Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесмен застава пред съда по внесен от Районна прокуратура - Благоевград обвинителен акт.

 Д.Г. има няколко търговски дружества. Санкциониран е за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

През ноември 2013 г. мъжът наел помещение за склад с площ от 60 кв. м в Благоевград. Освен това ползвал гараж в близост до дома си, собственост на сестра му. Управлявал лек автомобил, даден му в залог от собственика на МПС срещу предоставен от него паричен заем.

Обвиняемият се снабдил със спиртни напитки, с различно процентно съдържание, които били без бандерол и без да разполага с надлежно разрешително. Част от тях Г. съхранявал в гаража, а другите - в склада.

На 9 януари т. г. служителите в сектор "Противодействие на икономическа престъпност“" в ОД на МВР - Благоевград получили оперативна информация за лице, което незаконно държи алкохол и алкохолни продукти в складова база в кв. "Грамада". Същия ден били предприети действия по установяването му, проверка на управлявания от него автомобил и ползваните помещения.

Около 19 ч служителите на реда открили Д.Г. пред складова база на бул. "Васил Левски"“ по време на процеса по претоварване на бутилки със спиртни напитки от склада в лекия автомобил. Били предприети действия по проверка и запазено местопроизшествието. На място била изпратена дежурно-следствена оперативна група и служители на митницата.

В условия на неотложност били предприети действия по претърсване и изземване в управлявания от обвиняемия лек автомобил, в обитавания от него дом и ползваните от него гараж и складово помещение. Били открити 5 180 литра високо пречистен (ректифициран) етилов алкохол, с различно действително алкохолно съдържание по обем – всички над 80 % vol. Същият бил в бутилки с вместимост от 10 литра, в бидони от 220 литра и в съдове за съхранение на течности от 1000 литра. Освен това са били открити полиетиленови чували с голямо количество празни пластмасови бутилки с вместимост 10 литра, кашони с пластмасови дръжки и капачки за бутилки и електрически помпи, ведно с маркучи към тях.

По случая е било образувано досъдебно производство, а Д.Г. е бил привлечен към наказателна отговорност.

Според заключението на назначената и изготвена по делото съдебно-оценителна експертиза е установена пазарната стойност на държаните от обвиняемия акцизни стоки. Общият размер на предмета на престъплението възлиза на 126 186,72 лева, с дължим акциз 53 873,60 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.