Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият организационен секретар на "Атака" Илиян Илиев
Бившият организационен секретар на "Атака" Илиян Илиев

 

 

- Г-н Илиев, години наред бяхте считан за дясната ръка на Волен Сидеров, всички митинги на "Атака" минаваха през вас. Изненада ли ви това, което се случи пред софийската джамия?
- Не че не ме изненада, а дори го предвидих половин месец по-рано. Много бяха предпоставките, които даваха сигнал, че такъв инцидент ще стане. От една страна, рейтингът на Ахмед Доган и ДПС беше паднал, формацията на Касим Дал набираше сила. От друга - самият Волен Сидеров и "Атака", също закъсали за рейтинг, се опитаха да направят подобно нещо на същото място малко по-рано и беше ясно, че няма да се откажат. За човек като мен, който познава добре и ДПС, и "Атака", тези знаци не са трудни за разчитане. Затова две седмици преди инцидента казах, че в най-скоро време трябва да очакваме от "Атака" сблъсъци на религиозна основа, които ще дадат рамо на Доган.
- Отговорът ви е в синхрон с тезата на много политици, социолози и анализатори от последните дни, че ДПС и "Атака" са като "скачени съдове". Смятате ли, че сътвореният от Сидеров и хората му инцидент пред джамията наистина е "възкресил" политически изпадналия в немилост Доган?
- Самият Доган го каза часове след инцидента. Думите му буквално бяха: "Отново съм фактор." Хайде да не се заблуждаваме, че в "Атака" не са предвидили този развой. Както и коментарите след него. И при други случаи е имало обвинения, че ДПС и "Атака" са като скачени съдове. Било им е ясно на Сидеров и сие, че и сега ще ги има, особено като се има предвид, че идат избори след няколко месеца. Без тази акция на Сидеров и с нарастващата популярност сред българските мюсюлмани на Касим Дал на Доган му беше спукана работа на изборите.
- Това означава ли, че виждате "координираност" между някои действия на "Атака" и ДПС? Отдавна в българското политическо пространство се говори за такова нещо, но вие за годините, в които сте били в "Атака", заемайки отговорния пост на главен секретар, знаете ли за подобни "координирани действия" между "Атака" и ДПС?
- Хора и в ДПС, и в "Атака" знаят много добре за тези срещи. И аз знам за тях. Добре, не мога да се подпиша, че и Сидеров, и Доган са знаели, защото те не ходеха на тях. Но от страна на "Атака" на тия срещи са присъствали само много доверени лица на Волен. Наистина от най-доверените му. Тези, които на пръстите на едната ръка се броят. От страна на ДПС ходеха парламентьори, не бяха от най-високо ниво на партията. Да го кажем най-общо: един млад господин от ДПС и един представител от женски пол от "Атака" знам, че са ходили на тези срещи.
- Какво се е обсъждало?
- Казано в най-общи линии, всяка от партиите си казва по кое време иска "да се натисне малко" от страна на другата.
През зимата на 2009 г. "Атака" направи митинг пред турското посолство в София. Спомням си, че много бързо го организирахме, а такива неща не стават лесно. Но тогава за нула време се събраха пари, за да се осигурят автобуси с хора и за "дневните" на тези хора. Имаше и друг любопитен момент при този митинг. В месеците преди него Сидеров се беше кротнал, говореше по-спокойно. И изведнъж - бам! На митинга беше съвсем друг човек. Почна да скача, да крещи. Налетя на някакъв бус...
- Може да е било съвпадение?
- О, да, да - съвпадение е било, разбира се! Знаете ли, преди време се случи така, че аз - все още организационен секретар на "Атака", возих в колата си от Варна до София много важен човек от ДПС. Беше ходил на събиране при Доган и му се наложи да се прибере в столицата. Става въпрос за наистина много важен личен приятел на Ахмед Доган от десетилетия, шеф на местна структура. Човек, който е с толкова висок статут в партията, че не се отчита на никого. Не мога да кажа името му просто защото не съм говорил с него. Но по пътя си приказвахме, той ми разказваше как вече Доган нямал никакви притеснения, че НДПС на Гюнер Тахир може да разцепи електората му. Защото, както се изрази този близък до Доган човек, "вашето момче много ни помага".
- Г-н Илиев, откъде познавате близките до Доган хора?
- Ще ви отговоря с въпрос. Работил съм години наред в контраразузнаването. Как мислите, дали познавам доста хора?
- Случая в Батак как да си обясним?
