но забелязах, че Касияс бе напуснал линията преди да бъде центрирана топката."

Талантливият нападател ще се превърне в голова машина, която често обаче се забърква в скандали във и извън зеления килим.

Ван Перси е роден през 1983 г. в Ротердам, а родителите му се развеждат, когато е още дете. Интересен факт е, че и двамата са хора на изкуството. Баща му рисува илюстрациите по книга за Робин Худ малко преди раждането на бъдещата звезда и кръщава сина си на известния герой. Малкият Робин от своя страна бил доста палаво дете и постоянно имал проблеми в училище.

На няколко пъти бил пред изключване, но все му се разминавало. За сметка на това обаче тийнейджърът усърдно наблягал на тренировките по футбол.

Ван Перси е в школата на "Екселсиор" над десет години, а когато е на 16 г., е забелязан от един от най-великите нидерландски отбори - "Фейенорд". Робин впечатлява и година по-късно вече е част от мъжкия отбор.

Той е едва на 18 години, когато излиза като титуляр във финала за купата на УЕФА през 2002 г. и отборът му побеждава "Борусия" (Дортмунд) на родна земя. Това се оказва и последен европейски трофей за нидерландски тим до ден днешен.

В следващите години името на Робин ван Перси набира популярност и мнозина специалисти виждат в него бляскаво бъдеще.

Така през 2004 г. талантът грабва окото на френския наставник на "Арсенал" Арсен Венгер и нидерландецът приема ново предизикателсвто, подписвайки контракт за четири години с английския шампион.

Едва два дни след 21-вия си рожден ден Перси си прави подарък за личния празник, като още в дебютния си мач печели трофей. "Артилеристите" надделяват с 3:1 срещу "Манчестър Юнайтед" в мач за "Комюнити Шийлд".

През същата година голмайсторът се жени за своята дългогодишна приятелка мароканката Бучра Елбали. Понеже

тя е мюсюлманка, Перси приема исляма, за да може да се венчае за своята любима. Много скоро обаче бракът им е поставен на сериозно изпитание. През 2005 г. Робин е арестуван в родината си и остава зад решетките за две седмици, след като е обвинен в изнасилване на стриптийзьорката Сандра Бома Крийгсман. Нападателят, който по това време е част и от националния отбор, признава, че е имал сексуални отношения с момичето, но е категоричен, че всичко се е случило по нейно желание.

В крайна сметка невинността на футболиста е доказана, а всички обвинения срещу него са свалени. Тези обстоятелства обаче

разклащат брака на Робин,

а Бучра признава, че била много обидена от постъпката му.

В крайна сметка мароканката прощава на своя любим и след време признава, че тези събития направили връзката им дори по силна. Тя описва Ван Перси като любящ и изключително грижовен съпруг. Двамата стават родители за първи път през 2006 г., когато се ражда синът им Шакел, а междувременно Робин вече се радва на статута на една от звездите в английската Висша лига.

Контузиите му пречат да играе постоянно, но когато е на зеления килим, нидерландецът бележи важни попадения и логично ръководството на "Арсенал" удължава контракта на футболиста до януари 2011 г.

Перси се превръща в любимец на феновете въпреки слуховете, че заради липсата на големи успехи на отбора може и да смени клубната си принадлежност. В тези години нападателят остава верен на "Арсенал" и става важна част от националния отбор на Евро 2008. По терените на Австрия и Швейцария Нидерландия започва изключително силно, а Перси бележи две попадения в груповата фаза. Изненадващо за мнозина обаче след разгромни победи над Италия и Франция лалетата отпадат на четвъртфиналите от Русия.

