Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков в Дубай с пура и череп на заден план
Кадър: Фейсбук
Васил Божков в Дубай с пура и череп на заден план Кадър: Фейсбук

Още 316 антики са иззети от офиса на Васил Божков на столичната ул. “Московска” 43, съобщиха в сряда от прокуратурата. Сред тях има ритони с висока културно-историческа стойност.

Така общият брой на иззетите антични предмети от началото на годината достигна 6566. Божков е регистрирал само 212 от артефактите по Закона за културното наследство. Отнасянето на антиките се извършва при стриктно спазване на правилата за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти за максимално запазване на автентичността им. Час след съобщението на прокуратурата за новите находки Васил Божков написа във фейсбук, че те ще изчезнат и ще търси отговорност от всички участници в акцията.

“Преди време отказах оферта от 1,2 млрд. евро за колекцията, сега стойността е по-голяма”, твърди Божков.

Укриващият се в Дубай бизнесмен е обвинен задочно за 18 престъпления. Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на две престъпни групи. Едната е за неплащане на такси от лотарийните игри в размер на 700 млн. лв. По него обвиняеми са още десетина души, сред които и жена му Елена Динева. Другата е за ръководене на група с участието на още трима души за подбудителство към убийство на четирима, принуда и опит за изнасилване на жена.