Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Андрю Сюъл и екипът му в Университета в Кардиф откриха неизвестен до момента рецептор в Т-клетките, който безпогрешно открива една специфична молекула, присъстваща на повърхността на повечето ракови клетки.
Проф. Андрю Сюъл и екипът му в Университета в Кардиф откриха неизвестен до момента рецептор в Т-клетките, който безпогрешно открива една специфична молекула, присъстваща на повърхността на повечето ракови клетки.

Облекчават грип и настинки и нормализират кръвната захар

Сега е моментът човек да се запаси с витамини за предстоящите хладни месеци и неизбежните настинки, грип и коронавирусните инфекции. Малиновият чай и сладкото от малини са познати на всички, но многобройните ползи от тях не са толкова популярни. По време на настинка мнозина са търсили облекчение в ароматната напитка, приготвена от плодовете или листата от целебното растение

След топлия чай от малини започва активно изпотяване, при което се отстраняват всички инфекциозни замърсявания, температурата спада, слабостта изчезва и човек се ободрява. Основният компонент на ароматните плодове е салициловата киселина. За тялото е много по-лесно да я абсорбира от малини, отколкото от синтетичния аспирин. Киселината е вид антипиретик, ето защо чаят от плодове или листа на малина се справя ефикасно с настинка и грип. Те облекчават и главоболието. Чаша пресни малини може да замени хапче аналгин или аспирин.

Малините

са богати

на пектини - желиращи вещества, които подпомагат храносмилането. Пектините имат способността да абсорбират и изхвърлят от тялото чрез червата различни вредни вещества - жлъчни киселини в случай на нарушено храносмилане (по време на гнилостни процеси) или соли на тежки метали, радиоактивни елементи, както и холестерол. Малините помагат и при депресия, тъй като съдържат голямо количество силен антидепресант – микроелемента мед, както и комплекс от незаменими мастни киселини (около 22%).

Замразените малини запазват добре полезните вещества. Хранителната промишленост е разработила метод за лиофилизиране на малини: във вакуум, без окислителния ефект на кислорода, предварително замразените плодове се сушат. С това изсушаване те запазват формата, цвета, аромата, вкуса и лечебните си свойства. В 100 г плод се съдържат само 41 ккал, което ги прави подходящи за хора с наднормено тегло.

Всеки може да замрази малини в хладилника си. Плодовете се съхраняват дълго време при температура около минус 18 градуса C. Размразяването става бързо, като малините се поставят в топла вода за няколко минути. Плодовете убиват 90% от раковите клетки, доказват научни експерименти. Учени от университета "Клемсън" (САЩ) са изследвали въздействието на малините върху животни със злокачествени чревни тумори, като им давали с храната екстракт от плодовете. В резултат на това над 90% от раковите клетки били унищожени.

Все повече учени говорят за способността на малиновия екстракт да предпазва от развитие на онкологични заболявания и да потиска растежа на раковите клетки.

Твърдението, че малините имат противораково действие, се обяснява с наличието в тях на голямо количество антиоксиданти, които правят клетките устойчиви на оксидативен стрес, причиняващ увреждане и мутации в тях. За ароматните плодчета се знае, че са сред десетте храни, съдържащи най-много антиоксидантни съединения. Освен това в състава им присъства елагинова киселина, която е доста рядко вещество, предотвратяващо неконтролираното делене на генетично увредени ракови клетки в организма. Малините не само осигуряват основни микроелементи, но съдържат антоцианини, елаготанини, на които се дължи антиоксидантната им активност.

"Малините не са панацея за рак, но като естествен и полезен продукт те са добро профилактично средство, потискащо развитието на злокачествени тумори", казва д-р Юлия Димитриади, онколог от Алтай. Тя препоръчва малини да се консумират за укрепване на имунната система. Плодовете съдържат голямо количество витамини от група В, витамини С и Е, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина и желязо. Тази комбинация от микроелементи е отлична подкрепа за целия организъм.

Подобряват нивата на глюкозата

при хора с преддиабет. На хората, които са с риск да развият диабет, се препоръчва да ограничат консумацията на плодове поради съдържанието на захар. Учени от Технологичния институт в Илиноис (САЩ) доказват, че включването на малини в диетата на пациенти с преддиабет и инсулинова резистентност подобрява стойностите на кръвната им захар. Учените са наблюдавали две групи хора - пациенти с наднормено тегло с преддиабет и инсулинова резистентност и метаболитно здрави хора на възраст от 20 до 60 години.

Двете групи получавали закуска с еднакво количество калории и хранителни вещества, но с различен грамаж добавени замразени малини: едната опция за закуска била лишена от малини, другата включвала една чаша малини, а третата - две чаши. Учените установили, че колкото повече малини ядат хората с преддиабет, толкова по-малко инсулин им е необходим, за да контролират нивата на глюкозата си. Пациентите с преддиабет са изложени на повишен риск от редица заболявания, включително диабет тип 2, сърдечносъдови проблеми и болест на Алцхаймер. Включването на малини в диетата на хора в риск от диабет може да помогне за понижаване на нивата на глюкоза и да стимулира секрецията на инсулин.