Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1990-а беше друго, имаше кауза

Слави Трифонов ми е роднина, но той няма политически багаж и идеи

Ивайло Трифонов е роден на 1 юни 1941 г. в Горни Дъбник

През 1965 г. завършва Московския енергетичен институт и започва да чете лекции по обща физика в СУ

През 1989 г. става член на Клуба за гласност и демокрация

От 1990 г. е член на КС на СДС и негов секретар

От 1990 до 1994 г. е началник на канцеларията на президента д-р Желев

През 1994-1995 г. е вицепремиер

Между 1997 и 2001 г. е посланик в Югославия

От 2001 г. е представител на “Кремиковци” в Белград

Сега е пенсионер

- В началото на 1997 г. президентът д-р Желю Желев и вие като негова дясна ръка се разминахте на косъм с уличните протести. Те избухнаха с пълна сила, след като д-р Желев предаде пълномощията си на Петър Стоянов, а той връчи мандат на БСП за съставяне на ново правителство. Можете ли да направите сравнение между тогавашните протести и сегашните, г-н Трифонов?

- Протестите от 1997 г. бяха против БСП да продължи да управлява, а да бъде създаден служебен кабинет. Сегашните протести искат оставката на правителството на Бойко Борисов и също да бъде сформиран служебен кабинет. Съставът на протестиращите е различен - тука сега е един сбироток. А тогава имаше много остро противопоставяне и силен сблъсък между двете политически сили СДС и БСП. Тя бяха с почти изравнени възможности. Сега има само една партия с голяма членска маса и мощна подкрепа. Това е ГЕРБ.

- Кой носи вина за кървавите сблъсъци на 2 септември в “триъгълника на властта”?

- Е, как кой?! Лумпените от футболните агитки, по които се подведоха и хора от нормално протестиращите. Чудно ми е как тези полицаи издържаха един час. И слава богу - защото иначе щеше да стане касапница!

- Бяха показани и много кадри, на които се виждаше как полицаи влачат хора, как бият...

- Ами ще ги влачат, като ги арестуват, а те не искат. Влачат ги, защото са хвърляли павета и други неща. Полицаите издържаха, явно такива са им били инструкциите. А на лумпените в агитките се плаща, то е всеизвестно.

- Вие наричате протестиращите сбироток, но сред тях има и много млади хора, които са учили на Запад, върнали са се да...

- Няма ги вече младите хора, те напуснаха. Аз се чудя защо тези агенции за проучване на общественото мнение не направят един разрез на сегашното състояние на протестиращите. Да видят колко са младите, колко - старите, колко са партийно ангажираните, колко не са, какво образование имат. Протестиращите не принадлежат на една партия, както беше при предишните протести. Сега няма партийно изявено присъствие на сериозните партии.

Оня ден чета във вестника, че се събрали някакви 20-25 души представители от протестите начело с “отровното тройка” и направили декларация, която нищо не казва. Изброили и кои са присъствали.

Извинявайте, но това са файтонни партийки. Включвам и

тази на Христо Иванов - софийска партия, но без национален електорат

От другата страна са трибуквени инициали на някакви сдружения, НПО-та и др. Каква представителност е това?

Да отворя скобата за т. нар. отровно трио - там е генезисът на протеста. Да не се правим, че за няколко месеца сме забравили от Дубай каква парола се даде. “Българското лято” с всичките му подробности. Намери си господинът тука услужливи помощници в лицето на триото. Бързо тази парола, за голямо съжаление, се поде от т. нар. президент. За мене той не е президент, защото напусна конституционната си мисия да обединява нацията и да търси баланс между политическите сили. Той се прояви като лидер на протеста. Това е безобразие!

- Как в тази ситуация оценявате поведението на Бойко Борисов?

- Колебаеше се в началото, но постепенно се ориентира добре в ситуацията и след колективното решение с коалиционните партньори твърдо се реши: никаква оставка! За какво да дава оставка? Кой да дойде, ми кажете? Кой? БСП ли, която е в насипно състояние? ГЕРБ няма алтернатива, това е трагедията на нашата ситуация години напред.

 - Допусна ли някакви грешки г-н Борисов?

- Не мога да кажа за някакви съществени грешки. Правителството взе всички необходими мерки да се овладеят две кризи. Кризата с вируса и, второ, икономическите процеси. Ние сме една от държавите в ЕС с най-малки поражения в икономиката, въпреки че нашата икономика е свързана 90% със западни фирми. Въпреки всичко процесите се овладяха. С мерките на правителството 60 на 40 и другите мерки се овладя положението и нямаше масово фалиране на фирми.

- Справедливи ли са обвиненията срещу Борисов, ГЕРБ и коалиционното правителство в корупция?

- Това е една мантра. От 10 години се повтаря едно и също. За всяко правителство се казва това нещо. След като този президент ги нарече мутри, започвам да се питам

не са ли

неговите хора в

президентството

мутри?

Даде ли той един пример за корупция?! Един-единствен пример да е дал президентът досега? Да е споменал за крупен корупционен скандал? Няма. Само се говорят общи приказки.

Естествено, че има корупция. Тя е свързана с обществените поръчки, с европейските фондове... ясно е на всички. Да се каже, че правителството нищо не прави и че съответните държавни, силови и правоъсъдни органи не полагат усилия и че няма разобличени корупционни ситуации, значи да си затваряме очите. Но има ли държава в Европа и в света, в която да няма корупция? Няма такава.

