Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков по време на представянето на новата конкурсна сесия за филмопроизводство
Емил Кошлуков по време на представянето на новата конкурсна сесия за филмопроизводство

Пак да си припомним за него, Задушница е:

С Даскала - обичаше Кавафис, все ни го декламираше - сме седнали и го слушаме. Разбира се, след третата напитка го върза и него с комунистите. Ние се чудим, един се осмелява да попита: ,,Е как, бе Даскале, де е виждал Кавафис комуняги?"

А Даскала отвръща, че с ония македонски комити, дето сме пратили в гръцко, имало и такива, които се отъркали в Коминтерна. Ние мълчим и смятаме наум - щото интернет нямаше - кога точно е живял Кавафис, а кога е бил тъпия Коминтерн, на всичкото отгоре Солун се освободил деветстотин и някоя и това хептен ни обърква сметките, и докато се гласим утре да ходим в библиотеката, да ровим, Даскала вече се е надръндил и говори за някаква жена, облечена в слънце, а Библия нямаше, откъде да знаем Откровението ние, кьораво Eвангелие не бяхме чели, а Даскала вече се е сетил за ,,Нос" на Гогол, как бил първият абсурдистки текст, айде после казвай във ,,Вишнева градина" кои са разрушените диалози, демек пак няма общуване и абсурдизъм е, ние се пулим и напъваме да си спомним кои са баш тия диалози, мамата му и на Чехов, за Бекет, Жьоне и Йонеску малко ни е казал и знаем, ама как така Гогол, през това време Даскала започва за бирата:

- Т'ва е каруцарското шампанско, бе курти!

- Е не са ли казали руските класици, че шампанско сутрин не пият дори и конете, Даскале?

- Абе т'ва е бира бе, идиот, напитка за дрезденски шлосери.

- Добре, давай тогава.

- Аа, не, една до две максимум, после трябва да обърнеш страницата, курти, нищо ли не съм те научил? Трябва да качваш, не да слизаш, как беше онова на английски?

- Don't mix grapes with grain.

- A така, макар че англичаните са кекави, ти Вил Липатов прочете ли, бе левак?

- Сивата мишчица, прочетох я.

- Нищо не си прочел - казваше Даскала и почваше, ние пак млъквахме, слушайки и попивайки думите му. Получавахме пространно, макар и малко хаотично образование ?

От фейсбук