- Сидеров отдавна имаше желание да предизвика меле в Батак. Пак през 2009 г. по време на предизборната кампания направихме митинг там. Отидох 2-3 дни по-рано, за да подготвя нещата. Огледах сцената и забелязах един капан - от дясната страна имаше естакада, изключително опасна, особено когато има много струпан народ. Да не говорим, че хората, стоящи от лявата страна, изобщо не я виждаха. Щяха да паднат в клопката чак след като стигнат до мястото, където заради тълпата няма да могат да се върнат, защото след тях ще идват други хора, които нищо не виждат. Веднага прецених, че ако Волен слезе след речта си от тази страна и хората тръгнат да се ръкуват с него, инцидентът е неизбежен. Ще почнат да падат един след друг, щеше да има смъртни случаи. Сигнализирах шефа на фирмата, която охранява митинга. Стигнахме до извода, че ако стане меле там, инцидентът от "Индиго" ще ни се стори песен. Охраната веднага предприе мерки. Наслагаха въжета, пейки, строиха се около 30 здрави момчета там. Преди митинга отидох при Сидеров и му обясних отново положението, тъй като му правех сценария - откъде да се качи, откъде да слезе. Казах му след края на речта да излезе от сцената през лявата страна, където е безопасно, и съответно хората да се насочат натам. Какво се случи обаче? Започна Волен да говори и точно в най-емоционалната част на речта си се насочи надясно. Стоях зад него, почнах да му говоря да спре, опитах се да го спра, но той продължаваше да води хората към естакадата. А зад него Димитър Стоянов, на когото също бях обяснил предварително каква е опасността, почна да ми крещи, че хората ще ходят там, където ги води Сидеров. За по-сигурно момчетата от охраната бяха махнали стълбите от опасната страна, но Сидеров въпреки всичко се опита да слезе оттам. В крайна сметка охранителите си свършиха работата, наложи им се дори да хващат хората на ръце и да ги спускат, за да не паднат. Но ни стана ясно, че Сидеров искаше да стане меле. По това време медиите не се занимаваха с него, не му отразяваха надълго и широко мероприятията. А един такъв инцидент с ранени или, не дай Боже, мъртви хора щеше да влезе на централно място в новините.
- Защо на мероприятията на "Атака" често се стига до сблъсъци? Бивши членове на "Атака" като Боян Расате, Павел Чернев преди време говореха, че партията си има специални хора, които са авангардът на такива инциденти и трябвало да сплашват "неприятелите"?
- Да, вярно. "Атака" си има щатна група за създаване на безредици. Разгледайте снимките от митингите им преди, вижте снимките и видеозаписите пред джамията в София. В общи линии едни и същи физиономии. Тези формирования, така да се каже, са базирани в София и в Габрово. Пробваха да направят и в Чирпан, но не им мина номерът.
- Как работят тези формирования?
- На тези щатни групи за безредици Волен Сидеров не им нарежда директно, получават указания чрез други хора. Сидеров говори с тях винаги с недомлъвки. Волен умира от страх да не го осъдят, да не го подслушват. Карал ме е в централата да търся подслушвателни устройства.
- Има ли опасност да го осъдят за нещо?
- Това зависи от разследващите, от прокуратурата. Няколко проверки срещу Сидеров до момента приключиха със становище "поради липса на достатъчно доказателства". Но сега, след като и с ГЕРБ се изпокараха, кой вече може да каже, че няма да се намерят нови доказателства?
- Скандалът с подписаните от Сидеровите депутати гаранции по банков кредит също приключи със становище, че няма данни Сидеров да е оказвал натиск на някого да ги подпише. Преди два месеца обаче депутати от "Атака" поставиха отново въпроса на дневен ред. Смятате ли, че е възможно това разследване да бъде възобновено?
- Честно казано, не смятам. Освен ако от ГЕРБ нямат такова желание - чрез парламентарната комисия за борба с корупцията, ДАНС. Доколкото знам, на няколко от депутатите, които повдигнаха въпроса през март, вече са им унищожени банковите гаранции. Били са привиквани по различно време в различни кафенета. Там друг един депутат от "Атака" ги е унищожавал.
- Имате ли информация какво се случва по структурите на "Атака"?
- Почти не останаха такива, то затова и Сидеров си направи "шоуто" в София. Голяма част от бившите структури на "Атака" преминаха анблок към нас в движение "Достойни за България". Казват ни: "Идваме при вас, защото сте нормални хора."

