Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Йорданов, Георги Атанасов и Стоян Овчаров - отляво на дясно
Георги Йорданов, Георги Атанасов и Стоян Овчаров - отляво на дясно

Георги Йорданов и Георги Атанасов дали старта на Корнелия Нинова чрез своя клуб "Единство"

Стоян Овчаров, който в края на 90-те години промени името си на Кристиян Голд, е извън соцпартията

Бившият културен министър: 10 ноември не беше преврат, а поврат

Само трима души от 17-имата членове на Политбюро на ЦК на БКП са живи свидетели на случилото се в деня преди и на 10 ноември 1989 г. "168 часа" се свърза с Георги Йорданов, Георги Атанасов и Стоян Овчаров. Всички те живеят в София.

86-годишният Георги Йорданов, който е бивш министър на културата, не пропуска нито едно мероприятие на столетницата. Виждат го не само на чествания на годишнини, но също на рождени дни и представяния на книги. Последно са видели бай Георги, както го наричат, на погребението на Стоян Михайлов – бивш секретар на ЦК на БКП, баща на социолога Михаил Мирчев и дядо на депутата Стоян Мирчев. Георги Йорданов имал навика

един път в месеца

да посещава и централата на “Позитано” 20.

"Винаги съм членувал в БСП, късно е да си сменям партийната принадлежност. Що се отнася до 10 ноември, случилото се не беше преврат, а промяна. Написал съм цяла книга, наречена "Поврати", която току-що излезе от печат – разказа Йорданов пред "168 часа". – Аз подадох оставка още на 9 ноември на заседанието на Политбюро. Смятах, че трябваше да се даде път на млади хора и след като сме участвали заедно в управлението под ръководството на Тодор Живков, трябва и заедно да вършеем тръните, а не да се правим на ангели небесни".

Може и да звучи малко пресилено, но според някои Георги Йорданов заедно с други бивши членове на ЦК на БКП има пръст в издигането на Корнелия Нинова на върха в БСП. Връзката е, че той гравитира около известния в БСП клуб "Единство" в столичната организация "Оборище". Там членували все бивши кадри от БКП – Иван Абаджиев, Григор Шопов, Григор Стоичков, Теменужка Теофилова, Петър Междуречки. Именно те

издигнаха през 2003 г. Корнелия Нинова

за заместник-министър на икономиката и енергетиката. И до днес тя се води в тази структура. Впоследствие именно те първи я подкрепили да се кандидатира за лидер на столетницата.

Георги Йорданов бил активен и в Българския антифашистки съюз, където членува заедно със Симеон Игнатов, баща на египтолога и бивш министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов Сергей Игнатов.

Бил поканен на рождения му ден

на 30 октомври.

Когато за 24 май председателят на градската организация Калоян Паргов събрал по традиция дейци на културата и изкуството от БСП на почерпка, Георги Йорданов бил този, който трябвало да произнесе приветствено слово. "Говори за българите като народ, за интересите на хората и на страната. Не акцентираше на партията, а на държавата. Стоеше изправен въпреки възрастта си", разказаха присъствали на сбирката.

През годините, когато е ставало дума за социализма, той е признавал, че са допускани много грешки, провали и дори абсурдни идеологически крайности, но е твърдял, че трябва построеното да бъде оценено по достойнство. Наричал реалния социализъм "неуспешен експеримент".

В същия партиен клуб "Единство" се води и друг активен член на Политбюро – Георги Атанасов.

Бившият министър-председател живее с Ани Спанчева,

която някога е била заместник-министър на народната просвета. Откакто е настъпила коронакризата, никъде не са излизали за разлика от преди, когато често се събирали с приятели – по весели и тъжни поводи. И двете му дъщери живеели в чужбина. От едната имал внук на име Георги, а от другата – трима внуци.

Заради разклатеното си здраве Георги Атанасов отказа коментар за случилото се на 10 ноември и за живота си след това пред "168 часа".

“Ние сме в най-рисковите групи

и затова си седим най-вече вкъщи", заяви спътницата му Ани Спанчева.

Срещу експремиера беше повдигнато дело веднага след 10 ноември за отпускането на неправомерна помощ в размер на 210 000 лв. за дострояването на апартаментите на активни борци против фашизма и капитализма. Процесът става известен като "сираци". В крайна сметка през 1992 г. Атанасов е осъден на 10 години затвор, а 9 години получава заместникът му Стоян Овчаров. И двамата обаче излизат предрочно. Първият – още през 1994 г. по здравословни причини. Вторият – на следващата година.

Помилван е от президента

Желю Желев.

Става известен в края на 90-те години с факта, че променя името си на Кристиян Голд и започва да се занимава с бизнес.

Стоян Овчаров няма никакви роднински отношения с Румен Овчаров въпреки съвпаденията в имената. Днес 77-годишният бивш вицепремиер е пенсионер и не се занимава с политика. Той единствен е прекъснал всякакви връзки с БСП.

Всички останали 14 души, присъствали на заседанието на Политбюро и впоследствие на пленума, свалил Тодор Живков от власт, вече са покойници. Мненията какво се случи тогава продължават да са разнопосочни.