Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Харизанов КАДЪР: БНТ
Георги Харизанов КАДЪР: БНТ

Съпартийци подозират, че анализаторът ще реди кандидатите за депутати

Новият втори в ГЕРБ - тази титла даде бившият втори в партията Цветан Цветанов на анализатора Георги Харизанов. Шефът на тв “Европа” и председател на близкия до управляващата партия Институт за дясна политика отдавна се гласял да седне на мястото на Цветанов, предлагал кадри и редял политиката на партията.

“6-7 месеца преди евроизборите знам, че г-н Харизанов се е хвалил, че ще поеме моите функции в партията като организационна дейност”, обяви Цветанов в телевизионно интервю. Думите му бяха определени от хора, близки до Борисов, като празна атака, целяща да сее конфликти в ГЕРБ. Те припомнят, че лидерът на партията е обещал да няма “втори човек”, а решенията да се вземат колективно от Изпълнителната комисия. Практика, която при Цветанов не е съществувала.

Не толкова близките до Борисов партийни членове обаче твърдят, че вече се забелязват наченките на издигането на Харизанов за новия втори. Силно активен, дори агресивен и създава напрежение в партията, обобщиха гербери пред “24 часа” и потвърдиха, че често Харизанов ходел на събранията на Изпълнителната комисия, която взема важните решения за партията, въпреки че не е част от комисията. Давал идеи лично на премиера и ще има пръст в подредбата на листата на ГЕРБ за следващите парламентарни избори. Тези практики на Харизанов го правят, меко казано, недолюбван, а иначе откровено мразен и от млади, и от стари в ГЕРБ.

Като председател на Института за дясна политика Харизанов се опитвал да създаде нови лица за партията, и то добри оратори. В началото на юни в централата на ГЕРБ Борисов се срещна с млади икономисти - членове на института, и директно каза, че предстои проветряване на листите за изборите.

“Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си. Дето се вика, 10-15 години нямаше голямо значение дали са на отделните градове. Сега има вече много голямо значение, а и в тази нова политическа ситуация на популизъм буквално си трябват авторитети”, коментира премиерът пред младите икономисти, сред които бяха и водещите на предаването “Плюс-минус” по Нова тв Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Само месец по-късно и двамата напуснаха телевизията.

Пръв срещу намесите на Харизанов в партията публично реагира депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. “Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречена. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки”, написа във фейсбук Марков. В отговор на съпартийния огън в интервю Харизанов отвърна с обяснението, че ГЕРБ има нужда от млади, модерни и дигитални хора, а не от “аналогови политици”. След това изказване обаче последва пълно медийно мълчание на Георги Харизанов, включително и във фейсбук. Думите му обидили някои от старите и доказали се лица в ГЕРБ.

Намеса на премиера потушила разгарящия се спор между двамата гербери. Зад медийното и фейсбук мълчание на Харизанов стои смъмряне лично от Борисов, който вече веднъж забрани социалните мрежи и на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.

В последните дни обаче Харизанов наруши мълчанието си, и то заради Цветанов. Искрите между двамата преминаха в социалните мрежи. “Сядането” на мястото на бившия втори в партията Харизанов обърна на шега и иронизира твърденията с видеоклипове във фейсбук.

На връх Мусала и из парка по време на “вечерно кросче” потърси той мястото на Цветанов, за да го заеме. “Това ви изглежда като едно вечерно кросче, но всъщност от година и половина аз упорито обикалям цяла България и търся къде му е на Цецо Цветанов мястото, за да седна на него. Ако някой знае, нека сподели, защото цялата работа става твърде уморителна, а бих казал и досадна”, каза Харизанов, тичайки вечер из парка. Подобна сценка той разигра и на връх Мусала, където дори попречи на селфито на разголен младеж, за да го попита: “Тук някъде ли е на Цветанов мястото?”.

Харизанов е член на ГЕРБ от 2007 г., но въпреки 13-те години в партията недоверието на гербери към него е от отдавна, като една от основните причини е нечистото му съдебно минало.

Още през 1997 г., когато е едва на 19 г., срещу Харизанов е образувано дело от общ характер. При пътно-транспортно произшествие автомобилът му е ударен от друга кола и той заставя колегата си да подпише запис на заповед за 400 долара заради щетите, или поне такова е обяснението му 15 г. след случилото се. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет и срещу Харизанов.

