Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УСПЕХ: Карлос Коста сяда върху столче с размери от 40 кв.см, за да докаже колко е устойчиво.
УСПЕХ: Карлос Коста сяда върху столче с размери от 40 кв.см, за да докаже колко е устойчиво.

 

Столчета от рециклиран картон, на които може да седне дори 300-килограмов човек, мъжки вратовръзки от соя, детски екоиграчки, боядисани с бои с витамин B2 и C, биоразградими обувки, както и пилотите на соларния самолет "Солар импулс", извършил полет от Берн до Брюксел без гориво, бяха сред атракциите на Зелената седмица в Брюксел (24-27 май).
Всички експонати са направени с мисълта за устойчивото бъдеще на човечеството. На щандовете и по стените на изложбената зала са поставени съобщения от рециклиран картон.
Всяко от тях напомня на посетителите да пестят ресурсите на планетата. Едно от посланията върху картончета гласи: "Ягоди без СО2: с вкуса на небето." Под него е пояснено, че е по-добре да не ядем ягоди извън сезона им в собствената ни страна. Ако го правим, ще избегнем

"горчивия привкус"

на увеличения с 10 пъти въглерод. На 50 щанда на изложението на най-големия екологичен форум на годината хиляди посетители видяха най-добрите "зелени" проекти, одобрени от Европейската комисия. Всички те са свързани с предизвикателството пред света - изчерпващите се световни ресурси.
Статистики на ЕК и ООН, които стряскат, показват, че към 2050 г. на Земята ще живеят най-малко 9 млрд. души. Само за да бъдат изхранени, трябва да се оползотворява всяка педя земя. През последните петдесет години разходите за вода са

нараснали трикратно

Само за 1% увеличение на добива на храни са нужни 24 литра вода на ден за човек. Днес за земеделие отиват 3100 млрд. куб.м, или 71% от водните ресурси в света. Ако водата не се оползотворява ефективно, този разход ще нарасне до 4500 млрд. куб.м. Това означава, че на човек ще са нужни по 3000 литра вода за ден по данни на Европейската асоциация на биоиндустриите. Какво остава за недостига от свеж въздух, изчерпващите се запаси от традиционни горива и ефекта от изсичането на дървета за хартия. Ето защо ресурсите трябва да се пестят и управляват разумно според ЕК, но как? Карлос Коста, архитект и дизайнер от Порто, сяда върху столче с размери от 40 кв.см, за да докаже колко е устойчиво. То е направено от

100% рециклиран картон

и струва 6 евро. Ако на него има рисунка, цената му се качва до 8 евро. "Столчето може да издържи 75-килограмов човек. Въпросът е как ще направиш конструкцията - обяснява архитектът. До малкото столче е поставен голям стол от рециклиран картон. На него е написано: 300 кг, а цената му е 35 евро.

Уникалната идея

хрумва на архитекта през 2008 г., когато един ден 2-годишното му дете иска да вземе със себе си дървеното си столче, за да отиде на пикник. Карлос Коста решава, че трябва да направи нещо, което да е удобно и да може да слага в чанта. Намира фабрика за рециклиран картон и изчислява каква трябва да е конструкцията, за да издържи на тежестта на децата. Дизайнерът бързо става знаменитост в Португалия и днес той продава по 10-12 хил. детски столчета на година. От него купуват десетки детски градини в родината му. Започва да произвежда от рециклирания картон и детски играчки. Обзавежда цялото си жилище с мебели от рециклиран картон.
"Понякога, ако клиентите искат, правя

различни рисунки

върху столчетата, а някои мои клиенти рисуват върху тях графити, но това е против убежденията ми. Смятам, че всичко трябва да бъде напълно екологично чисто" - казва Коста. Близо до щанда на португалеца е разположен щанд със соларни играчки. Под енергоспестяваща лампа лети дървено вертолетче за деца. Перките му се въртят непрекъснато. "Трябва да е на слънце или светлина, за да лети. Облаците не са проблем, защото слънцето прониква през тях - казва Йеха Йенсън от асоциация "Инфорс Юръп", която си поставя за цел да рекламира

