Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Фейсбук/Нова тв
КАДЪР: Фейсбук/Нова тв

"Пазим реда, не партии и институции. Агресията към полицаи е недопустима". Около това се обединиха по-рано днес шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в изказванията си пред държавния глава Румен Радев, който по-рано днес ги покани на среща в президентството, за да коментират агресията на протеста на 2-и септември.

"Благодаря, че се отзовахте на поканата. Поводът са нестихващите протести, които насочват общественото внимание върху действията на службите на реда. На втори септември България преживя ден на насилие. Изключително се притесняваме за здравето на десетките хиляди граждани, както и на служителите на реда", обърна се към присъстващите Радев.

Той обясни, че има въпроси, чийто отговори той и гражданите искат да знаят.

"Защо бяха допуснати провокатори в т.нар. Триъгълник на властта, защо здравето на гражданите и полицаите бяха изложени на риск от необезпокояваните действия на хора - били ли са организирани и кой ги е изпратил. Също така защо беше приложено насилие срещу гражданите, част от които не са били агресивни. Защо е приложен тормоз върху журналисти, въпреки че те многократно са се легитимирали. Има кадри, че полицаи са използвали непозволени средства като боксове, продължи Радев и разказа, че е посетил Евгени Марчев в болницата в "Пирогов" и той бил "порядъчно насинен". Настоя да знае е и защо на униформите на служители на реда е имало знаци, които отправят провокативни послания.

Главният секретар Ивайло Иванов обаче му отвърна, че няма как да даде отговори на повечето въпроси, които президентът задава, защото на срещата присъстват журналисти, а част от информацията е класифицирана или за да я каже, ще трябва да се поиска разрешение от наблюдаващ прокурор.

"Питате защо полицаите са упражнили сила, а аз бих попитал - Защо протестиращите упражниха брутална сила върху органите на реда при положение, че те не ги предизвикваха ?", попита Иванов.

"Българската полиция никога до този момент не е пазила личности, партии, не пази институция, ние пазим обществения ред. Мисля че по време на тези вече над 50 дни, в които има протестни действия, полицейските служители бяха абсолютно толерантни, стремяха се да не се намесват. Хиляди пъти обясняваме, че каските и щитовете са предпазни средства. Говори се, че водометното оръдие е използвано. Това не е така. В страни като Франция, САЩ се използва ежедневно. Има един път, преди много години, в който, е използвано. Всички гледахме записите, камерите, телевизиите. Полицаите сутринта и вечерта, особено сутринта да ги бутат с дървени прътове, да ги бият със знамената, да ги хващат за слабините, там където камерите не снимат, но полицаите виждат, чувстват", каза Иванов.

Той разказа, че един от полицаите е имал сериозни поражения по слабините от бомбички.

"Защо си мислите че тези хора в тези кордони се интересуват от политика и следват една или друга партия ?", попита той.

"Не съм съгласен, че полицаите са извършили брутални действия и брутално насилие. Никога не съм толерирал прекрачване на правомощията, ще има проверки и всеки ще си понесе отговорността", настоя Иванов.

"Искам само да уточня едно нещо на тези, които протестират и след избори ще влязат в изпълнителната власт - тези полицаи в кордоните ще бъдат същите, аз от 21 г. съм на служба, по много протести съм бил на първа линия и винаги ме питат - защо ги пазите тези. На всеки отговарям по един и същи начин - не пазя никого. Сега трябва да отговарям защо е имало полицейско насилие. Ами аз петдесет дни съм питан защо позволяваме да бъде блокирана София. Само на 22-ри сме имали заявка, всичко друго е било незаконно, но нито веднъж не е използвана сила. Ще ви кажа и за снощи - да, голяма част от протестиращите изчистиха част от нещата, но кашпите и пейките бяха изчистени от полицаите. Да кажат тези, които сутринта бяха употребили голямо количество алкохол, дали сме употребили сила, настоя той. Разказа още, че полицаите питали на кого са палатките, за да дойде да си ги прибере, хората, които били там обаче казали - “а, не. Ние само пребиваваме”.

Главният комисар разказа, че бомбичка е паднала на ръката на един от полицаите, докато си държала щита. Окото му е сериозно пострадало. “Не знаех какво да му кажа - извинявай колега, ама вие употребихте сила.... тези, които мятат бомбичките изобщо не мислят какво може да стане".