Получава условна присъда, но през 2011 г. си вади документ, че е реабилитиран. Тогава той вече работи в съвета на директорите на държавното предприятие “Агроводинвест”. През ноември същата година от министерството на земеделието го назначават за шеф на “Напоителни системи”, но впоследствие стана ясно, че е заемал поста, без да има нужното висше образование. Две години по-късно пък срещу него и двама негови колеги, също от ръководството на държавното дружество, е повдигнато обвинение за злоупотреби. Съдът обаче прекрати делото заради липса на доказателства.

През този период Харизанов стана популярен със забележителен часовник Ulysse Nardin. А Харизанов започна бавно, но забележимо да катери партийния връх. Само от Борисов обаче зависи дали ще стане “новият втори”.

Георги Харизанов:

Препоръчвал съм

кадри, но решенията

взема Борисов

- Г-н Харизанов, опитвате ли се да “седнете” на мястото на Цветан Цветанов в ГЕРБ, както той сам обяви в тв интервю преди месец?

- Явно има нужда за стотен път да отговоря с “не”. Мястото на Цецо беше заместник-председател на партията, а ГЕРБ отдавна има още двама заместник-председатели - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Които се избират на конгрес. Не е лошо за обща култура да се прочете уставът на партията. Та продължавам да не разбирам за кое точно “място” говори Цецо, но искрено се забавлявам с факта, че по цял ден се занимава с мен. Приятелите ми продължават да измислят нови и нови смешки с това прословуто “място” и положението наистина е адски смешно.

- Защо той обяви, че се превръщате в следващия втори в партията? Имате ли реална власт в нея?

- Нямам никаква идея. Аз съм редови член на средно голяма районна организация на ГЕРБ в София. Не отказвам покани за срещи и не отказвам съвети, когато ми бъдат поискани. Власт? Категорично не.

- Кадрувате ли в ГЕРБ? Препоръчвате ли кадри за предизборните листи на партията?

- Кадровата политика вътре в ГЕРБ се определя от Бойко Борисов, Изпълнителната комисия и Цветомир Паунов. И това е нещо, което всеки, очевидно не и Цецо де, знае. Препоръчвал съм кадри за предизборните листи на партията, и то само кадри с определен профил, тъй като личната ми амбиция назад във времето винаги е била ГЕРБ да се политизира, да мине значително по-вдясно от центъра и да се зареди със силни политически тези и активна дясна идеология за сметка на измитата аполитична “експертност” и беззъбата лоялност.

- Ще имате ли пръст в предизборната листа на ГЕРБ за следващите парламентарни избори?

- Това зависи, нека отново повторим, от Борисов, ИК и Паунов. Ако бъда попитан за мнение, съвет или препоръка, ще бъда на линия, както винаги досега. Толкоз.

- Пред “24 часа” някои гербери ви определиха като недолюбван в партията. Чувствате ли се недолюбван от съпартийците си?

- Единственото сигурно е, че за мен няма недолюбвани хора. И то не само в средите на съмишленици. Аз съм човек, който не може да мрази. Камо ли пък заради различни убеждения и ценности. Не приемам политиката като терен за лични вражди и винаги когато мога, уточнявам, че персоналните критики към някого са само в качеството му на политик. Не в лично такова. А и аз не съм политик. В този смисъл това дали съм долюбван от някого, или не, няма никакво отражение върху живота и работата ми.

- Откъде се познавате с премиера Борисов?

- От политиката.

- Колко близки сте с Борисов? Можете ли да се наречете приятели?

- 83 точки по скалата от 0 до 100. Шегувам се. Не знам как се оценява степента на близост, а и със сигурност не попадам в кръга на хората, които прекарват много време с премиера. Той управлява държава и има практически невъзможен за издържане график, аз управлявам няколко бизнеса и много обичам другите си хобита освен политиката. “Приятелство” е много интересна категория в едно изпълнено с толкова много лицемерие и предателства занимание, каквото е политиката. В този смисъл напълно разбирам онази реплика на Борисов отпреди години, че няма никакви приятели. Май така е най-добре.

Георги Харизанов
Георги Харизанов