Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 60 журналисти се включиха в подписка до председателя на парламента Цвета Караянчева с искане да се върне стария режим на работа в Народното събрание и те отново да имат достъп до депутатите.

Народните представители заседават в новата сграда на парламента, на мястото на бившия Партиен дом, от 2-и септември. Оттогава обаче журналистите са изолирани на приземния етаж, а пленарната зала и стаите на парламентарните групи са два етажа над тях. Движението на журналистите в кулоарите пък е ограничено от турникети, а към кулоарите на новата сграда се влиза единствено с магнитни карти, каквито притежават депутатите и служителите на парламента. В импровизирания пресцентър, където имат право да седят, пък заседанието може да се следи през два монитора, но често дори има проблеми със сигнала.

"Физическото изолиране на медиите и възпрепятстването на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание - министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите", пише в мотивите на подписката репортерът от сайта "Клуб Z" Пламена Игнатова.