Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сега бе излязъл само по тениска, а нощите в планината вече са много студени

Шофьор откри във вторник привечер изчезналия преди 4 дни Ивелин Узунов от смолянското село Смилян.

Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки, е видял движещ се силует по пътя от Чокаманово към Смилян и е разпознал издирвания младеж.

“Този път бе избягал само по тениска, предишния имаше поне суитшърт. Нощите са много по-студени. Освен че можеше да бъде нападнат от мечки или вълци, в гората има опасност и от измръзване за Ивелин. Той има проблем и родителите му го лекуват. Баща му е много отговорен.”

Това казва кметът на Смилян Чавдар Червенков. От 4 дни полицаи, ловци, гранични служители, близки и доброволци издирваха 23-годишния Ивелин. В акцията участват и следови кучета.

Младият мъж е напуснал дома си в събота сутринта. Два дни след това близките му са поискали помощ от полицията да бъде издирван. Оттогава нямаше връзка с него.

“Не го издирвахме масирано, за да не се изплаши и да се нарани.

Момчето е със

здравен проблем

и се

съобразяваме

с този факт.

Реално издирвахме човек, който не иска да бъде намерен. Той се крие дори когато екипите минават близо до него”, казва директорът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов.

През последните месеци Ивелин е правил няколко пъти опити да избяга, но е откриван бързо от близките и не се е налагало организирано търсене.  

Хора в Смилян се събират за пореден път за издирват изчезналия младеж.
Хора в Смилян се събират за пореден път за издирват изчезналия младеж.

Следи от младежа бяха открити в местност на север от Смилян в посока село Турян. Това обаче не означаваше, че е в гората, тъй като може да се е качил в кола и да е отишъл надалече.

Близките ходеха из района и нощем. Допускаха, че все някъде ще запали огън или ще светне фенерче в тъмното.

Почти по цял ден в района бродеха десетки доброволци на видимо разстояние един от друг, но не откриваха следи.

Родителите на Ивелин са разведени. Майка му живее в София, а баща му в Смилян с друга жена, с която имат дете.

Някъде до

пълнолетието му

живеел повече в

столицата

Сега също ходел, но по-рядко. Разбирал се прекрасно с баба си в София, но тя починала преди 3 години и оттогава Ивелин се затворил много. Близките казват, че от дълго време е в депресия.

Баща му има магазин за строителни и железарски материали в Смилян и му помагал. В Смилян описват момчето като скромно - не пие, не пуши и не употребява наркотици, и че семейството му няма финансови проблеми.

Има много ограничен кръг на контакти и не общува с всеки. Споделял, че е голям фен на риалитито за оцеляване “Сървайвър”. Истината обаче е, че той не познава добре района.

За последно бе видян в центъра на селото и никой не знаеше в каква посока е тръгнал. Загадъчното и внезапно изчезване затрудняваше издирването му. При едно от най-продължителните му изчезвания - 10 дни през май 2017 г., камера в центъра на селото го бе заснела как си купува от хранителен магазин пакет масло и минерална вода.

Освен този запис при тогавашното му издирване имаше още един неоспорим факт, че е в околностите. Ивелин бе заснет от фотокапан поставен за следене на мечки в района на Турян.

Разстоянието от дома му до Турян е 3-4 км през гората и на 20-ина по обходен асфалтиран път.

Тогава екипите се бяха натъкнали и на изхвърлените маратонки и чорапи още в началото на издирването му в района на село Кошница. Хвърлил ги, понеже му направили мазоли, обяснил по-късно младежът. Спал е по изоставени постройки.  

Снимка от фотокапан от бягството му през 2017-а
Снимка от фотокапан от бягството му през 2017-а

Пред баща си Велин и чичо си Бисер обявил, че се загубил в гората и карал само на вода от планинските ручеи. Полицията не е открила разбити къщи и мазета, откъдето евентуално би си набавил храна.

Ивелин бе открит на 10-ия ден до водосъбирателна шахта на дере до махала Доганово, където случайно минавали смолянският пожарникар Васил Вълчев и сестра му Захарина.

Полицията тогава отчете, че това е една от най-мащабните издирвателни акции за последните поне 10 години. В някои от дните се събираха по 150 души наведнъж.

Вълчеви имат стара къща с градина в Доганово и минали през почивния ден да свършат нещо по нея.

“Видяхме го да

лежи с качулката

на главата и бос

Нямаше обувки, а краката и ръцете му бяха подути и със сменен цвят. Попитахме го как е и той се надигна и отговори, че е добре. Но личеше, че е изнемощял, занемарен, с прокъсани дрехи и не може да ходи. Хубаво е, че не бе срещнал мечки или вълци в гората”, обясни Вълчев.

В болницата в Смолян Ивелин бе приет с много ниско кръвно налягане, измръзнали крака и ръце и леки повърхностни охлузни рани.

“При това бягство всеки ден изпращахме хора в издирвателните екипи. Правихме и самостоятелни обходи. Проблемът бе, че дърветата са все още зелени и няма видимост. В събота и неделя валя дъжд и няма оставени следи. Дори последните хора, които го бяха видели, не знаеха в каква посока е тръгнал. Плюс е, че

в гората има

много джанки,

ябълки и има с

какво да се храни Ивелин е такъв човек, че не би влязъл в чужд имот да се подслони или да се нахрани с нещо. Предишния път обяви, че не се е подслонявал във вили и обори, защото са чужди”, казва Сафидин Чикуртев, председател на ловната дружинка в Смилян.

През дните, от които е обявен за издирване, няма сигнали от хора, които са го видели. Преди 3 години сигналите дори объркваха екипите.

ИВЕЛИН УЗУНОВ
ИВЕЛИН УЗУНОВ