Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

B слънчевия месец юли през далечната вече 1994 г. светът живее с уникалните емоции на световното първенство по футбол в САЩ. Френски съдия извършва брутално покушение срещу българския национален отбор на полуфинала, но съдбата си го връща на италианците в решителния мач за титлата. Бразилците ликуват с поредната световна купа. В края на месеца обаче световният спорт ще изживее още един велик миг.

Украинският лекоатлет се затичва с всички сили по пистата, забива пръта на най-подходящото място и буквално полита към небесата. Феновете на стадиона в италианския град Сестриере скачат на крака, осъзнавайки какво се е случило току-що. Сергей Бубка поставя нов световен рекорд в овчарския скок на открито с невероятните 6,14 метра.

Новият световен шампион получава чисто ново ферари за своето постижение, а след награждаването се шегува с репортерите, че се надява неговите съперници

бая да се потрудят, за

да подобрят рекорда му

"Дано аз самият успея да скоча още по-високо", пожелава си великият спортист. Само първата част от посланието му се оказва пророческа. Другите скачачи наистина изпадат в безизходица, а и самият Бубка не успява никога повече да добави още поне сантиметър към онези велики 6,14 метра.

Минава се година, после две, а след това и десетилетие. Много големи спортисти се пробват с пръта, но са далеч от рекорда на Бубка. На двадесетгодишния юбилей по случай рекорда Бубка казва в интервю:

"Още навремето знаех, че съм постигнал нещо голямо и трудно някой ще го подобри. Но не вярвах, че ще мине толкова много време. Приятно е да знаеш, че си извършил толкова специален подвиг. И все пак се надявам един ден да се появи някой млад талант, който да скочи по-високо.

Спортът върви напред и аз, както и другите по-възрастни колеги, не може да очакваме, че постиженията ни ще си стоят вечно на първо място в статистиката." Но годините продължават да си текат, а специалистите са все по-склонни да вярват, че рекордът на Бубка, както и този на Стефка Костадинова никога няма да бъдат подобрени.

Чудото обаче се случи,

и то отново на

италианска земя

Един шведски вундеркинд се престраши да посегне към величието на Сергей Бубка, а съдбата реши да го подкрепи. По време на турнира от Диамантената лига в Рим Арманд Дуплантис копира до съвършенство движенията на украинската легенда отпреди 26 години, но вложи още няколко молекули сила и талант, за да се прехвърли над летвата, поставена на 6,15 метра над земята.

Този път нямаше кой да го аплодира. Коронавирусът ни отне радостта да виждаме с очите си великите постижения на любимите спортисти. Дуплантис вдигна победоносно ръце към небето и чу възхитените възгласи единствено на останалите спортисти на стадиона.

Да, част от триумфа му бе помрачена от тъжната гледка на празните трибуни, но този миг на разочарование отмина бързо и 20-годишният скачач започна да се радва като малко дете на своя нов световен рекорд.

В следващите минути и часове Дуплантис имаше уникалния шанс да осъзнава лъжичка по лъжичка какво точно е постигнал. Първо му се обадиха родителите, след това шефовете на шведската лекоатлетическа федерация, а после започнаха да звънят от целия свят. В тези мрачни дни, когато световният спорт е изправен пред сериозни предизвикателства, хората имаха нужда от подобно геройство. И бяха готови да отдадат заслуженото на новия първи в овчарския скок. На него май му бе по-лесно да скочи на 6,15 метра, отколкото да откликне на огромния медиен интерес.

"Винаги съм мечтал да подобря рекорда на великия Сергей Бубка

После мечтата започна да ми носи и мъничко напрежение. Бях сигурен във възможностите си, но се притеснявах, че няма да ги използвам докрай и ще проваля голямата си мисия. Радвам се, че това се случи сега – когато съм едва на20 години. От плещите ми падна напрежението и вече се замислям дали пък не съм роден за нещо още по-голямо", усмихва се новият любимец на Швеция и въобще на целия свят. Роден е в САЩ, но във вените на майка му тече шведска кръв и той решава да се състезава за скандинавската държава.

Арманд Дуплантис сякаш е роден с едничката мисия да подобрява рекорди. Когато е на 15, поставя световен рекорд при 18-годишните. След като навършва пълнолетие, той много бързо подсказва на далеч по-опитните си съперници, че няма да ги чака и ще отпраши напред към големите победи. Печели европейското в Берлин, а преди година само лошият късмет го лишава от световната титла. 12 месеца по-късно обаче нито съдбата, нито голямата конкуренция в овчарския скок са способни да му попречат да изпълни своята детска мечта.

"В моята история няма някаква романтична причина, която да ме насочи към спорта и към овчарския скок. Откакто се помня, искам да се занимавам само и единствено с това. Започнах да тренирам скокове в задния двор на къщата ни в Америка, а след това поисках от родителите си да ме запишат на тренировки.

Баща ми е бивш състезател в овчарския скок и от него научих колко велик е този спорт. Майка ми пък дълги години се е занимавала с волейбол.

Радвам се, че

не ги изложих

и продължих семейната традиция", казва големият победител в Рим.

Отзвукът от великото му постижение просто нямаше как да не отекне във всяко кътче на планетата. Сигурно се сещате на кого започнаха да звънят журналистите, след като новият световен рекорд стана факт.

"Поздравления за Арманд. Резултатът му е потресаващ. Радвам се, че го направи. Наистина се радвам!", закле се легендата Бубка.