Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗВОД: Борисов прати Сидеров да върви по собствен път.
РАЗВОД: Борисов прати Сидеров да върви по собствен път.

МЕЧТАТА на Волен Сидеров да се види солиден фактор в българската и международната политика се изпари.
След поредицата от предизвикани инциденти само за месец, както и ултиматумите към ГЕРБ, шефът на "Атака" е на път да изпадне в дълбока изолация - както в страната ни, така и в чужбина.
Това споделиха пред "168 часа" източници от правителството, Европейския парламент и Държавния департамент на САЩ. По думите им сред лидерите на НАТО и ЕС има сериозни брожения срещу кандидатирането на Сидеров за президент. От пакта категорично уведомили българското правителство, че няма да допуснат човек с "биографията на Сидеров" да има достъп до натовските тайни.
Като аргумент се изтъквал и фактът, че през най-мутренските години в България Сидеров работи в "Овъргаз", известни от същия период са и

 контактите му с убития шеф на Мултигруп Илия Павлов.

Според източниците ни именно този сериозен отпор на ЕС и НАТО по отношение на Сидеров е причината за разрива между ГЕРБ и "Атака". Претендиращи за "навътре в ситуацията" разказват, че съвсем доскоро Сидеров наистина вярвал, че е възможно партията на Борисов да подкрепи мераците му за "Дондуков" 2. Острата реакция в НАТО и ЕС обаче окончателно решила съдбата на тази идея. Така шефът на атакистите осъзнал, че няма шанс да се види като държавен глава - още повече след наслагващата се информация, че като претендент на ГЕРБ може да се яви самият Бойко Борисов.
"Последното съвсем изнерви Сидеров, защото беше ясно, че дори и да стигне до балотаж, ако Борисов се кандидатира, ще го издуха като ланския сняг. Затова Сидеров втвърди тона по този въпрос, но вече беше наясно, че си е загубил времето в напразни надежди", разкриват източници от ГЕРБ.
Именно в резултат на това откритие шефът на "Атака" предприел и акцията си срещу настоящия американски посланик в България Джеймс Уорлик и НАТО, допълват те.
В споменатия инцидент стрелите на Сидеров бяха насочени именно срещу НАТО, като

атакистът причакал посланика

в ресторант и му връчил направена от него "сметка на ръка", според която пактът дължи на България над 2 млрд. лева наеми за натовските бази. Малко по-късно Сидеров сподели, че ако стане президент, щял да поиска от партньорите "да си плащат сметките". Кандидат-президентът постави под съмнение позитивите от членството ни в НАТО, с което дори и най-минималните му шансове за подкрепа от партията на Борисов окончателно изчезнаха.
Междувременно след кървавия инцидент пред джамията в София в Европейския парламент започнаха да се издигат призиви за забраната на "Атака".
"Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия "Атака" и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм", се казва в декларация на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента.
На същото мнение били и представителите на Партията на европейската левица, разкриха за "168 часа" български служители в Европарламента. Засега от Европейската народна партия (ЕНП), в която членуват ГЕРБ, СДС и ДСБ,

изчаквали официалната позиция

на партията на Бойко Борисов. След като премиерът заяви остро и директно, че не се плаши от "развод" със Сидеров и "Атака", се очаква от ЕНП също да излязат с такава декларация. До дни се очаква по този въпрос Европейската народна партия да бъде официално сезирана от Синята коалиция. Именно десницата възнамерява да прати сигнал и в НАТО, стана ясно от изказване на лидера є Мартин Димитров. Въпреки това сините депутати не пожелаха да коментират дали имат официални сигнали, че на страната ни ще бъдат наложени някакви стопиращи клаузи, ако Сидеров стане президент.
"Не мога да коментирам тази тема", заяви Асен Агов.
Въпреки официалното мълчание по темата преди дни бяха разпространени грами на бившия посланик на САЩ в България Нанси Макълдауни от 2008 г., попаднали на сайта "Уикилийкс". В тях се казва, че "Атака" и ДПС са като "скачени съдове" и се дава доста неласкава оценка за лидера на атакистите Сидеров.

В други доклади "Атака" е описана като проруска партия.

