Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) всяка година пикът на сезонния грип настъпва между декември и февруари. Активността на вируса обаче започва още в края на октомври и началото на ноември и продължава чак до май. Според лекарите най-добрият и единствен начин човек да се предпази от това заболяване е ежегодната ваксинация, особено сега, когато сезонният грип ще съвпадне и с пандемията от коронавируса. Въпреки своята ефективност, за противогрипната ваксина се тиражират много митове, които могат лесно да бъдат оборени. Важно е да се напомни, че тя не предпазва от COVID-19.

Мит 1

Еднократна ваксина срещу грип осигурява имунитет през целия живот.

Това е може би една от най-често срещаните заблуди. Продължителността на имунитета след ваксиниране срещу грип е сравнително малка и е само 6-12 месеца от деня на приложението. Следователно, ако няма противопоказания за ваксиниране, препоръчително е човек да се ваксинира ежегодно, препоръчват медици.

Освен това не бива да се забравя, че грипният вирус има огромен брой подвидове, наречени щамове. Всяка година вирусът мутира и се ражда нов щам, който има специфични свойства. Ефективният имунитет се поддържа само срещу определен щам на вируса. Следователно всяка година противогрипните ваксини се променят и включват вирусен щам, който е от значение точно за предстоящия сезон. Без ваксинация той може да причини заболяване дори при тези, които са прекарали грип преди по-малко от година.

Ето защо всяка година имунолозите разработват специална ваксина, като вземат предвид разнообразието на вируси, които върлуват през този сезон. Затова всяка година е необходимо хората и особено тези с хронични заболявания да се ваксинират отново.

Мит 2

Необходимо е ваксинацията да се прави в разгара на епидемията.

Друго широко разпространено погрешно схващане е, че грипът е изключително зимно заболяване, докато сезонът на заболяването, според Световната здравна организация, обикновено продължава от октомври до май.

Мнозина не знаят, че нашият имунитет срещу болести не се развива веднага, а 1-2 седмици след ваксинацията. Около 14 дни са необходими за производството на антитела, след което имунитетът се засилва и устойчивостта към болести се увеличава. Ето защо е препоръчително ваксинирането да стане предварително, например през октомври.

Ако се случи така, че по някаква причина човек няма време да направи това преди пика на грипната активност, не е късно да получи ваксината и във възхода на болестта. Наличието на ваксина дори през януари ще е ефективен начин за предотвратяване на грип или по-лекото му протичане. Тя ще помогне човек да предпази не само себе си, но и близките си от заболяване.

Мит 3

Ваксините срещу грип са неефективни и безполезни.

Въпреки факта, че противогрипната ваксина не е 100% ефективна, както показва практиката, тя действа в 60-70% от случаите. Всяка година, когато разработват нова ваксина, имунолозите избират щамовете на грипа, които според тях най-вероятно ще се появят през новия сезон. Ефективността на ваксината директно зависи от това колко точен е изборът.

Освен това много зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек. При възрастните хора например имунитетът често е отслабен и съответно рискът от заболяване е по-висок. Случва се те да се разболеят от грип дори след усилване на имунната система и създаване на имунитет. Но ваксинираните хора понасят грипа много по-лесно от неваксинираните и най-важното, без усложнения.

Мит 4

След ваксинацията човек става носител на инфекция, макар и за кратко.

Ваксинираното лице не е източник на инфекция. Ваксината може да предизвика имунен отговор в организма, който прилича на облекчени симптоми на заболяване, като мускулна болка или треска.

Ваксината обаче не съдържа самия вирус, тя включва само негови фрагменти - специфични области на обвивката, които не са способни да се възпроизвеждат. Съответно, ваксинацията по никакъв начин не може да причини заболяването.

Мит 5

Ваксинирането срещу грип е противопоказано при бременност.

Много хора абсолютно необосновано вярват, че грипната ваксина причинява фетални малформации и следователно е противопоказана по време на бременност. За това обаче няма научни доказателства. Освен това бременните жени са особено уязвими и изложени на риск, така че в техния случай ваксинацията е не само безопасна, но и изключително необходима.

Дезактивираната грипна ваксина е абсолютно безвредна за нероденото бебе, което, за съжаление, не може да се каже за самата болест. Грипът, през първия триместър на бременността, може да застраши плода със сериозни проблеми и да увеличи риска от прекъсване на бременността.

Във втория и третия триместър на бременността грипът застрашава не само живота на детето, но и живота на бъдещата майка. Ето защо за жените, които очакват бебе и не са имали възможност да се ваксинират предварително срещу грип, лекарите препоръчват това да започне от 14-ата седмица на бременността, след консултация с наблюдаващия лекар. Проучване е установило, че ваксинирането на жена по време на бременност помага да се предпази бебето от грип през първите няколко месеца от живота му.

Мит 6

Ваксината срещу грип е противопоказана при деца.

Ваксината срещу грип не се препоръчва за кърмачета на възраст под 6 месеца. Смята се, че на тази възраст те почти не са податливи на грипния вирус, тъй като са получили имунитет от майката, чрез плацентата и кърмата. След 6-ия месец обаче естествените защитни сили на организма са отслабени и бебето става беззащитно срещу това заболяване.

Сега вече има ваксини, които позволяват на децата да бъдат ваксинирани срещу грип, след като навършат 6 месеца. В случай че детето никога не е ваксинирано срещу грип, то ще се нуждае от две дози от ваксината, препоръчват педиатри. Наложително е да мине месец между първата и втората ваксинация. Трябва обаче да се отбележи, че две дози от ваксината, с интервал от един месец, се прилагат само през първата година на ваксинацията.

Освен това ваксината се прилага само веднъж годишно. Помага на организма да формира така наречените имунологични клетки на паметта, които постепенно укрепват имунната система. Както при възрастните, ваксинациите е най-добре да се правят през октомври, за да се даде време на организма да развие имунитет.