Сидеров отрече да работи в тандем с Доган

ШЕФЪТ на "Атака" Волен Сидеров отрече да работи в тандем с Ахмед Доган, въпреки че през последните дни това е основната теза, която лансират политици, социолози, политолози.
В телевизионно участие Сидеров аргументира думите си с факта, че "Атака" била поискала имунитета на Доган. Това беше и отговорът на въпроса защо Сидеров и хората му правят инциденти пред джамия, а не пред централата на ДПС. Сидеров така и не можа да обясни точно как ще бъде свален имунитетът на Доган.
Любопитен факт е, че Сидеров - също като Доган, създава партията си на рождения си ден. По друг белег двамата също си приличат - в изминалия парламент Сидеров се нареждаше на второ място по отсъствия.

Скандал с американския посланик

Сидеров се забърка в скандал и с американския посланик Джеймс Уорлик.
Атакистът причака дипломата в ресторант, за да му връчи папка със "сметка", направена от "Атака" за наем за българските военни бази. Според атакиста посланикът го заплашил с думите "Аз ще те унищожа" и "САЩ ще те унищожат". Сидеров поиска охрана от НСО, но в отговор шефът на МВР Цветанов разкритикува поведението му и го посъветва първо да минава на дрегер, после да говори. От мисията на САЩ в София определиха случилото се като "евтин политически трик".

Инцидент в Батак

В деня за почитане на баташките новомъченици "Атака" предизвика скандал, прекъсвайки тържествата.
Сидеров се качил на трибуната и отскубнал кабелите за озвучаване на концерта, предадоха агенциите. Атакистът бил недоволен, че не му разрешили да прави митинга си в час, съвпадащ с този на чествания. Сидеров и хората му издигнали собствена сцена и се опитали да заглушат детския хор на официалната. Сидеров съборил малко момиченце по време на митинга, съобщи кметът на Батак. На същия митинг шефът на атакистите нарекъл управляващите от ГЕРБ "предатели".

Бой в БНР

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров и Корман Исмаилов от ДПС се сбиха в студиото на програма "Хоризонт" по време на предаването "Неделя 150", съобщиха от медията.
До сблъсъка се стигнало, докато двамата спорели кой е предизвикал сбиването пред столичната джамия "Баня баши".
Преди време Сидеров си позволи да нахлуе в БНР, недоволен от изказвания на водеща от радиото.

Волен Сидеров в компанията на убития шеф на Мултигруп Илия Павлов.
Волен Сидеров в компанията на убития шеф на Мултигруп Илия Павлов.
Сидеровци атакуват джамията в София
Сидеровци атакуват джамията в София
Атакистите предизвикаха скандал в Батак
Атакистите предизвикаха скандал в Батак