Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пластмасовите съдове за храна провокират рак

Веществото бисфенол А в тях може да доведе до растеж на туморни клетки

B кухнята на всяко домакинство има пластмасови съдове, които се използват за съхраняване и затопляне на храна. Обикновено те са за многократна употреба. Пластмасата е лек, евтин и практичен материал. Въпреки всички тези положителни свойства на пластмасовите съдове те имат и редица недостатъци.

Вредата от тях

Има доказателства, че химикалите, използвани за направата на пластмасови съдове, се натрупват в храната и постъпват с нея в човешкото тяло. Опасни са пластмасите, които съдържат бисфенол А (BPA). Това вещество представлява реална заплаха за здравето на хората. Проучванията показват, че бисфенол А е способен да провокира растеж на ракови клетки в гърдата, влияе отрицателно и върху репродуктивната функция на човека. Това вещество е особено опасно за бременни жени, кърмачета и малки деца.

Учени от американския център за контрол на заболяванията (CDC) са направили проучване, като са изследвали урина от хора, които са използвали пластмасови прибори, съдържащи бисфенол А. От анализите става ясно, че у 93% от участниците са открити следи от опасното вещество. Учените са стигнали до извода, че това количество бисфенол А не може да попадне в човешкото тяло само от пластмасови контейнери. За да се постигнат такива концентрации, се изискват дози, които са десетки пъти по-високи от тези, излъчвани от пластмасовите съдове. Това означава, че има и други източници. Тази информация е публикувана в списание Reproductive Toxicology. Авторът на изследването д-р Лора Ванденберг посочва, че BPA не се намира само в пластмасови контейнери за храна, той е навсякъде, дори в касовите бележки, които човек получава ежедневно в магазина. Следователно отхвърлянето на пластмасовите съдове за храна няма да реши напълно проблема с натрупването на това вещество в човешкото тяло.

Освен това става ясно, че не само бисфенол А е опасен, а всички видове пластмаси отделят химикали в храната. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) призна този факт.

Пластмасата не е вечен материал. Колкото повече се използва, охлажда и загрява, толкова повече химикали отделя в хранителните продукти, с които е в контакт. Микроскопичните увреждания на пластмасовите съдове водят до навлизане на малки пластмасови частици в храната. Това може да причини сериозни здравословни проблеми. Затова хората трябва да направят всичко възможно, за да се отърват от пластмасовите кутии и чинии в кухнята.

Как да направим

кухнята по-безопасна

Трудно е човек да си представи модерната кухня без пластмаса. Този материал се използва навсякъде. В пластмасови опаковки се съхраняват хляб, растителни масла, зърнени храни, сладолед, подправки. Опитът да се напълни потребителската кошница с продукти без пластмасова опаковка е трудно осъществим. Възможно е обаче да се намали вредното й въздействие върху организма.

Добре е да се спазват следните препоръки:

- Не загрявайте пластмасовите съдове. Не се препоръчва да се затопля храна в тях в микровълнова фурна. Установено е, че при нагряване вредните химикали се отделят 55 пъти по-бързо. По същата причина горещи течности не трябва да се наливат в пластмасови съдове. Дори ако артикулът е с етикет, който посочва, че той може да се загрява в микровълнова фурна, експертите съветват да не го правите заради вредните вещества, които попадат в храната. Обикновено символът на микровълновата фурна означава само, че продуктът няма да се деформира при високи температури.

- Когато купувате пластмасови съдове, трябва да изберете продукт с маркирани номера (обикновено на дъното) 1, 2, 4 или 5. Те се смятат за най-безопасни. Това важи особено за бебешките пластмасови бутилки. Ако е възможно, те трябва да бъдат заменени със стъклени.

- Всички покупки трябва да се правят в надеждни магазини, които могат да предоставят всички необходими сертификати за безопасна употреба.

- Избягвайте пластмасовите контейнери за съхранение на хранителни продукти, съветват специалистите. Изделия от стъкло или неръждаема стомана са чудесна алтернатива.

- Купувайте пресни или замразени зеленчуци и плодове. Те не са опаковани в пластмаса. Още по-добре е, ако имате възможност, да отглеждате някои плодове и зеленчуци в собствена градина.

- Когато купувате сирене например, правете го от щанд витрина, където то не е опаковано във фолио. Помолете да ви го увият във восъчна хартия, ако има такава възможност. В краен случай, щом занесете покупките у дома, махнете всички пластмасови опаковки и съхранявайте продуктите в стъклени, порцеланови, емайлирани, керамични или картонени съдове. Може да се ползват и хартиени пликове. Използвайте стъклени буркани и бутилки за съхранение на вода.

- Проучете експертни мнения. Има много хора, които се опитват да изхвърлят от живота си пластмасата. Ако е невъзможно напълно да се отървете от пластмасовите изделия, то напълно възможно е да се ограничи и да се сведе до минимум тяхното вредно въздействие върху тялото. Започнете с пластмасовите кутии, като ги замените със стъклени буркани.