Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 може да доведе до епидемия от затлъстяване

Учените посочват 5 фактора, които провокират повишаването на килограмите

Учени от университета в Копенхаген са публикували статия в Nature reviews, в която подробно са посочили причините, поради които светът, поставен в принудителна самоизолация заради пандемията от коронавируса, е изложен на риск от епидемия от затлъстяване.

Те са установили 5 фактора, които усложняват и без това трудната ситуация, която може да доведе до болезнено затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания. Това са

стресът, обедняването на хората

поради влошените икономически условия и консумацията на по-нискокачествена храна, възможността за често похапване при дистанционната работа от вкъщи, ограничение на движението и принудителната самоизолация, която често е придружена от неконтролиран прием на храна. Реалността на епидемията от затлъстяване е потвърдена и от руски експерти.

Стресът се причинява от усложнената поради пандемията ситуация и страха от заразяване с коронавируса.

Връзката между социалния статус и хранителните характеристики отдавна е описана в научната литература. Много изследвания показват, че

висококачествената диета е свързана с по-големи разходи

и че продукти с ниско съдържание на хранителни вещества се консумират предимно от хора с по-нисък социално-икономически статус и по-ограничени финансови ресурси.

Третият фактор е наличието на храна по всяко време, докато много от хората работят дистанционно у дома. Близостта на хладилника и изкушението за лека закуска могат значително да влошат ситуацията.

Четвъртото е, че при самоизолацията човек се храни сам у дома, което може да доведе до неконтролируемо и неосъзнато поглъщане на по-големи количества.

И накрая, ограничаването на движението също е основен фактор, предразполагащ към затлъстяване.

Установен е и друг сериозен проблем - намерена е връзка между коронавируса и затлъстяването. Хората с висок индекс на телесна маса са включени в рисковата група поради съпътстващи заболявания. В статията учените са описали физиологичните механизми на трансформация на стреса в метаболитни нарушения, а именно как психосоциалната нестабилност засяга невроендокринните системи, които регулират енергийния метаболизъм.

По-ужасно от коронавируса

Затлъстяването, дори преди коронавируса, беше основен проблем, който Световната здравна организация, ООН, както и практически всички медицински общности се опитваха да разрешат. Годишното нарастване на броя на хората с болестно затлъстяване по целия свят се смята за истинска неинфекциозна пандемия, която може би е по-страшна и от коронавируса, посочва д-р Татяна Демидова, ръководител на катедрата по ендокринология на Медицинския факултет на Руския национален изследователски медицински университет “Пирогов”.

“За съжаление настоящата пандемия от коронавируса може допълнително да увеличи разпространението на затлъстяването”, предупреждава тя. ,,Правителствата на всички страни, засегнати от пандемията, предприеха мащабни мерки за предотвратяване на бързото разпространение на вируса, въведоха ограничения за пътуване, лични контакти и спорт. Преяждането се превърна в един от основните проблеми по време на карантинния период и за мнозина доведе до възникващи или влошени проблеми с теглото.”

Според лекарката COVID-19 е причина две трети от руснаците да изпаднат в депресия. 7% от гражданите на страната все още вярват, че новият вирус е просто измислица. Д-р Татяна Демидова е уверена, че

преяждането може да предизвика “каскада от зависимости”,

която ще изостри първоначалния проблем, като създава порочен кръг: храна - депресия - затлъстяване – отново храна.

“Състоянието на стрес ще стане постоянно и няма да позволява на хората да намерят изход, а те ще увеличават количеството и честотата на храненията. По този начин

ще утежнят още повече депресията и затлъстяването

- споделя прогнозата си тя. - Разбира се, хормоните, които регулират хранителното поведение и влияят на настроението, апетита, мотивацията и съня, играят важна роля в този процес.”

Епидемията от затлъстяване вече е обхванала част от територията на Северна Америка и Европа, казва проф. Виктор Стуров от Центъра за следдипломно медицинско образование в Института по медицина и психология към Новосибирския държавен университет.

“Увеличаването на броя на пациентите със затлъстяване може да бъде свързано с хранителните навици по време на самоизолация у дома (прекомерна консумация на бързи въглехидрати и вредни мазнини, както и ограничаване на физическата активност) - уточнява експертът. - А също и с увеличаване на броя на случаите на метаболитен синдром (увеличаване на масата на висцералните мазнини, намаляване на чувствителността на периферните тъкани към инсулин), което често води до болестно затлъстяване. Това е

екстремна степен на наднормено тегло,

когато телесното тегло на пациента е два или повече пъти по-високо от допустимото за неговата възраст и ръст.”

По данни на Роспотребнадзор броят на затлъстелите руснаци се е удвоил за осем години. Според учения в Русия се предвижда увеличение на броя на пациентите със затлъстяване средно с 10 - 13%, в зависимост от региона на пребиваване.

“Ситуацията обаче няма да се промени коренно, тъй като епидемията от затлъстяване е започнала още преди карантината - казва д-р Валентин Фадеев, ръководител на катедрата по ендокринология в Института по клинична медицина на Университета “Сеченов”. - В постиндустриалните страни, към които спада и Русия,

20 - 25% от населението е с наднормено тегло

или затлъстяване. Коронавирусът не е променил нищо в този смисъл. Проблемът със затлъстяването не се ограничава до факта, че хората по-често са отваряли хладилника през периода на самоизолация. Пристрастяването към храната е много по-сложно нещо. За човешкия вид тримесечната изолация всъщност е съвсем кратък период, който не променя нищо и въпросът за справяне с масовото затлъстяване преди и след карантината остава отворен”, убеден е специалистът.