Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забелязвате ли, че Бг СИСТЕМАТА мрази хората? Под Системата разбирам целия чиновническо-бюрократичен апарат - от най-малкият обслужвател на гише, до ръководни и “компетентни” "органи"! При нас винаги се е залагало на НАКАЗАНИЕТО, а не на ВЪЗПИТАНИЕТО и ПРЕВЕНЦИЯТА!

Особено това си проличава сега, когато разни инспекторчета, които дори нямат елементарно медицинско образование, под претекста, че видите ли, се грижат за нашето здраве, с такава злоба и злорадство ни затварят здрави хора за по две седмици домашен арест...

Гледам едно предаване по CI - как се справят в Щатите с проблемните тийнейджъри и въобще с престъпността сред младите. С разрешение на родителите, вкарват малките пикльовци за 2-3 дни в затвора, като затворниците са предварително инструктирани да са екстра хард с поплювковците. И те осъзнават, че да се дрогираш, да разбиеш на някой човечец магазинчето или колата, не е геройство, а може да има фатални последствия. И затворът не е Дисни Ленд.... Кога в Бг ще се разбере, че не Наказанието, а "преди да си счупил стомната" оправя нещата? Вижте ни Законите - Забрани, Наказания, Глоби.... няма МИЛОСТ, няма истинска възможност за поправяне.

Швеция е много стриктно законова страна, спор няма! Кацам на летището Арланда и по навик от България си подкарвам колата към Стокхолм с 200 и нещо, без да превключа, че не съм на Балканите вече. По едно време гледам един моторист се изравнява с мене. Не му обърнах внимание. След малко отбих да заредя и мотористът ме следва. Викам си, “брех, чудо! За 10 години да видя швед да ме сваля!". Рокерът усмихнато паркира до мен, почука на стъклото, аз му се усмихнах и после се озъбих - залепи ми полицейската си значка на прозореца. Пуснах го да влезе в джипа, човекът - супер любезен. Там патрулките са цивилни и не може да се разбере кой КАТ, кой моторист. Разпита ме защо съм карала като луда, имала ли съм наложителна причина. Аз не го излъгах, казах си му директно, че току-що кацам от България и там това си е в реда на нещата. Той ме попита знам ли закона? Че ограничението е 130, до 20 км отгоре се плаща голба, до 30 се отнема книжка, а над тази граница следва автоматично затвор. Отговорих му, че съм наясно и съжалявам, че съм се отплеснала. Поговорихме си още малко за бг навиците и той ми каза, "разбирам, че си нормален човек и искам да ти дам шанс, защото не мисля, че вкарвайки те в затвора, ще се промениш към добро, но вярвам, че ако сега ти простя, ще си много по-внимателна, отколкото да ти наложа и 100 наказания. За това сега те пускам! Дори глоба няма да ти напиша, но искам да ми обещаеш, че занапред ще си много внимателна, когато шофираш в Швеция!". Аз обещах! И вече 12 години не съм нарушила обещанието си!