"зелените" технологии


Той е поставил на щанда на организацията, в която членуват представители от 27-те европейски страни-членки, два транзистора. Те се зареждат от слънцето. Активистът ни демонстрира и модел на първата в света светодиодна лампа, заместител на традиционната 60-ватова крушка с нажежаема жичка. "Вярно е, че ще струва малко по-скъпо. Цената є ще бъде около 60 долара на пазара. Но тя има 25 пъти по-дълъг живот и използва 80% по-малко енергия" - пояснява Йенсън. Европейската асоциация на биоиндустриите (ЕвропаБио) представя

биотехнологични изделия

На щанда с продукти от различни компании има надпис: Светът на природата. Направо от полето, пакетирано от царевица, а точно до надписа е поставен домакински прибор за сол, пипер и подправки с вид на стъкло, направен от царевица. Сред експонатите са
екологични вратовръзки
за мъже от генномодифицирана соя. Цената им е съвсем прилична - около 30 евро. "Вратовръзките от генномодифицирана соя ще се наложат на пазара в близките години. Все повече търговци вече се ориентират към тези артикули" - казва консултантка на щанда. До вратовръзките са поставени тениски от генномодифициран памук, биоразградим прах за пране и пакетиращи торбички и пакети, които се разграждат под действието на микроорганизмите след изхвърлянето им само за два месеца. Те са

направени от
царевична скорбяла


Според представител на щанда производството на такива материали от генномодифицирани реколти опазва почвите, защото се използват много по-малко вода за напояване и с около 30% по-малко химикали. Антоан Петерс, мениджър по индустриални биотехнологии в ЕвропаБио, показва кукла Барби от дърво, боядисана с бои от витамин B2 и C. Тя привлича вниманието на децата, докато дамите се спират на друг щанд пред дизайнерски модел летни обувки, изработени от биоразградимо PVC.

Пилотите на соларния самолет: Ще летим с него като с кола!

СРЕД "атракциите" на Зелената седмица в Брюксел са първият в света самолет, задвижван от слънчева енергия, пилотът и заместник-пилотът му.
Аеропланът "Слънчев импулс" (SolarImpulse) се приземи от Швейцария в Брюксел на 13 май и днес е експонат в един от хангарите на брюкселското летище "Завентем". Еврокомисари, журналисти и обикновени посетители, сред които много ученици, идват до това място, за да видят отблизо машината и екипа.
"Соларният самолет засега не е за пътници. Той е идея, послание, което показва докъде са стигнали технологиите и какво може да се направи с тях. Второ, този проект цели да накара хората да мислят как да пестят енергията, което е необходимо заради нарастването на населението на Земята, и да мислят иновативно, защото нямаме друга алтернатива на бъдещето", каза пред "168 часа" вторият пилот на самолета проф. Бернар Пикар.
"Идеята е наша, от Швейцария, но екипът по проекта е международен. "Слънчев импулс" е доказателство как иновациите трябва да се развиват в партньорство", казва Андре Боршберг, пилотът, който излетя от швейцарското летище Пайерне до Брюксел. Той допълва: "Един ден ще използваме този самолет като кола." Полетът на самолета до Брюксел бе първото международно пътешествие на "Слънчев импулс", след като по-рано бяха направени изпитания и за летене в нощни условия в продължение на девет часа, когато микрокристалните силиконови батерии не се зареждат от слънчевата светлина. Досега най-продължителният полет е бил 26 часа, а средната скорост - 70 километра в час. Самолетът е направен от въглеродни фибри, а на борда му има компютърни системи, които намаляват разхода на енергия. Разработката е откритие в зелените технологии, тъй като в момента въздушният транспорт се смята за един от най-големите замърсители на въздуха с вредните емисии газове. В кабината има място само за един пилот. Пилотите разказват, че са планирали околосветска обиколка на Земята с няколко междинни кацания през 2012 г.

ВИТАМИН: Кукла, боядисана с витаминозна боя, биоразградими прахове за пране и опаковки от царевица няма да замърсяват природата.
ВИТАМИН: Кукла, боядисана с витаминозна боя, биоразградими прахове за пране и опаковки от царевица няма да замърсяват природата.
Пилотите Андре Боршберг и Бернар Пикар
Пилотите Андре Боршберг и Бернар Пикар