Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Поморие евродепутатката Клеър Дейли се скри в апартамент на ирландец от медиите (Обзор) Кметът на Поморие Иван Алексиев и евродепутатката Клеър Дейли очи в очи

Сънародниците ѝ смекчиха тона след часове разговори за тока и водата в “Сънсет ризорт”

Игра на нерви, криеница и словесни престрелки белязаха срещата на ирландската евродепутатка Клеър Дейли в “Сънсет ризорт” в Поморие. Тя пристигна там да брани сънародниците си, които

отказват да

плащат за ток

и вода на

апартаментите си

в мегакомплекса.

Заради техни жалби по нейно настояване миналия четвъртък Поморие попадна в резолюцията на ЕС срещу България за неспазване на върховенството на закона, което разгневи кмета Иван Алексиев.

Визитата на Дейли започна със скандал, след като избяга от медиите, които я чакаха във фоайето на комплекса в 9 ч. При вида на камерите и микрофоните евродепутатката се скри в един от апартаментите на ирландски собственик. След дълги уговорки с медиаторката ѝ се появи с 40 минути закъснение за уговорената среща в залата с представители на МРРБ, ЕВН, ВиК и инвеститора на комплекса Боян Бонев. Те бяха повикани, за да разяснят казуса с плащането на сметките за ток и вода в “Сънсет ризорт”, които се виждат на ирландците несправедливо високи.

“Това е частна

среща, а не

пресконференция.

Свидетели сме

на цирк”,

възмути се Клеър, преди да се скрие от медиите. Така още с първите си думи влезе в противоречие с резолюцията срещу България, вкарвайки в нея един частноправен случай.

После в залата при разговорите с експертите бе по-кротка и чинно си записваше всяко тяхно обяснение по даден детайл.

“Като евродепутат трябва да имате по-висок праг на търпение.” С тези думи посрещна Клеър Дейли кметът на Поморие Иван Алексиев и

поиска извинение

от нея, че е

опетнила доброто

име на града,

говорейки неистини от най-високата трибуна на ЕС. Той заяви, че с политически методи Дейли се е опитала да реши един гражданскоправен спор, който е от компетенцията на съда.

Алексиев я чакаше с цял списък от неудобни въпроси, но до отговор от нейна страна не се стигна. (Виж карето.)

Извинение от евродепутатката поиска и инвеститорът на комплекса Боян Бонев, но и той не го получи.

“Никога не съм имала лични обвинения към вас”, отвърна евродепутатката. И благодари на присъстващите експерти, че са се отзовали на срещата “да помогнат да се реши този проблем”. Дейли обясни, че планирала срещата за март - април, но заради пандемията я отложила за октомври.

“В основата на проблема тук е фундаменталното право на всеки да има достъп до електричество и вода”, заяви Клеър Дейли.

Дискусията с представителите на ресорните служби, които взеха отношение по казуса, мина в две точки - за тока и водата, и продължи до късно следобед.

Ирландците са около 350 в комплекса, само 50 от тях отказват да плащат като собственици на апартаменти водата и тока. Според Боян Бонев недоволните обаче не са повече от десетина души. На срещата присъстваха 5-6 ирландци, обединени в комитет. В хода на дебатите Клеър Дейли и сънародниците ѝ смекчиха тона и не си позволиха политически изказвания и хули срещу България.

Всеобщото мнение на българските експерти бе, че ирландците и Клеър са дошли неподготвени и напразно са оклеветили България в един частноправен спор.

За да се реши проблемът, се оказа, че собствениците на апартаменти трябва да си изкарат индивидуални партиди за водомер и електромер, което обаче не е лека задача.

Сега потреблението се отчита по общ водомер на входа на комплекса, до който ВиК докарва водата. Оттам тя минава през 13 разклонения до отделните му сгради. Сметките се разпределят според квадратурата на апартамента.

“Това е регламентирано с наредба №4 от Закона за водите”, обясниха от ВиК на въпроси от ирландците отчитането с общ водомер е законно.

За да се замерва водата с отделен водомер във всеки апартамент,

трябва да има

100% съгласие

на всички

собственици за

преминаване към

индивидуални

партиди.

Те са 1000

в комплекса. Освен ирландци има руснаци, датчани, норвежци, холандци, българи и представители на бившите соцстрани. Проблемът е как всички те ще се съгласят да искат преминаване към отделни партиди.

От водното дружество в Бургас казаха, че досега не са получавали заявления от ирландци за монтиране на индивидуални водомери, имало само запитвания от представляващи ги адвокати.

По същия начин в “Сънсет ризорт” се процедира и с тока, който също се засича с общ електромер. Само че там казусът е още по-сложен, тъй като за разлика от един водомер от 100 лв. включването на отделни партиди ще струва 2 млн. евро. Така на един собственик на апартамент ще се пада да плати 2000 евро за електромер. И при водата, и при тока консумацията в общите площи, сред които и басейните, също ще се разпределя между собствениците.

“Освен това

ще падне голямо

къртене за

прокарване на

кабели

и проводници, което ще засегне и жилищната част”, обясни шефът на отдел “Собственици” към “Сънсет ризорт мениджмънт” Николай Павлов. Самият той също не получи категоричен отговор на въпроса си към Дейли защо е продължила да се занимава със “Сънсет ризорт”, при положение че българските собственици на комплекса преди две години са убедили в правотота си предшественика ѝ в Европарламента Брайън Хейс. Той също се занимавал с казуса по жалби на свои сънародници.

Въпросите, на които кметът Иван Алексиев не получи отговор от евродепутатката

- Дали се е опитала да направи в “Сънсет ризорт” това, което е направила в Дъблин през 2009 г., а именно - да подкрепя малцинство от хора в тяхното неплащане на данъци и такси, заради което в Дъблин е била засипана с боклуци?

- Защо говори постоянно за върховенство на закона, когато тя самата през 2003 г. е нарушила заповед на Ирландския върховен съд, за което е била осъдена и е лежала в затвора с ефективна присъда?

- Защо постоянно говори за етика, при положение че е била изключена от Социалистическата партия през 2013 г. заради множеството си публични изяви в защита на човек, следствен за кражба на ДДС, въпреки позицията на партията да не се меси в този случай?

- Как се обявява за спазване на етични норми, при положение че е назначила своя бивш съпруг да получава възнаграждение от ЕП, чието финансиране се осигурява от всички страни членки, включително и от България?