Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: Нова тв
Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: Нова тв

До края на месеца България очаква да получи нови американски тестове, които за 15 минути доказват наличие на коронавирус. Тестовете се правят много лесно - бърка се в гърлото на ученика например и след 15 минути става ясно дали има антиген на вируса. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

"Преди 4 седмици у нас се разболяха много млади хора - по балове, нощни заведения и публични прояви, на които не се спазваха мерките. От 2 седмици вече имаме и доста възрастни, които младите заразиха. Съответно смъртността у нас се повишава. Вече трета седмица намалява броят на новите случаи, но имаме сравнително висок брой починали. Сега сме облагодетелствани от продължителното хубаво и сухо време, но наесен няма да се затваряме вкъщи, но ще трябва да се научим да си носим маските", коментира проф. Кантарджиев.

Той коментира и кога според него децата трябва да носят маски в училище. За малките те не са задължителни, защото първата им работа ще е да започнат да си ги разменят помежду си, в коридорите обаче, където ще има струпване, децата трябва да са с маски.

Относно празничните прояви днес проф. Кантарджиев посъветва хората да са на открито, да спазват дистанция и да не се целуват и прегръщат, политиците пък да държат по-кратки речи.

Разчитаме много на намирането на ваксина, защото това е един от начините за овладяване на една респираторна вирусна инфекция и другото е ефективно антивирусно лечение. Вече 90% от хората спазват мерките и ги знаят. Останалите 10% са такива, които смятат, че могат да излязат и да направят неразумно и ненаучно изказване по телевизията или например да покажат на всички в трамвая, че те могат да са без маска, заяви проф. Кантарджиев.

Относно намирането на ваксина той смята, че вече има светлина в тунела и тя ще е налична най-късно в началото на 2021 г. В най-авторитетното британско медицинско списание е излязла научна публикация с данни за една от руските ваксини, които се разработва. "Всички, на които тя е тествана, са получили адекватен имунен отговор", каза проф. Кантарджиев.

Той напомни, че България е сключила договор за доставка на милиони ваксини с "Астра Зенека". Първо ще се ваксинират медиците в ковид отделенията, а след това и рисковите групи - хора над 65 години, хронично болни и онкоболни.

Проф. Кантарджиев говори и за задълбочено британско проучване, според което най-голям риск коронавирусът носи за хора с онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Това проучване обаче е установила, че за пушачите рискът е по-нисък. Проф. Кантарджиев обясни и каква е причината - пушачите имат по-малко рецептори в клетките, за които вирусът може да се закачи. "Това не означава сега да се грабват цигарите, но който пуши да продължи да си пуши, но умерено", уточни проф. Кантарджиев.