Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учените излагат хипотеза за толерантността на някои от заразените към коронавируса

Големият брой асимптоматични носители на COVID-19 може да не е свързан с добър имунитет, а с поносимост към инфекцията и слаба защитна реакция. Такива хора се чувстват добре. Вирусът обаче ще живее дълго в организма им и ще се разпространява в околната среда. Подобно явление е описано за туберкулозата и холерата.

Да си заразен и да не се разболяваш

Преобладаващата теория обяснява феномена с това, че имунната система се бори с вируса ефективно. Някои специалисти обаче са убедени, че агресивният имунен отговор и отделянето на антитела са само част от обяснението. Има явление, известно като толерантност към болести. При него имунната система възприема чуждия антиген като свой и не се опитва да го отхвърли. В резултат на това тялото не се бори с болестта, не се задействат възпалителни и защитни процеси, поради което пациентът няма симптоми.

Три случая на пациенти между 50 и 60 години с толерантност към коронавирус са описани от специалисти от Колежа по белодробна медицина и реанимация на Китайската многопрофилна болница в Пекин. И тримата имали COVID-19, потвърден с PCR тест. Били приети в болница с продължително вирусно присъствие - поне 50 дни.

"Имали са съпътстващи заболявания, включително хипертония и диабет, които са доказани рискови фактори за тежестта и смъртността при COVID-19. Въпреки това пациентите са имали минимални или никакви симптоми, но наличието на вируса е продължило дълго. Поради високата си поносимост към вируса те са развили ограничен антивирусен отговор, довел до минимални или никакви симптоми. Същевременно той позволява на вируса да се задържи дълго", заключават лекарите.

Толерантността приема различни форми в зависимост от инфекцията. Например при холера, която причинява водниста диария, тялото може да използва механизми за поддържане на баланс на течности и електролити. По време на други инфекции човек може да промени метаболизма си или

да активира чревните микроби

Изследователите разглеждат асимптоматичните инфекции като доказателство, че хората могат да са толерантни към болестите. Около 1,5 милиарда души по света живеят с паразити (червеи) в червата и голяма част от тях имат такава толерантност.

Ситуацията с COVID-19 може да е подобна на туберкулозата - болни са носители на инфекцията без симптоми. "При нея човек се нуждае от перфектното количество възпаление, за да не увреди белите си дробове", казва имунологът от държавния университет в Мичиган д-р Андрю Олив пред Scientific American.

Биологичен баланс

Тялото се опитва да неутрализира последствията от среща с патогена възможно най-скоро, разяснява Андрей Васин, директор на Института по биомедицински системи и биотехнологии към Санктпетербургския университет. За целта използва две стратегии: бързо и ефективно да се отърве от самия патоген или да намали щетите и промените, причинени от инфекцията. Във втория случай може да се говори за формиране на толерантност към болестта. При определени условия тези две стратегии могат да влязат в конфликт помежду си. Например имунният отговор, когато организмът се опитва да се отърве от патогена, причинява повече вреда на тялото, отколкото самият патоген. От друга страна, противовъзпалителните реакции, насочени към развиване на толерантност към инфекция, могат да доведат до потискане на имунната система и неспособност на организма да се противопостави на инфекцията. Следователно деликатният баланс между тези два процеса в крайна сметка осигурява успешно противопоставяне на организма на болестта."

Толерантност или мутация

Има още едно явление, което обяснява имунитета на хората срещу коронавируса, смятат учените. Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус. Специалистите са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улеснят или затруднят попадането на вируса в клетките. В случая обаче става въпрос именно за невъзможност за инфекция, а не за безсимптомно пренасяне.

Все още не е ясно какво определя развитието и изхода от заболяването, подчертават учените. И въпросът тук е не толкова във вируса, колкото в тялото на заразения. Ако става дума за толерантност, тогава самият феномен изисква допълнително проучване и е рано да се правят окончателни заключения.