Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: Румяна Тонева
Корнелия Нинова СНИМКА: Румяна Тонева

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови 3D радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова. Настоя, че Борисов вече бил вкарал държавата в дълг за над 30 млрд. лв. Истината обаче излязла от доклад на НСИ, в който се посочвало, че падат икономическите показатели, вноса и износа, а това значело обедняване. Проблемът обаче нямало да се реши с допълнителните 50 лв. за пенсионерите, а с преизчисляване на пенсиите, категорична бе Нинова.

Този въпрос трябва да бъде дискутиран тук в Народното събрание. Моля да ги повикате, каза Нинова.

Караянчева обаче ѝ обясни, че предложението Борисов и Каракачанов да дойдат в парламента ще се гласува, когато го внесе писмено.