Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политиците от Демократична България напразно възлагат надежди, че Брюксел ще върне българския план за възстановяване и развитие, тъй като в него ще има основно лепене на стиропор по сгради. Самата Европейска Комисия застъпва енергийната ефективност на сградите като основно перо по Зелената сделка - и вероятно с право.

Разбира се, "санирането" в Западна Европа и САЩ е много повече иновативни технологии (като например централно охлаждане) отколкото лепене на стиропор. Но на документи санирането е саниране. Да, Брюксел знае, че спрямо изсипаните пари, стиропорът не е намалил консумацията на електроенергия кой-знае колко в БГ, но тези милиарди са "чужди пари" както за българския, така и за брюкселския чиновник.

Иначе, дори и за енергийна ефективност на сгради, в България имаме компании с огромен европейски и световен опит като EVN и Veolia Energy. Ако случайно не гледаме само да лепим стиропор, те могат да предложат наистина ефективни технологии, които да намалят потреблението на мръсно-произведен у нас (или внесен) ток. Също така, приказките за "умни решения" в енергетиката и Зелената сделка не правят никой от Демократична България по-умен от някой в ГЕРБ. Решенията са конкретни - дали ще е централно охлаждане, дали ще е обръщане на един ТЕЦ от въглищен в газов, дали ще е съхраняване на енергия под формата на водород или амоняк, дали ще са изолирани локални енергийни мрежи с фотоволтаици и големи батерии, дали ще са модулни ядрени реактори, дали ще са метан-хидрати от Черно море, дали ще са вятърни ферми в морето или планините, дали ще се състезаваме за гига-завод на Тесла за батерии (с надеждата по-скоро за утешителна награда), дали ще са дейта центрове на дъното на водни басейни, и т.н.

Това са конкретни проекти, с лимитиран брой конкретни инвеститори, с конкретни ползи, с конкретни нови работни места, с конкретни схеми за финансиране и подпомагане от Брюксел, с конкретни намаления на парниковите емисии и ползи за здравето. Иначе, говоренето по принцип за "умни зелени решения" води до "умно" лепене на стиропор под благия "умен" поглед на Европейската Комисия... с пари от "глупавите" данъкоплатци, сред които сме и ние.

*От фейсбук!