Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Независимо че по-образованата част от обществото в страните от Западна Европа винаги се е противопоставяла на съдебните процеси срещу вещиците, в продължение на столетия повечето хора са вярвали, че има жени, които "са вършили работата на дявола". Вероятно по тази причина и легендите за тях са оцелели до наши дни.

Забележително е, че някои от най-популярните вещици са запомнени, защото дори под страх от смъртно наказание и след мъчения не са отрекли сатанинските си занимания.

Може би най-известният процес в историята е срещу Жана д'Арк. Въпреки че процесът е политически мотивиран и по-късно присъдата отменена, обвинението срещу Жана, че е вещица, се превръща в значим фактор за екзекутирането й. Наказанието на националната героиня на Франция да бъде изгорена жива (жертвите обикновено са били удушавани предварително) е запазено единствено за вещици и еретици, защото се предполага, че изгореното тяло не може да бъде възкресено в Съдния ден.

В началото на 1590 г. шотландският крал Джеймс VI, който по-късно под името Джеймс I става крал и на Англия и Ирландия, се жени за Анна Датска. Принцесата и нейните придворни били известни с това, че много се страхували от черната магия. И когато младоженците попадат на опасни бури по пътя обратно към Шотландия, кралят започва кампания срещу вещиците, които според него умишлено са искали да попречат на плаването.

Между 70-те обвинени в района на Северен Беруик между 1590-1592 г. е и Агнес Сампсън. Натопена от друга обвиняема, Агнес попаднала под нечовешки изпитания и била разпитвана от самия крал.

Но легендата разказва, че тя упорито отричала обвиненията срещу нея - че е била в ковчега на вещица в нощта на Хелоуин, за да помогне за създаването на скандалната буря, която измъчила кралското семейство при пътуването му.

Накрая, лишена от сън и изтощена, вързана с юзда за вещица - инструмент, който вкарва четири метални зъба в устата и е прикрепен към стена, тя признава, че е съюзник със сатаната и е виновна в заговор за убийството на краля. Удушена е и е изгорена на клада.

Но не всички от прочутите вещици имат такава зловеща съдба. Урсула Саутхайл, по-известна като Майка Шиптън, е страховита и високо ценена английска пророчица от ХVIII век. Родена от майка, която също е била заподозряна като вещица, Шиптън била толкова отвратително грозна, че местните наистина вярвали, че баща й е самият дявол.

Въпреки злополучния си външен вид тя толкова добре предсказвала бъдещето, че често е сравнявана със своя съвременник Нострадамус. Според преданието предсказала победата над испанската Велика армада, Голямата чума в Лондон, Големия пожар в Лондон, екзекуцията на кралица Мария Шотландска, а според някои съвременни спекулации - дори и появата на интернет: "По света мислите ще летят за миг."

Дали заради славата си, но Майка Шиптън не е екзекутирана. Вместо това тя умира в леглото си от естествена смърт. Единственото й наказание заради вещерството е посмъртно - била погребана на "несвята земя" в покрайнините на Йорк около 1561 г.