Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роден е в горещата като ада африканска мина. Отгледан е с кръв, болка, предателства и смърт. Обучен е да презира бедните и да боготвори богатите. Принуден е да забрави прашното си и мизерно минало, за да гледа отвисоко крале, диктатори и филмови величия в бляскави тронни зали. И никога не умира! Минават години, сменят се епохи, велики личности се превръщат в прах, но скъпоценните камъни все така надменно блестят върху тежките царски корони, легендарните златни пръстени или изящните женски шии.

Всеки от вас е чувал легендите за кървави диаманти, донесли повече мъки, отколкото щастие на собствениците им. Сякаш такава им е съдбата – да блестят студено и да провалят живота на алчните да ги притежават. Тази история обаче е за скъпоценен камък, който е далеч по-рядък, по-срамежлив и по-склонен да върши добрини от популярния си побратим – диаманта.
И той е
роден в задушните и прашни земни недра под планината Килиманджаро.
В началото свети в скромно кафеникаво, но след лека топлинна обработка придобива вълшебен синьо-виолетов цвят. Добива се единствено и само на едно място на планетата и според най-оптимистичните прогнози залежите му ще бъдат изчерпани в следващите 15-20 години. И да не забравяме – в своята история този някак срамежлив, но изключително красив скъпоценен камък се опитва да прави и добри дела. Преди десетилетия изиграва основна роля във възхода на бижутерийната компания „Тифани и Ко“. Но преди да се потопим в приказното минало, ще разкажем за една съвсем скорошна щастлива случка с участието на главния ни герой в тази история – скъпоценния камък танзанит.

Как обикновен миньор и баща на 30 деца забогатя след уникална находка в Танзания - четете в новия брой на "Космос".