Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата обяви война на престъпната организация и ще вкара близо 500 нейни членове в затвора

Българката Живка на съд за връзка с клана Бонавота

Обвинена е, че е подставено лице на криминалната фамилия, която печелела милиони от изнудвания, лихварство и наркотрафик

456 обвиняеми. Те ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка в гигантска аула-бункер в Ламеция Терме в Калабрия. Там процесът срещу членовете на Ндрангета, който започна преди няколко седмици, ще се премести след десетото заседание. Причината - няма достатъчно голямо затворено пространство, което да побере подсъдимите и техните адвокати.

Сред задържаните в най-голямата акция срещу италианската мафия, проведена на територията на няколко държави, се оказа и българка. Името на 39-годишната Живка Танева Димитрова се появи в списъците на арестуваните престъпници, за които бяха събрани достатъчно доказателства, че са участвали в Ндрангета. От пуснатата от италианската прокуратура информация стана ясно, че нашенката е била подставено лице, на чието име се е водела търговска дейност. Тя била регистрирана в италианския фирмен регистър като собственичка на бар с името "Кафе сублиме". Живеела в община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия, където работели и още няколко българи.

Според доказателствата Живка се свързвала с клана Бонавота, чийто бос бил Никола Бонавота. Организацията носела името на легендарния калабрийски мафиот Винченцо Бонавота, който вече не е между живите.

Властите са категорични, че престъпната фамилия, която била част от калабрийската мафия, действала в Калабрия, където печелела от изнудвания и лихварство. Тя обаче била в отлични отношения с друг клан, с който играели като съюзници - Манкузо. Те се специализирали в трафика на наркотици извън Италия.

Никола Бонавота
Никола Бонавота

Последната мащабна акция срещу мафията удари най-силно именно тези две фамилии.

Засега остава напълно неясно каква присъда може да получи българката и кога ще се случи това.

Не се знае и дали тя лично е пожелала да работи за мафиотската група, или са я принудили да го направи. Голяма част от бизнесите в Калабрия биват изземвани от Ндрангета чрез заплахи.

В случая на Живка по-вероятно е това да е станало по взаимно съгласие, след като и тя ще бъде изправена на подсъдимата скамейка редом до останалите престъпници. Прокуратурата не изнесе данни с кого точно от престъпната фамилия сънародничката ни е комуникирала. Тя се оказа и единствената наша сънародничка, която беше задържана по мега разследването. Арестувани в България нямаше. 

Мащабната акция срещу Ндрангета обаче отдавна мина границите на Италия. Точно на 15 септември френската полиция, заедно с представители на международни организации за борба с престъпността, арестува 33 души, за които бе доказано, че са част от калабрийската мафия. По същото време бяха задържани други 13, но в Италия. Групата беше обвинена в наркотрафик и пране на пари. В операцията се включиха 550 полицейски служители от районите на Париж и Прованс-Алпи-Лазурен бряг, както и в италианския Лигурия. По време на обиските в домовете на заподозрените бяха открити фалшифицирани документи, дрога и оръжия. Според разследването бандата, която била част от Ндрангета, се занимавала и с трафик на оръжия, част от които военни.

Как кървавата калабрийска мафия измести Коза Ностра и Камората

Днес те прибират над 50 млрд. долара годишно и контролират една трета от световния трафик на кокаин

На 15 август 2007 г. немският град Дуисбург осъмва с безжизнените тела на шестима младежи в известен италиански ресторант. Полицията на място установява, че всеки един от тях е убит с контролен изстрел в главата. Всички те са родом от Калабрия. Разследването, продължило няколко седмици, ще докаже, че причината за екзекуциите са стари вражди помежду им, започнали още през далечната 1991 г.

Това е първият път, в който светът проявява интерес към историята на престъпната организация Ндрангета. Дотогава тя е в сянката на сицилианската Коза Ностра и неаполската Камора, за които вече са написани няколко книги и са създадени поне още толкова филми.

Позиционираните мафиотски фамилии в Калабрия обаче изминават много бавно пътя до трона, за да могат днес да бъдат посочени като представителите на най-богатата, най-мощната и най-потайната италианска престъпна организация, която действа в сянка прекалено дълго време.

Разстрелът от 2007 г., който става първа новина не само в Германия, но и в други точки на земята, далеч не граничи със зараждането на Ндрангета. То започва в най-бедните райони на Калабрия, във времена, в които гладът цари във всяко едно семейство, а храната е истински дефицит. Години наред организацията е считана за "мафията на маргиналите и дрипльовците", но днес според изследвания тя контролира една трета от световния трафик на кокаин. С измами калабрийските бандити са успели да усвоят и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия и образование.

Статистика на италианските власти сочи, че през последните години Ндрангета се състои от 160 клана с 4389 членове. Най-вероятно цифрата днес е много по-висока. Ясно е и че сдружението набира хората си по критерия за "кръвни връзки", тъй като разчита на сплотеността между участващите в него. Очакванията са момчетата да наследят бащите си като шефове на мафиотските фамилии и да навлязат в подземния свят още в ранна възраст, за да натрупат опит.

"Тя е мафията, израснала тихомълком, успяла да премине непокътната през две войни, фашизма, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република", пишат за нея магистратът Никола Гратери и световноизвестният експерт по организирана престъпност Антонио Никазо в своя обща книга.

