Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ

Всички от ЕНП, ЕКР и ИД в комисията на ЕП отхвърлиха документа

Андрей Ковачев: Позицията е търсене на политически дивиденти

Текстът няма аналог в своята критичност, коментира Петър Витанов

Ангел Джамбазки се сменил с колега само за да гласува против

Текстът на проекторезолюцията, гласувана в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на ЕП, е плод на левите прогресивни сили с цел да получат политически дивиденти. По никакъв начин той не може да се приеме за обективен. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Късно в четвъртък членовете на LIBE одобриха с 35 гласа “за”, 30 гласа “против” и 1 глас “въздържал се„ проект за резолюция относно “значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите” в България.

Петър Витанов и

Елена Йончева

от С&Д

гласуваха “за”,

а Емил Радев от Европейската народна партия (ЕНП) и Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) - “против”. Никой от ЕНП, ЕКР и “Идентичност и демокрация” (ИД) не е подкрепил документа. “За” са гласували от групата на “Социалисти и демократи” (С&Д), “Обнови Европа” и Европейската обединена левица - Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ).

На брифинг, организиран от Бюрото на ЕП в България, Андрей Ковачев подчерта, че крайните получатели на европейските средства не трябва да пострадат от това, че едно правителство не си е свършило работата или има сигнал за корупция. “Не мисля, че мога да коментирам вулгарните цитати на Клеър Дейли. Изненадващо е какъв тон си позволяват някои колеги”, каза той относно острите нападки срещу властта в България от страна на ирландската евродепутатка от ЕОЛ/СЗЛ при предишното заседание на LIBE.

ПЕТЪР ВИТАНОВ
ПЕТЪР ВИТАНОВ
Евродепутатът от БСП Петър Витанов обаче определи резолюцията като плод на консенсус между отделните политически семейства. “Тонът на проекторезолюцията е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност. Няма аналог в подобна резолюция към България”, каза той. По думите му

протестиращите

са върнали

доверието на

Европа в България

Вече не се говори за България като най-корумпираната страна в ЕС, а за българското правителство, каза евродепутатът.

ИЛХАН КЮЧЮК
ИЛХАН КЮЧЮК
Илхан Кючюк от ДПС/“Обнови Европа” поясни, че предстоящият в понеделник дебат в ЕП за България не е насочен срещу българските граждани и държава, а дебат, който се води за принципи, залегнали в договорите на ЕС и скрепени с наказателни санкции. “Правителствата идват и си отиват, но не може да уронваме авторитета на страната”, добави Кючюк по повод приетия проект за резолюция.

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ
АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ
От своя страна Ангел Джамбазки от ВМРО/ЕКР заяви, че изобщо не очаква окончателната резолюция, която ще се гласува в пленарна зала от целия ЕП другата седмица, да е обективна. Тя е пристрастна, защото се гласува от хора с политически пристрастия, коментира евродепутатът и обеща скоро да станат ясни промените, които ЕКР е предложила. Джамбзаки не пропусна да спомене, че понеже темата е важна за него, изрично е помолил негов колега да се разменят и българинът да може да даде гласа си в комисията. Освен това въпросният колега вероятно щял да се въздържи, а Джамбазки гласува “против”.