Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изглед от обновената църква на с. Чавдар
Изглед от обновената църква на с. Чавдар

Вчера решихме преди обяд да отидем до Копривщица, като спрем в село Чавдар, което е по път и за което съм чувал само чудесни неща. Речено-сторено: след час и нещо бяхме в Чавдар.

Каква изненада е да видиш нещо подобно. Впечатляващо подреден център с шадравани, мостчета, цветя, обществени сгради, училище, здравен център, озеленяване, детски кътове…

Навсякъде се виждат сините табели със знамената на Европейския съюз, който финансира цялото това благоустрояване (подчертавам това за чугунените кратуни, които насъскват хората срещу ЕС). На няколко километра вън от селото има изключително място за развлечения за деца — всякакъв вид катерушки, висилки, мрежи и т.н…

Дъщеря ни така се заигра, че отложихме Копривщица за следващия път.

Имаше ресторант, параклис Света Петка, други атракции...

Разбирам, че наоколо има добър бизнес и явно това също допринася за благоустройството.

Разбирам също, че е имало доскоро кмет, който не обичал да краде. Не знам какви точно са причините за това така красиво място, но то е само на 60-ина километра от София и е нагледен пример за това какво бихме очаквали всички от една власт, която мисли за хората.

п.с. В едно село на път спряхме и купихме от багажника на един приветлив човек царевица, чушки, домати, краставици. Той ни подари пъшеш, ние му подарихме някой лев повече. Казвам му — да вземем да ти изкупим нещата, че да се отървеш и да си ходиш в къщи да не висиш тук. Той вика - а, не бързам аз, там ще ми намерят работа ?

На връщане към София карахме срещу залеза и имах чувството, че в самия края на деня е Калифорния.

Слушахме Summertime и беше красиво.

От фейсбук