Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политиците ни са принципни

– никаква аванта за плебеите

Всяко зло за добро – опитът на ГЕРБ да пробута смесена избирателна система се провали безславно, но пък показа нагледно колко принципни и високоблагородни люде ни управляват.

Не знам дали си спомняте, но през 2017 г. БСП воглаве с Корнелия Нинова твърдо отказа да подкрепи проектозакона за мажоритарен вот в 2 тура, но пък обеща да внесе проектозакон за смесена избирателна система – половината депутати да се избират пропорционално, другата половина – мажоритарно. Днес ГЕРБ внесе точно такъв закон, но БСП воглаве с Нинова гласува “против”!

Духовно

израстване или

алцхаймер?

Тъй де, нали е столетница. Като си шеф на столетница, самият ти ставаш столетник. Затова Нинова има правото да забрави, че тъкмо вчера самата тя бе издигната за председател на БСП с хаспела на сатаната – с пряк мажоритарен вот.

Другарката Нинова е принципна, защото това е принципът на властта. Макиавели пише в знаменитата си книга, че Принцът по принцип не трябва да си спазва обещанията, това е вредно за държавата. Българският политик явно е усвоил тези уроци.

А, да не забравяме президента Румен Радев - той също бе избран мажоритарно, но още на другия ден се обяви против мажоритарния вот. И правилно, щом народът го иска, не трябва да му се дава. Както би казал Макиавели, не е важно какво иска народът, а какво иска прогресивната общественост срещу заплащане.

Вярно, тогава и г-н Радев промърмори за нещо като смесена система, но днес и него го е споходил алцхаймерът. И правилно - както казва Макиавели, Принцът е длъжен да си забравя обещанията.

Днес г-н Радев имал готов проект за конституция, но го пазел в тайна.

От кого го крие?

От народа,

разбира се!

Да не е популист!

Нека плебеите мърморят, че една нова конституция трябва да се обсъжда всенародно. Не, би казал Принцът, вие първо ми дайте властта, тогава ще видите какво съм ви приготвил. Щото ако първо видите какво съм ви приготвил, ще ми дадете ли после властта?

В тази кратка схватка ГЕРБ също направи грешката да покаже какво крие под шапката – предложи нова конституция, която отнема от народа, за да даде още власт на партийната олигархия. То е нормално, но защо се издаде?

Хем махна преамбюла със “социалната държава”, хем премести раздела с правата на гражданите най-отзад, хем даде на главния прокурор законодателна инициатива, хем премахна самата институция Велико народно събрание, без да го замени с референдум. Като се усети, че не трябваше да бъде толкова откровен, ГЕРБ незабавно се освободи от Данаил Кирилов, известен още като Барни Ръбъл от “Флинтстоун”. Яба-даба-дууу-хнем. Под опашката. Но за да мине културно, нека си духне сам.

Смесената система трябваше да замаже лошото впечатление, но не и да бъде приета.

ГЕРБ веднъж вече извъртя същия номер през 2017 г., за да угоди на безпросветната плебейска маса. Сега пак се направи на народен омбудсман, докато бившата омбудсманка навън се прави на Че Гевара. И нарочно остана в малцинство, за да може утре пак да каже – аз ви го дадох, комунистите ви го взеха!

ГЕРБ е популист, той не се гнуси да се хване на хорото, за да угоди на хатъра на плебеите, докато БСП е аристократка,

тя танцува само

дворцов менует

Тя е над тези популистки номера.

Но стига ирония.

За мен събитията в последните дни доказват, че страната ни не може да има добро управление при този кадрови състав – дори и под сянката на гилотината те ще вземат от народа, за да дадат на елита.

Такъв им е хардуерът. А кадровият състав няма да се подобри, докато не започнем да ги назначаваме пряко и персонално един по един, както си избираме кметовете и президента. С други думи – с мажоритарен вот в 2 тура.

Това е, на което те винаги се дърпат. Значи то е и истинското решение. Докато не постигне това, народът не е никакъв Принц на съдбините си. И всеки протест, който не си поставя тази цел, е от Лукавого.

Онзи ден напомних в “24 часа” за ултрадясната политика на БСП през 30-те години преход и изразих надежда, че Нинова ще върне партията в лоното на социалдемокрацията. Един мой последовател във фейса написа язвително: “А защо нищо не пишеш за зулумите на ГЕРБ? А?”.

Отговарям.

Защото ГЕРБ не

са ме излъгали

за главното
Те се обявиха за дясна партия и водят дясна политика. Не съм гласувал за тях, защото смятам, че България има въпиеща нужда от ляв завой и много пъти съм го писал. Но пак повтарям, ГЕРБ не излъга за главното.

Докато БСП излъга исторически и дори праисторически. Тя се обявява за лява партия и дори има нахалството да членува в ПЕС, а направи най-ултрадесния преход в Източна Европа. Наложи на най-бедните европейци такава супердясна данъчна система, каквато нито една дясна партия в развития свят не смее да въведе, за да не я обесят на площада. Тя продължава да лъже, че е лява, докато отказва да пусне на плебеите поне малко власт.

И каква кауза й остава, след като не дава на народа ни пари, ни власт? Последният мит е машинното гласуване. Мая Манолова съвсем сериозно твърди, че само и единствено машината ще ни даде честни избори. Но не е никакъв проблем да отвори човек уикипедията и да види защо Европа се отказва от машините – защото при тях възможностите за фалшификации се увеличават многократно. (https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_by_country)

И като се запознае, да се запита – а защо е тази люта битка срещу съпътстващата хартиена бюлетина? Какво лошо има в двойната проверка?

За какво се борят тези хора? Нов Костинброд на стероиди?