Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХАМИД ХАМИД
ХАМИД ХАМИД

l ГЕРБ не събрали хора по уважителни причини

l БСП ще влезе само за да гласува машините за изборите

l “Отровното трио” зове да не се ходи и на комисии

В първия ден без обсада на парламента той не събра кворум, за да заседава. Опозицията бойкотира петъчния пленарен ден. Депутатите от БСП вече няма да се регистрират, освен ако в дневния ред не се обсъжда Изборният кодекс, обяви лидерката Корнелия Нинова, след като вчерашното заседание пропадна.

“Очевидно управляващите нямат мнозинство. Единствената ни цел е да осигурим машинното гласуване. Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които легитимират управляващите”, каза тя. “Нека купуват гласовете на независимите и на “Воля”, допълни Нинова.

Едва 112 депутати се регистрираха в петък при нужни минимум 121. В бойкота се включи и ДПС, от тях се регистрира само един. “Такова е решението на групата - да не се регистрираме”, лаконична бе зам.-шефката на НС Нигяр Джафер. Малко по-късно обаче съпартиецът ѝ Хамид Хамид обясни: “Сутринта в 9 ч от парламентарната група на ДПС се регистрираха 12 човека. Аз лично също се регистрирах. Но видяхме, че управляващото мнозинство го няма. Това, че депутатите от мнозинството или си спинкат сладко-сладко, или не им се работи, или обикалят министерствата, си е тяхна работа. Впоследствие виждам, че са ви представили справка, че от ДПС се е регистрирал само един човек. Това са последващите регистрации. Колегите така са преценили.”

Отсъстващи от ГЕРБ също имаше, но шефът на комисията по енергетика Валентин Николов ги оправда, че всички имали уважителни причини да не са на работа. “Това ще накара управляващите - ние заедно с патриотите и тези, които смятат, че правителството ще работи, да се мобилизират. Да идват по-навреме на работа. Колегите спират на другия паркинг и закъсняват”, разясни той логистиката. От два дни полицаи подсигуряват кордон за преминаване пеша на избраниците от колите им край “Св. Александър Невски” до пл. “Независимост”, като не допускат граждани в периметъра.

Николов нарече бойкота на левицата “не много умно действие”, защото петък е денят на парламентарния контрол, т.е. на опозицията.

Не само депутатите да спрат работа в пленарната зала, но и да напуснат комисиите, в които членуват, призова пък “отровното трио".

“Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а “нотариус” на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения. След “кървавата сряда” всеки има възможност да реши дали ще остане в историята като поддръжник на демокрацията, или като слуга на режима”, се казва в изявление от триото.