Междувременно - дали защото вече са надушили, че Сидеров става абсолютно ненужен за ГЕРБ, част от депутатите на "Атака" вече започнаха да се разбягват.
Следобед на 25 май парламентарната група на "Атака" намаля с трима народни представители: шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, шеф на комисията за младежта и спорта. Преди време и тримата повдигнаха въпроса за подписваните през 2005 г. от кандидати на "Атака" поръчителства върху банкови кредити, част от които в полза на самия Сидеров. Тримата обещаха скоро да дадат пресконференция относно финансирането на "Атака". Като конкретен мотив да напуснат посочиха нападението срещу столичната джамия "Баня баши". Валентин Николов определи като "гавра с националните интереси и българския патриотизъм" поведението на Сидеров и шефовете на партия "Атака".
"Доста време обмисляме политическото си бъдеще в тази партия. Не можем да търпим повече", коментира Николов.

"Има лумпенизация на национализма като идея",

допълни го Гумнеров. Той също подкрепи тезата, че с поведението си Сидеров "укрепва позициите на ДПС и Доган".
Тримата напуснали заявиха, че в бъдеще ще гласуват по съвест като независими. С тях броят на независимите нараства на 9 души. Досега всички "отцепници" са подкрепяли кабинета. При новите "попълнения", ако тази тенденция се запази, ГЕРБ вече ще има на разположение 127 гласа при необходими 121. Така подкрепата на "Атака" вече изобщо не е нужна на Борисов и правителството му.

Защо съюзниците не му вярват:

Волен громи евреите на конференция с човек на Бен Ладен

В СРЕДИТЕ на НАТО Волен Сидеров отдавна е известен като върл противник на пакта, разказват запознати.
Допълват, че атакистът влязъл в полезрението на организацията още през 2002 г., когато посетил "особен" форум в Москва. На споменатото събитие присъствали видни представители на КГБ, на антиционистки организации, както и на ръководената от Бен Ладен "Ал-Кайда". Срещата между всички тях се провела около половин година след атентатите на "Ал-Кайда" срещу кулите близнаци в Ню Йорк и Пентагона и била озаглавена "Международна конференция по глобалните проблеми на всемирната история". Сидеров бил оратор.
Човекът с връзки с Бен Ладен е Ахмед Рами - марокански ислямист, емигрант в Швеция, фанатичен антисемит. Сред другите участници са Ръс Граната (САЩ) Юрген Граф (Швейцария), Фредерик Тобен (Австралия), бившият лидер на Ку-клус клан Дейвид Дюк. Сидеров се е снимал с тях за спомен. В доклада си Граф говори за радиационен анализ, показващ, че не съществуват масови гробове край нацистките концлагери, че там никога не е имало газови камери и крематориуми. Волен Сидеров пък обвинява евреите за падането на царството на Иван-Асен II. Мотивът на днешния атакист е, че кораби на богати венециански евреи са извозили турския флот до Варна! Сидеров се връща и в настоящето, като обявява, че България е неоколониална държава, на която била отредена ролята на "плацдарм за базите на НАТО и за инфраструктурата, нужна на САЩ, за да се втурне към богатствата на Изтока". "В България се прогнозират сепаратистки процеси на етническа основа, вдъхновени от външни сили както в Сърбия и Македония. Това ще даде повод за въоръжена намеса на умиротворители като САЩ и НАТО, които ще се разположат трайно в страната", прогнозира през 2002 г. Сидеров.
Това така и не се случва, но в определени американски и европейски среди смятат, че Сидеров е бил напълно убеден в такъв развой и затова е създал партията си.

Неуспешен ход назад

ДЕН след гръмките си закани към ГЕРБ Волен Сидеров набързо сви знамената и заяви, че партията му не оттегля подкрепата си към ГЕРБ.
Атакистът обаче закъсня с офертата за примирие, защото малко по-късно групата се разпадна и чрез новите "отцепници" ГЕРБ си гарантира мнозинство в парламента. В момента парламентарната група на "Атака" наброява 17 души, но се очаква до седмица да напуснат още двама депутати, разказаха бивши атакисти, контактуващи с все още настоящите. По думите им било изключено парламентарната група на "Атака" да падне под необходимия минимум за съществуване от 10 души и окончателно да се разпадне - както стана в предишния парламент. Досега от Сидеров се отделиха вече четирима народни избраници.

Сидеров устрои капан на американския посланик.
Сидеров устрои капан на американския посланик.
Сидеров на конференция в Москва заедно с човека на Бен Ладен - Ахмед Рами (крайният вляво)
Сидеров на конференция в Москва заедно с човека на Бен Ладен - Ахмед Рами (крайният вляво)
Валентин Николов
Валентин Николов
Стоян Гумнеров
Стоян Гумнеров
Огнян Пейчев
Огнян Пейчев
НАТО не иска Сидеров да има достъп до тайните на пакта.
НАТО не иска Сидеров да има достъп до тайните на пакта.