Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е желана на церемонията, където ще получи Нобелова награда за химия като първия учен с два приза

„Трябва да направим всичко възможно да избегнем скандал и да се опитаме, по мое мнение, да попречим на мадам Кюри да дойде“ – предупреждава строго биохимикът Олоф Хамарстен.

Притежателката на един от най-бляскавите умове в науката е нежелана на церемонията по връчването на Нобеловите награди през 1911 г., макар че вече е обявена от комисията за лауреат на отличието за химия. Мария Склодовска Кюри – първата жена, спечелила Нобел (споделен) за физика през 1903 г., става и първият учен, удостоен с втори, но... много мъже не желаят да я аплодират.

„Ако тя дойде и този въпрос изплува, това би създало трудности по-специално на банкета – добавя още Хамарстен. – Би било доста неприятно и трудно, очевидно за принцесата, както и за другите кралски фигури в публиката, и не знам кой би могъл да я има на масата си.“

Химичката и физичка от полски произход не за първи път е жертва на тестостеронови опити да бъде потискана и ограничавана. В случая дори приятели на Мария я съветват да не разгневява допълнително обществото и да стои в сянка.

Нобеловият лауреат Сванте Арениус пише до нея: „Моля ви да останете във Франция; никой не може да изчисли какво може да се случи тук... Следователно се надявам, че ще телеграфирате, че не желаете да приемете наградата преди да стане ясно, че обвиненията към вас са абсолютно неоснователни.“

В отговор на това тя пише: „Наградата е присъдена за откриването на радий и полоний. Вярвам, че няма връзка между научната ми работа и фактите от личния живот. Не мога да приема, че оценката на стойността на научната работа трябва да бъде повлияна от клевета по отношение на личния живот.“

На Мария вече й е омръзнало да води тази сякаш безкрайна битка за правото си да работи и да бъде себе си – така както на някои им се полага по рождение.

В крайна сметка Кюри не отстъпва и отива на церемонията, където получава своята награда и държи реч. А след това сяда за вечеря с цели 11 ястия на масата на шведския крал Густав V (който също ще бъде обвинен в афера с женен мъж).

Животът не е лесен за всекиго от нас. Но какво от това? Трябва да имаме постоянство и преди всичко увереност в себе си. Трябва да вярваме, че сме надарени за нещо и че това нещо трябва да бъде постигнато.

Скандалът, който се завихря около Мария Кюри тогава, е определен като „най-голямата сензация в Париж след кражбата на „Мона Лиза“.

Целият материал четете в "Космос"