Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2013 г. на Бузлуджа Петя Михалевска получава електронна членска карта от най-възрастния по това време социалист.
През 2013 г. на Бузлуджа Петя Михалевска получава електронна членска карта от най-възрастния по това време социалист.

Четири млади жени с известни фамилии в БСП са в новия Национален съвет - Петя Михалевска, Теодора Овчарова, Цветелина Пенкова и Десислава Йорданова

Социализмът се предава по наследство или по... полов път. Тази шега, изречена от депутата Антон Кутев преди 8 г., днес вече придобива съвсем реални измерения.

Самият Кутев се записа в аналите на столетницата не само с думи, а и с дела, след като собствената му наследница се оказа привлечена за социалистическата идея. А прозрението му определено е вярно - от години БСП е единствената партия у нас със силна потомственост в политиката.

Доказателство даде поредният състав на широкото ръководство на столетницата - след конгреса миналия уикенд в Националния съвет влязоха четири дъщери. По стъпките на бащите си в политиката тръгват Теодора - на бившия енергиен министър и някога зам.-шеф на БСП Румен Овчаров, дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски - Петя, евродепутатката Цветелина Пенкова, чийто баща е столичния социалист Марин Пенков, и Десислава Йорданова - наследничка на пловдивския депутат Георги Йорданов. Не е от вчера практиката наследници да влизат в червения елит. Но

за първи път толкова

много семейства са

заедно в пленума

В миналия мандат бяха само Пирински - Георги Пирински и дъщеря му Ана. А Антон Кутев и Мина днес заедно са членове на Градския съвет на БСП - София.

Безспорно най-атрактивното име сред дъщерите в Националния съвет днес е това на Теодора Овчарова. Но и другите млади дами са не по-малко интересни.

Цветелина Пенкова и баща й Марин по време на дипломирането й в Оксфорд.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Цветелина Пенкова и баща й Марин по време на дипломирането й в Оксфорд. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Втори мандат в пленума кара 32-годишната Петя Михалевска. Тя бе класирана първа в младежката листа, която по квота вкара 37 души. За разлика от останалите партийни наследнички обаче

Петя влиза по-активно

в политиката

след смъртта

на баща си

през 2014 г. За да продължи името му. И по това си прилича повече с бившия зам.-шеф на БСП Кирил Добрев, който също става активен в партията след смъртта на баща си - емблематичния Николай Добрев.

Десетилетие след него Димчо Михалевски също бе един от знаковите червени политици. Като зам.-министър на регионалното развитие в правителството на тройната коалиция той бе двигател на един от големите проекти в Кърджали - Водното огледало, както и на идеята за пътя за Гърция през Маказа. Но си отиде от този свят едва на 48 г.

Петя Михалевска започва втория си мандат в Националния съвет на БСП.
Петя Михалевска започва втория си мандат в Националния съвет на БСП.

“Била съм на много събрания с баща ми - не можех да си представя да застана на една трибуна с него, въобще да се сравнявам с него, той беше недостижим като човек, не приличам на него нито като интелект, нито като професионален път”, обяснява Петя защо се включва по-активно в партията едва след кончината му.

“За мен това, че съм дъщерята на Димчо Михалевски, ми вменява огромна отговорност. И аз изключително много внимавам с поведението си, в отношенията си. Не ми се иска да сбъркам, носейки неговото име”, казва младата червена надежда.

Петя има опит. Тя е в партийните дела от малка, участва във всички кампании на татко си. Лепила е плакати в Кърджали още за Георги Първанов като кандидат-президент през 2001 г., след това и за Стефан Данаилов през 2005 г. Затова не учудва никого, когато записва да учи политически науки в Нов български университет. Но се развива професионално в съвсем друга посока - работи в международна компания в частния сектор.

Петя с Димчо Михалевски на Бузлуджа.
Петя с Димчо Михалевски на Бузлуджа.

През 2012 г. - на 24 г., влиза в партийните редици. С годините баща ѝ я въвлича все повече в предизборните си кампании, възлага ѝ отговорности и ангажименти. “Беше много зает човек и именно кампаниите бяха времето, в което изкарвахме най-много дълго заедно”, спомня си тя. В съзнанието ѝ ясно е запечатан споменът как всяка събота сутрин се е събуждала с шума от разгръщането на вестници в съседната стая и коментарите на родителите ѝ за случващото се в държавата.