Следват силни години за

отбора от "ниската земя",

който прегазва всичко по пътя си в квалификациите за Мондиала през 2010 г. Така се случва, че малко преди началото на шампионата Робин става баща за втори път, а заедно със съпругата му разкриват, че отношенията им са прекрасни и аферата на Перси преди години със

стриптийзьорката е забравена

"Той е толкова добър и честен. Всяка сутрин се събуждаме заедно, а Робин прави закуска за цялото семейство. Дори под сутрешния душ сме заедно," признава Бучра. Голаджията пък добавя кратко и ясно: "Щастливи сме, а жена ми е прекрасна!". Ван Перси и Нидерландия завършват като вицешампиони по терените на Южна Африка, а в последвалия сезон футболистът е скандално изгонен в осминафинален двубой от Шампионската лига между "Арсенал" и "Барселона".

Лондончани вземат аванс от първата среща след победа с 2:1 на "Емирейтс". На реванша в каталунската столица обаче при резултат 1:1

Перси е изгонен,

след като получава втори жълт картон заради завършване на атака след като реферът вече е отсъдил засада.

Нападателят обаче до ден днешен твърди, че е отиграл топката, понеже не бил чул съдийския сигнал от шума, който се вдига на стадиона. Повечето анализатори се съгласиха, че това решение е несправедливо и е повлияло на крайния изход на сблъсъка, като "Барса" печели с 3:1 и продължава напред в турнира за сметка на "артилеристите". Робин ван Перси е бесен. "Мисля, че

червеният картон беше решаващ - споделя той. - Това беше пълна подигравка.

Как бих могъл да чуя сигнала му, когато 95 хиляди подскачат и крещят наоколо?" Отпадането от най-престижния европейски клубен турнир, както и последвалите поредни нулеви сезони за "Арсенал" доведоха до един от най-коментираните трансфери през последното десетилетие. През лятото на 2012 г. Робин ван Перси преминава в "Манчестър Юнайтед" за сумата от 24 милиона евро. От този момент доскорошният любимец на феновете на "Арсенал" е заклеймен като предател. В социалните мрежи се публикуват снимки на запалени фланелки с името на нападателя.

Връх на неприязънта

на почитателите на лондонския клуб спрямо бившия голмайстор на отбора е моментът, в който Перси се разписва във вратата на доскорошния си клуб, след което изрази бурната си радост. През сезона играчът се оказва ключов за "червените дяволи", като отбеляза инфарктен гол в добавеното време и отборът му спечели срещу основния си конкурент "Манчестър Сити" с 3:2 на ,,Етихад".

Благодарение на тази победа "Юнайтед" увеличиха значително аванса си на върха, което се оказва решаващо, за да триумфират с титлата.

Така Ван Перси постига мечтата си още през първия си сезон на "Олд Трафорд", при това в кампанията, която е последна за великия треньор сър Алекс Фъргюсън. Следващите два сезона обаче не са никак успешни за отбора, а след търкания с новия треньор Луис ван Гаал Перси преминава в турския "Фенербахче". След две години, прекарани в южната ни съседка, голмайсторът решава да завърши кариерата си в родния "Фейенорд", където печели купата на Нидерландия. По този начин "Летящия холандец", който вече се е оттеглил от националния отбор като негов

голмайстор за всички времена

с 50 попадения, приключи кариерата си във "Фейенорд" през 2019 г.

През своя последен сезон се разписва два пъти в дербито с "Аякс" за историческия разгром с 6:2 в полза на отбора си. За последно името Ван Перси нашумя преди месец, отново в "Де Класикер", когато обаче не знаменитият Робин, а неговият син Шакел влезе под светлината на прожекторите. 13-годишният му наследник напомни за някои от най-красивите голове на своя баща, разписвайки се по изключително акробатичен начин в дербито между "Фейенорд" и "Аякс" до 15 години.

Това сякаш ни подсказва, че много скоро може да видим още един Ван Перси, който да бележи славни попадения по европейските терени.

Заради Бурча Перси приема исляма, но не му мигва окото след сватбата им да се забавлява със стриптийзьорка.
Заради Бурча Перси приема исляма, но не му мигва окото след сватбата им да се забавлява със стриптийзьорка.