Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В етап на COVID кризата сме, когато вече не е смешно. И ако управляващите си мислят, че всичко ще се размине от самосебе си, има нещо, което не разбират.
Вчера имаме 25% положителни проби. Лекарите са меко казано притеснени. От правителството бодро ви уверяват, че всичко е под контрол и няма нужда от допълнителни мерки. Същото това правителство не прави нищо, за да подсигури спазването на вече наложените мерки, на които повечето хора гледат с насмешка. Защото след сбърканата комуникация, хората така и не разбраха, че COVID е обществен, а не индивидуален риск.
Задължение на правителството е да обясни къде е проблемът. А той винаги е бил във възможността на здравната система да поеме нашето страдание.
Ето как изглежда съвсем базовата математика, която КОД предостави на правителството още в ранните месеци на пандемията (виж таблицата ??????).
С прости думи това означава, че ако имаме по 1000 заразени на ден, какъвто е случаят вече, за да може да ги обслужва, здравната система се нуждае от 3000 легла за COVID пациенти.
Защото:
? 1000 заразени на ден
? Около 20% се нуждаят от болнично лечение (200)
? Средният им престой в болницата е 15 дни
В края на тези 15 дни ще трябват 3000 легла, защото от първите още няма да има изписани, а всеки следващ ден ще постъпват новите.
По същата логика ако заразените са по 5000 на ден ще имаме нужда от 15 000 легла, за да ги обслужваме. Само за COVID. От всичко останало ще трябва да спрем да боледуваме.
Къде е решението?
1?? Налагане на контрол и драконово спазване на сегашните мерки – маски, дистанция, дезинфекция. Разказът: „Моля ви, носете си маските!“, е разказ за благородни девици. Ако всеки полицай и всеки представител на санитарните власти не се превърне в санкциониращ орган, контролиращ спазването на тези базови мерки, България ще стигне до червената зона на колабирало здравеопазване.
2?? Ясни планове на регионално ниво за локално затваряне при необходимост и абсолютно ясен ангажимент на държавата, че хората в тези райони ще бъдат финансово компенсирани със средства от държавата. Това ще даде спокойствие на хората, че ако се налага, все пак, да останат ограничени за кратък период от време, те ще разчитат на помощ, компенсираща финансовия удар.
3?? Преструктуриране на здравната система - активно и през законодателни мерки, с ръчно управление на болничната система от страна на министъра на здравеопазването. Ако това не се случи, в края на тази епидемия гръбнакът на здравеопазването, което са 20-тина болници в страната, ще бъде само спомен.