“Баща ми ме възпита

на честност и на

хигиена в отношенията

- и лични, и в партията И ме научи, че когато човек има и може да даде нещо на другите, трябва да го направи, да е активен”, казва Петя. След смъртта му започва да посещава по-често събрания и вижда, че има все по-малко такива хора, каквито баща ѝ искал да вижда в БСП. Затова решава да е по-активна. “Като млад човек не можех да остана аполитична към всичко, което се случваше към 2014 г. в БСП и в страната”, обяснява тя.

Никога не съм целяла партията да е трамплин за мен към постове, категорична е Михалевска. На последните парламентарни избори приема да е втора в листата в Кърджали с ясното съзнание, че няма да стане депутат. Но и с желанието да помогне на водача Александър Симов, който е бил непознат за региона. След това се включва активно и в кампанията за местните избори. Снове между родния Кърджали и Смолян, откъдето е бащиният ѝ род.

Днес Петя е член освен на Националния съвет на БСП и на Изпълнителното бюро на младежката организация в София.

Не обича да говори за личния си живот. Има приятел. Обича да спортува, но напоследък не ѝ остава много време. Отделя обаче много време за семейството си и по-специално за брат си Димитър, който е с 15 г. по-малък от нея. За разлика от мен, той е копие на баща ми като характер и вътрешен свят, споделя Петя.

Младата евродепутатка

Цветелина Пенкова

се наложи вече

като име, но реално

и тя стартира

политическата си

кариера покрай баща си

Цветелина Пенкова е един от най-активните млади депутати в Европарламента.
Цветелина Пенкова е един от най-активните млади депутати в Европарламента.

През 2019 г. бе номинирана за евролистата на БСП от името на столичната организация, чийто зам.-шеф по това време е баща ѝ - Марин Пенков. Дългогодишен председател на червените в столичния район “Студентски”, той е бил и кандидат за депутат.

Самата Цветелина е член на БСП от 2007 г. От малка е по червени събрания и събори. А по време на обучението си е част от една от структурите, които партията има зад граница - БСП в Лондон. Но никога не е имала планове политиката да бъде част от кариерното ѝ развитие.

Родена е на 19 февруари 1988 г. в София. Завършила е Софийската математическа гимназия, после Американския колеж. Дипломата ѝ е впечатляваща - бакалавър по бизнес администрация в Централния европейски университет в Будапеща и по международна икономика, мениджмънт и финанси в университета“ Бокони” в Милано. Магистър по финансова икономика в Оксфорд. Като студентка стажува в мегакомпании като ING и “Астра Зенека”. Работила е като анализатор по финанси, капиталови пазари и проучвания в различни финансови институции, сред които лондонския офис на Кралската банка на Шотландия. Преди да влезе в политиката, работи като

инвестиционен

банкер в Лондон

За интереса ѝ към обществените и политическите процеси в България свидетелства и фактът, че през 2018 г. участва в кастинга на Слави Трифонов за кадри за нов политически проект.

Излиза на обществената сцена преди около 2 г. като зам.-шеф на клуб “Милениум” - мисловен кръг на българи, живеещи зад граница и родени след 1981 г. Целта е да ангажират повече млади хора с гражданска позиция. “Милениум” се пробва на евровота със своя листа с регистрацията на НДСВ. Но Пенкова вече бе в тази на БСП. Всъщност Цветелина и колегата ѝ Петър Витанов бяха голямата изненада на лявата евролиста тогава. Заради скандалите и разцеплението в БСП около мястото на президента на ПЕС Сергей Станишев в нея двамата млади и сравнително неизвестни социалисти бяха буквално изстреляни на избираемите 2-о и 3-о място. Или както е казал народът: “Двама се карат, трети печели.”

Пенкова с Франс Тимерманс, който бе кандидат на европейската левица за председател на Еврокомисията.
Пенкова с Франс Тимерманс, който бе кандидат на европейската левица за председател на Еврокомисията.

Днес Цветелина е един от най-активните млади евродепутати. В ЕП работи в комисиите по промишленост и енергетика, по регионално развитие, по бюджетен контрол и по вътрешен пазар и защита на потребителите. А добавената стойност към позицията, която заема, идва от професионалния ѝ опит - била е част от реалната икономика във финансовия сектор. Това дава доста различна перспектива за начина, по който трябва да се случват всички регулаторни промени и нововъведения в законодателството на Европарламента, обяснява тя.

