Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева
Деница Сачева

Няма да се вдига максималният осигурителен доход, категорична е социалната министърка Деница Сачева

От 40 лв. увеличение на най-ниските възнаграждения, 31 лв. остават за работника

Съдбата на пенсиите още е неясна, засега е сигурен само бонусът от 50 лв. до март 2021 г.

От догодина минималната работна заплата със сигурност става 650 лв., както е предвидено в средносрочната тригодишна програма на правителството.

Това обяви социалната министърка Деница Сачева пред “24 часа”.

Правителственото постановление за вдигане на минималната заплата вече е подготвено и в следващите дни трябва да бъде публикувано за обществено обсъждане.

При увеличение на минималната заплата с 40 лв. от 2021 г. най-нископлатените работници ще разполагат с чист месечен доход от 504 лв., след като им бъдат удържани данък общ доход и осигуровките. Според сметки на “24 часа” това означава, че ръстът от 40 лв. на минималната работна заплата ще увеличи чистия доход на работника с 31 лв. В момента при минимална заплата от 610 лв. на месец чистият доход на хората с най-ниски възнаграждения е малко над 473 лв.

Минималната

заплата да бъде

замразена на

610 лв. догодина,

поиска в началото на септември шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той мотивира искането с намалението на БВП през кризисната 2020 г. с очакваните от Европейската комисия 7,1%. В тази ситуация бизнесът ще е принуден да съкращава хора, ако минималните заплати бъдат увеличени.

Вдигането на минималната заплата е именно антикризисна мярка, твърди обаче правителството. Увеличението на най-ниските възнаграждения, ще даде стимул на неквалифицирани безработни да започват работа, вместо да разчитат на обезщетения и помощи от държавата. Освен това ще се повиши потреблението, което ще действа като антикризисна мярка.

Още през април 2020 г. Министерският съвет заложи на бързо възстановяване от кризата с прогноза в началото на следващата година БВП и заетостта да се възстановят на нивата от 2019 г.

Увеличението на минималната заплата ще увеличи и постъпленията в бюджета от данъци и осигуровки, показват още сметките на правителството. При увеличение с 40 лв. на минималната работна заплата

удръжките за

данък общ доход

и осигуровки на

всеки зает на нея

ще се увеличат с

9 лв. на месец -

от 137 лв. на 146 лв., показват изчисления на “24 часа”.

Управляващите не коментират възможността за увеличение на максималния осигурителен доход, заяви още министър Деница Сачева пред “24 часа”. Така тя опроверга новина на активиста на “Да,България” Иво Мирчев, че правителството подготвя увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 лв., колкото е в момента, на 3200 лв. Според Мирчев това увеличение било насочено срещу айти експертите, които единствени в България получавали толкова високи доходи. И щели да бъдат принудени от правителството да плащат по-високи осигуровки.

За да обяви вдигането на максималния осигурителен доход, активистът на партията на Христо Иванов не ползва източник на информацията. Проверка показа, че

Мирчев

спекулира с думи

на Сачева в

интервю за

в. “24 часа”,

публикувано в събота, 3 октомври.

Пред управляващите е представено предложение на КНСБ, което предвижда увеличение на тавана на пенсиите на 1440 лв. от сегашните 1200 лв., казва в интервюто Сачева. За да бъде изпълнено такова предложение обаче, е нужно да бъде увеличен максималният осигурителен доход на 3200 лв., уточнява тя. “Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите. Това е причината все още да водим преговори по какъв модел да се преизчислят пенсиите”, казва още Сачева в интервюто за “24 часа”.

“Единственото сигурно увеличение в момента е на минималната заплата на 650 лв. Не сме обсъждали увеличение на максималния осигурителен доход”, заяви Сачева във вторник в отговор на Мирчев. Тя добави, че в интервюто описва един от предложените на вниманието на правителството варианти за увеличение на пенсиите, който при това е на синдикат, а не е предложен от министър или лидер на партия от управляващата коалиция.

Тепърва предстои председателите - Бойко Борисов на ГЕРБ, Валери Симеонов на НФСБ и Красимир Каракачанов на ВМРО, да се съберат на коалиционен съвет и да обсъдят увеличението на пенсиите, добави още Сачева. “При положение че нямаме избран вариант как да стане това, няма как да се говори и да се предпоставя увеличение на който и да било от параметрите”, добави още социалната министърка. Единственото сигурно за пенсиите в момента било, че бонусите от 50 лв. за всеки пенсионер ще се плащат поне до март 2021 г.

Максималният осигурителен доход е най-голямата възможна заплата, върху която се дължат осигуровки. В момента той е 3000 лв. Това означава, че за всеки лев заплата над тази сума се плаща данък общ доход, но не и осигуровки за пенсия, болнични или майчински.

Според максималния осигурителен доход се определя и какъв е таванът на пенсиите. Според текстовете на Кодекса за социално осигуряване най-голямата сума, която може да бъде платена като пенсия, е равна на 40% от размера на максималния осигурителен доход. Така в момента размерът на високите пенсии е ограничен на 1200 лв.