Корупцията се издигна като мантра, защото

Борисов

засегна

интересите

на олигархията

преди всичко. С този главен прокурор трима-четирима души вече са в ареста, започват процесите... Двама избягаха. Защо е тази омраза към Борисов от беглеца в Дубай?

Защото, първо, правителството му взе бизнеса в хазарта заради нарушеията на законите. И той не може да го понесе. Второ, прокуратурата му обяви вече 19 обвинения, които са изпратени в Дубай. За съжаление няма никакъв отговор. Пари играят в цялата тази работа. От Дубай идват парите за футболните агитки и за други хора. “Тройката” откъде получава средства? Това е истината за мене.

- Може ли обаче да възникне ситуация, при която Бойко Борисов да бъде принуден да подаде оставка?

- Изключено! Каква ситуация може да се създаде? Да пролеят кръв ли? Това е поставената задача от оня господин, защото знаят, че Бойко реагира много болезнено на това.

Но в случая ситуацията е такава, че той ще трябва да защити националните интереси, които са интереси на 90 на сто от българския народ. Няма масовост този протест. Той се разпада според мен. Не е алтернатива. Какво искат те освен оставките на правителството и на прокурора? Какво предлагат? Нищо! Нямат идеи...

- Много коментатори предупреждават, че президентът Радев иска да вземе властта и да направи президентска република? Това възможно ли е на практика?

- Не е възможно, защото за това трябва промяна в конституцията. Той може да има мераци за това, но то не може да стане. Това е промяна на формата на държавно управление. Друг е неговият голям мерак - служебно правителство, което да се разправи с ГЕРБ. Това е неговата фиксидея. Радев е без капчица политически опит. Както казва един приятел - той от квартирата до хангара друго не е знаел...

- И вие, като влязохте в политиката през 1989 г., нямахте никакъв опит, нали така?

- Нямахме политически опит, но имахме кауза. Той каква кауза има? Кажете ми каква национална кауза има, освен да свали ГЕРБ от власт? Това е истината. Нашите протести имаха кауза.

Върхът беше на 7 юни 1990 г. - един милион хора се събраха на митинг на Орлов мост. Виждате в Беларус какво става в момента. Над 100 хиляди души всеки ден! Тук какво е положението? Няма масовост този протест. И не може да има.

- Защо?

- Защото няма такова социално и политическо напрежение. Половин година преди редовните избори ти да разиграваш тази глупава пиеска. Това е политическо безумие, направо казано.

- Наскоро разбрах, че сте роднина със Слави Трифонов...

- Той ми е сват. Неговата сестра е женена за мой първи братовчед от Плевен, който е лекар. Владимир Трифонов се казва. Петя е много свястно момиче, работи в болницата като оператор на скенер. А Владо работи на две места - в частна и в държавна болница...

- Ако Слави Трифонов ви покани да участвате в неговото предаване, ще отидете ли?

- Ще отида, защо да не отида. Но той вече толкова години не проявява интерес. Аз съм го виждал на живо само веднъж. На една сватба на братовата ми дъщеря, тук в София беше. Не проявявам интерес към неговата работа...

- Социологически проучвания обаче сочат, че в момента неговата партия “Има такъв народ” е на трето място по рейтинг. Това изненадва ли ви?

- Това са главно младите хора заради неговите шоупрограми и изяви с екипа му на стадиони. Оттам идва цялата работа. Той няма политически багаж. Какви политически идеи може да има? Той ги изкара на референдума. И една част от тях бяха удовлетворени.

Друго какво?

Нали щеше да

събира екип само

от изтъкнати

българи

от чужбина,

за да дойдат тук с умения и с опит. Не съм чул за нито един човек. Това обаче е едно литкане. Аз съм резервиран, че социологическите проучвание сега ще се потвърдят на изборите.

Единственият плюс от това ще бъде, ако повече млади хора гласуват и се включат в политическия живот. Ако влезе в парламента и се потвърдят социологически проучвания, че бариерата ще прескочат 6-7 партии и ще влязат в парламента, какво ще стане? Какви коалиции ще се правят? Кои с кои? Това ще бъде пълна трагедия. Мая Манолова да влезе в парламента - бита карта. Христо Иванов? Ами това е карикатурна история. Тази партия освен в София другаде няма влияние. Или пък Копейкин? (Костадин Костадинов - бел. ред.) От Варна ли ще влезе тоя, да не употребявам лоши думи за него.

- Виждам, че на масата е интервюто с Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България. Съгласен ли сте с неговия анализ?

- Пардю твърди глупости! Борисов бил превърнал България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция и като алтернатива за избирателите.

Е, Бойко ли е виновен, че БСП не е сериозна опозиция? Интервюто е взето от Александър Андреев от радио “Дойче веле” и препечатано в България.

- Каква е прогнозата ви за изход от тази изключително тежка криза?

- Навлизаме в предизборна кампания. Правителството категорично заяви, че няма да се поддаде на уличен натиск и няма да подава оставка.

В този случай улицата не определя политиката на държавата. Политиката се определя от институциите - парламент, правителство, президент, съдебна власт. Вярвам, че ще се стигне до редовните избори през март догодина. А там вече каквото каже народът.

*Интерво на Пенчо Ковачев