Семейството ѝ я подкрепя във всичко, но решениято винаги взема сама. Не смята, че в партията я приемат като дъщеря на баща си. Знам, че винаги мога да му се доверя и да поискам съвет от него, но пътят, по който се развивам аз, е доста различен от неговия, нямаме много допирни точки, казва Цветелина. Той работи по-тяснопартийно, докато тя търси по-глобалния поглед към политиката в България и как европейските разпоредби се прилагат у вас.

Скандал с фалшива

диплома обаче е

на път да попари

кариерата на

четвъртата щерка

в Националния съвет. Дъщерята на известния пловдивски лекар и депутат Георги Йорданов - Десислава, е обект на проверка от районата прокуратура в Пловдив и Икономическа полиция, които се сезираха по журналистическо разследване, че Йорданова се е сдобила с магистърска степен в Медицинския университет, като е постъпила да следва там с подправен документ за завършена бакалавърска степен в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Градският съвет на БСП в Пловдив я привика на другарски съд, а тя в опит да изпревари събитията подаде молба за оттегляне от ръководството.

Десислава Йорданова с баща си Георги Йорданов и вече независимия депутат Валери Жаблянов (вдясно).

СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА ЙОРДАНОВА
Десислава Йорданова с баща си Георги Йорданов и вече независимия депутат Валери Жаблянов (вдясно). СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА ЙОРДАНОВА

През 2010 г. Йорданова е завършила почти с отличие магистратура “Обществено здраве и здравен мениджмънт” в задочна форма в МУ. Година преди това тя постъпва във вуза с молба, в която прилага и копие от диплома за висше образование по икономика в ПУ “П. Хилендарски”. Академичната институция не открива копието от нейната диплома в архива си. В регистъра обаче е налице служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира, че пловдивската социалистка и доскорошен общински съветник е завършила висше в ПУ “П. Хилендарски” във Факултет “Икономика” - специалност “Маркетинг и мениджмънт”. Документът изобилства с правописни и фактологични грешки. Йорданова не е завършила “Икономика”, защото такъв факултет не съществува, няма и посочената специалност, обяви ръководството на вуза. Не е издавана служебна бележка, защото нямало такава практика. Ректорът на МУ проф. д-р Мариана Мурджева започна проверка, след което Академичният съвет анулира магистърската диплома на Йорданова.

“Историята с фалшивата диплома е абсолютна клевета и

зад атаката срещу

мен стоят вътрешни

опоненти в БСП”,

заяви пред “24 часа” Десислава. Тя ще събере всички необходими документи и ще заведе съдебни дела срещу хулителите. Шефката на БСП - “Западен”, която е един от най-изявените соцактивисти под тепетата, смята, че е жертва на червен заговор, тъй като е “фенка на Корнелия Нинова” и я е подкрепила на лидерския вот. “Не мисля, че е случайно, че тези атаки се случиха след прекия избор и конгреса, когато аз и баща ми бяхме избрани с голямо мнозинство в НС”, обясни тя.

Десислава Йорданова е един от най-активните червени активисти в града под тепетата и участва във всички антиправителствени протести, дори в София.
Десислава Йорданова е един от най-активните червени активисти в града под тепетата и участва във всички антиправителствени протести, дори в София.

Твърди, че преди време е била приета да следва в Международния славянски институт. Вузът обаче загубил акредитацията си и студентите били пренасочени към Аграрния университет и филиала на ПУ в Кърджали. Именно от филиала била издадена бакалавърската ѝ диплома.

Нейният баща - доц. Георги Йорданов, който е стоматолог, е заемал различни ръководни здравни постове в Пловдив през годините. При управлението на Жан Виденов оглавяваше РЗИ. След това бе начело на бившата Окръжна болница и на МБАЛ “Св. Мина”. Дъщеря му е записана да учи “Обществено здраве и здравен мениджмънт” в МУ в Пловдив точно, когато факултетът “Обществено здраве” се оглавяваше от покойния вече проф. Желязко Христов. А ректор на вуза бе проф. Георги Паскалев, известен с близостта си към лявата идея. Десислава е и главен експерт “Здравеопазване и социални дейности” в община “Родопи” именно на базата на магистърската си диплома.