Още от 1880-те години в стари полицейски доклади има записки за групи от младежи, които отговарят точно на профила на Ндрангета. В старите документи съществуват и присъди, които са издавани от местни съдилища за по-малки престъпления.

Според повечето изследователи началото на сдружението е поставено след запознанство между дребни крадци, попаднали в мрачни затвори. Веднъж обединили се в група, те започват с рекетиране на търговци и проститутки.

В други публикации се твърди, че калабрийската мафия се състояла от тайни общества, изградени върху йерархия и строги закони за поведение, основаващи се на кодекса на мълчанието - омерта.

Безспорен факт е, че през годините въздигането на организацията е ставало чрез множество убийства, отвличания и заплахи. Основните приходи обаче идват от трафика на дрога и силните връзки на престъпните италиански фамилии с колумбийски наркобарони.

"Днес калабрийската мафия контролира голяма част от вноса на кокаин в Европа, докато през седемдесетте години отговаря само за малки количества хероин и хашиш, пристигащи от Сицилия и Ливан - пишат още двамата специалисти, изследващи мафиотското сдружение. - Лишена от контакт с производителите, тогава тя разчита само на роднински връзки по света."

Според службите днес Ндрангета продава дрога на други престъпни групи, най-често албански или нигерийски, които пък го продавали на улицата.

Годишният оборот от престъпни дейности на сдружението възлизал на 53 милиарда евро, което го нарежда на пето място в икономиката на Италия. Цялата дейност обаче организацията извършва тихомълком. За разлика от Коза Ностра и Камората, които винаги се свързват с конкретни имена на мафиоти, Ндрангета избягва да бъде под светлините на прожекторите. Така е още от началото на 90-те години, когато сицилианската мафия обявява война на държавата. Нещо, което калабрийската не е правила и досега. Може би това е и причината дълго време да няма мащабни акции срещу сдружението и то по най-безшумния начин да успее да се издигне до това, което е днес.

Все пак от няколко години насам за италианската държава сякаш светна крушка, с която тя бе подсетена, че Ндрангета е наложила прекалено много властта си в страната. Никой не може да каже дали борбата с нея е започнала прекалено късно. Ясно е, че сред арестуваните има магистрати, бизнесмени и дори политици.

Последната мега акция, която приключи в края на 2019 г., удари клановете Манкузо и Лимбади, а арести имаше както в самата Калабрия, така и в България, Германия и Швейцария.

Белезниците щракнаха на ръцете на 334 души, но бройката в следващите месеци нарасна значително. Сред задържаните се наредиха политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация. В италианската преса се появиха и част от имената на арестуваните - бившият депутат от "Форца Италия" Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентия Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентия и много други.

Освен всичко това властите наложиха и запори на активи за над 15 милиона евро.

В мащабната акция срещу калабрийската мафия участие взеха над 2500 души от спецчастите на карабинерите, както и екипи от парашутисти, мобилни отряди и групи с кучета. Фактът, че тя не засегна само Италия, но и други страни, в които Ндрангета действа, повдигна въпроса дали официално ще бъде сложен край на едно от най-опасните престъпни сдружения в света.

Изглежда това ще бъде прекалено сложна задача за властите, тъй като последни изследвания показват, че организацията е пуснала пипала не само в голяма част от Европа, но и САЩ, Канада, Колумбия и Австралия.

Немалко италиански бизнесмени също се чувстват длъжни на представителите на Ндрангета. По време на пандемията от COVID-19, в която Ботуша бе един от най-засегнатите, Коза Ностра, Камората и Ндрангета “помогнаха” с финансова помощ на засегнатите. Това обаче не беше безвъзмездно, а срещу уговорката да използват фирмите и малките бизнеси за препиране на парите, изкарани от нелегални дейности.

Болезнените удари срещу Ндрангета всъщност започват през 2014 г., когато разследващи извършват акция срещу бандата под кодовото име "Нов мост". В нея вземат участие не само италиански агенти, но и ФБР. Засегнат след нея е пътят, по който мафиотите трафикират кокаина си на три континента. Иззети са тонове наркотик от различни точки на земята. Следват и арести, а по-късно и обвинения за изнудвания, грабежи и отвличания.

Най-известно похищение на калабрийските бандити си остава това на Джон Пол Гети III през 1973 г. За живота на момчето бе поискан откуп от 3,2 милиона долара, а похитителите му не се посвениха да изпратят и отрязаното му ухо до семейството. Задържани и осъдени за престъплението нямаше. Единственото ясно беше, че зад него стои Ндрангета.

Трудност за италианските власти се явява и това да намерят свидетели срещу бандата. През 2012 г. шестима мъже получиха доживотна присъда за убийство на жена, която си сътрудничи с полицията срещу организацията. Жертвата беше открита изгорена. Малко по-късно друг младеж също се озовава в затвор за убийството на човек, пожелал да разкаже тайните на мафията пред разследващи.

В крайна сметка най-големият процес срещу Ндрангета, който бе открит само преди няколко седмици, обещава наистина тежки присъди. Това може да бъде и първият път, в който в един затвор ще лежат от най-дребни мошеници до видни политици и съдии.