"Знаете ли какво ми беше когато обстрелваха МВР? Колегите ги замеряха там. Не обвинявам никого, защото трябва да имаме доказателства, но има организатори и трябва ли да застана да ги замерям и аз там, обясняват как щели като дойдат на власт, да дойдат за мен, за нас", продължи Иванов.

"Болно ми е за тези колеги, но няма да бъда съд и да оправдавам никого. Можеше и под вашите прозорци да има кръв, а полицаите със своите действия предотвратиха това. Ако някъде има сигнал за някой, ще бъде извършена проверка", обеща той.

"Казахте, че са бити журналисти - прескартата не дава имунитет на никого. Наясно съм, че когато са на работа и изпълняват своите задължения те трябва да бъдат защитавани. Това, че си журналист обаче не означава, че трябва да чупиш и да буташ полицаи. Аз избягвам да пускам телевизия от началото на това, за да си почина от обидите - чухме какви ли не думи. Нито един журналист не съм видял да бъде задържан или да бъде бит, но ако някой метне по мен бомба и след това извади журналистическа карта - да, ще бъде задържан. На полицая му е позволено да използва лютив спрей, не сиес газ, какъвто използваха протестиращите. Максимално щадим протестиращите, защото уважаваме правото на протест. Няма мирен протест, който да е окървавен и да е приложено насилие, освен този един ден. Коктейлите “Молотов”... знаете какви можеше да са пораженията от тях. Щяха да изгорят полицаи, ако някой беше метнал. Какво щях да кажа на техните семейства, на моите приятели, дори. Има граници, които не трябва да се прекрачват", настоя главният комисар на МВР.

"Разбирам болката. Тя е отражение на това, което се трупа в последните дни. Явно не разбрахте какво ви питам. От вас зависи дали хората ще имат смелост и доверие да настояват за своите искания, дали ще пуснат своите деца или ще кажат - не, там ще ви бият. Че насилие има от двете страни има - има провокатори, има насилие и от полицията срещу мирни, невинни граждани и това е абсолютно недопустимо. Гражданите чакат отговори от вас и да се създаде организация, която да ги предотврати. Можеше ли да се избегнат тези неща? Вие сигурно ги познавате тези хора като контингент", отвърна обаче Радев.

"Ако сме имали такава информация, каквото смятате, че е трябвало да имаме, тези лица щяха да бъдат неутрализирани. Това, което сме имали като информация, сме го обменили и сме действали. Не мога и аз да споделя повече информация. ДАНС си върши изцяло работата. Главният секретар абсолютно изчерпателно описа каква е ситуацията на терен. Има много свободни граждани, които добронамерено изразяват своята позиция, но има и много провокатори, които очевидно постигат своята цел", каза и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

"На всички обаче прави впечатление коренната разлика в характера на действие на протеста и то именно заради провокаторите. Тези хора са заснети. Хората искат да знаят дали са идентифицирани и дали са задържани", заяви от своя страна Радев.

"Обществото многократно беше призовавано за втори протест през социалните мрежи. Отделно тези, които се смятат за организатори, казваха много пъти, че трябва да се накървави, че с мирен протест няма да стане", припомни обаче Иванов.

Според него ако се направят КПП-та за проверки, полицията щяла да бъде критикувана, че спира свободния достъп на хората до мястото. В момента пък се изследвали пиратки, които били обвити в някаква неясна смес, за да гърмят по-силно.

"Около 700–800 човека бяха много агресивни, трябваше да предприемем действия по разцепването, за да запазим здравето и живота на служителите и хората. Ще положим максимални усили, ако има виновни лица да бъдат наказани. Но трябва да е ясно за всички, че българският полицай не може да бъде наругаван по този начин. Ние сме изключително пасивни на тези протести и търсим баланса в тези отношения така, че да не бъдат накърнени нечии права за сметка на други", категоричен бе и шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Тези провокации бяха организирани. Трябва да облекчите работата на полицията, обърна се Радев към шефа на ДАНС.

"Като гражданин и президент категорично не съм съгласен с насилието над полицаите, но не съм съгласен и те да бият невинни български граждани. Очаквам работата в службите за сигурност и полицията да бъде организирана така, че да бъдат защитени здравето и живота на българските граждани и полицаите. Очаквам тези провокатори да бъдат идентифицирани и да бъдат изправени пред правосъдието. Българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира тяхната сигурност, а не е орган за репресии в нечии ръце", настоя Радев в края на срещата.