Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛАЙФСТАЙЛ: Рени и мъжът до нея Борис са чести гости на светски партита въпреки проблемите с данъчните служби.
ЛАЙФСТАЙЛ: Рени и мъжът до нея Борис са чести гости на светски партита въпреки проблемите с данъчните служби.

 

ФОЛКПЕВИЦАТА Рени е първата звезда на чалга сцената у нас, която има данъчен ревизионен акт.
Тя трябва да връща на държавата 36 000 лева за несъответствие в доходите и харчовете си, като първоначално сумата е 140 000.
Докато звездата обжалва данъчния акт в съда, става ясно, че мъжът до Рени, Борис Пилософ, е човекът с парите в семейството. Проверка на "168 часа" показа, че бизнесменът е прехвърлял фирми с десетки милиони задължения към хазната на бедни роми точно по времето, когато данъчните са ревизирали любимата му.
Фирми на Борис Пилософ, които вече са собственост на лица бушони, също имат
проблеми с данъчните
От ревизиите на дружествата става ясно, че е сключил фиктивен трудов договор за нереално големи суми с легендарния шеф от СИК Румен Николов-Пашата.
Данъчната ревизия на Рени започва през април 2005 г. Факт, който остава скрит и до днес. Месеци преди държавните бирници да започнат ровичкането в доходите на певицата, тя напуска "Пайнер".
"Рекламата, която правеха за мен, беше слаба. Две седмици преди да родя, издадох двоен албум. Никой не разбра за него. Лансират повече начинаещи певици" - споделя изпълнителката на "Като птица" пред "168 часа" през декември 2005-а. Две седмици преди това приятелят є Борис се подписва като неин пълномощник при получаването на вече готовия данъчен
ревизионен акт
Според него тя трябва да внесе в хазната 140 хил. лева. Данъчните пишат заключение, че имуществото и финансовото състояние на Рени не съответстват на декларираните от нея доходи. Певицата не е съгласна със сумата и започва съдебна битка за отмяна на данъчния акт.
В мащабната ревизия на доходите на Рени данъчните установяват, че има спестявания от 100 000 германски марки и 20 000 долара към началото на 2005-а. Рени представя доказателства, че е получавала парите за концертите си в чужбина основно на кораби. Става ясно, че по време на кариерата си от 1989 до 1999 г., откогато е ревизираният период, е заработила над 100 000 норвежки крони, десетки хиляди финландски марки, шведски крони и кипърски лири. В обжалването на акта Рени твърди, че е получила заем от 80 хил. лева през 2001 г. Парите дава кипърецът Андреас Пердиос, който е съпруг на сестра є Людмила. Данъчната ревизия на певицата съвпада с нарастването на популярността и имуществото є. В документа са отчетени годишните є хонорари от "Пайнер". За сравнение сумите са около сто пъти по-малки, отколкото заплатата, която по същото време приятелят є Борис Пилософ плаща на Румен Николов-Пашата. Установено е, че от 1999 г. насам става собственик на лимузини "Опел", "Мерцедес", "Ауди" и "Ягуар". Купува ги с парите, които не декларира в НАП. За покупките на автомобилите Рени
не представя фактури
Рени си купува и апартамент в полите на Витоша. Любопитна подробност е, че фирмата строител е същата, която първо събори, а оттук-нататък ще строи барбекюто на Доган в Сарая.
По време на обжалването в Софийския градски съд Рени води двама свидетели. Те разказват пред магистратите, че по времето преди ревизирания период певицата е работила в чужбина, а доходите є са попълвани от големи суми от бакшиши. Свидетелите твърдят, че Рени не е държала парите си в български банки, защото са несигурни.
"Имала е спестявания в чужди банки. Парите са били в марки и долари. Целта є е била да си купи жилище и е успяла да я реализира" - пише в решението на Софийския градски съд, като се споменават и спестявания в швейцарска банка. В края на м. г.
съдебната сага
на Рени срещу НАП завършва. Съдът не признава цялата сума от 140 000 лева, която певицата трябва да плати, но остават да є висят 36 бона. Проверка на "168 часа" в НАП установи, че Рени все още не се е издължила на хазната. Образувано е изпълнително дело. По него са изпратени запитвания до всевъзможни институции за притежавани от певицата имоти, земи, автомобили и акции във фирми. Любопитен момент от делото, по което Рени обжалва данъчния акт, е споменаването на името на любимия є Борис, от когото има две деца. За да
оправдае харчовете си
Рени представя доказателства за съжителство с него, като моли да се вземат предвид и декларираните му доходи.
"За ревизирания период Рени Гайтанджиева не доказва никакви собствени приходи от осъществявана от нея творческа дейност като певица. По отношение на фактическо є съжителство с Борис Пилософ следва да се има предвид, че същото не е установено" - казва прокурорът по административно дело в съда.
Любовта между Рени и 6 години по-младия бизнесмен избухва през 2001 г. Двамата посещават един фитнес клуб. Точно по това време певицата търси човек за снимките на нов клип и се спира на
бившия състезател
по тенис на маса. Ето какво разказва певицата пред "168 часа" през 2005-а:
"Предложи ми го приятелка, която работи там. Попитала го дали иска да участва в клипа. Той никога не бил чувал за мен и поискал да види как изглеждам. Показали му една моя снимка във вестник и той се съгласил. Останахме очаровани един от друг."
Така започва връзката на певицата и спортиста бизнесмен, която продължава и до днес. Любимият на Рени също има вземане-даване с данъчните служби, установи разследване на "168 часа". Името му фигурира в историята на дружества, които дължат десетки милиони ДДС и корпоративен данък на хазната. Но никой не търси Борис Пилософ за налозите, защото фирмите са прехвърлени на роми.
В списъка на фирмите длъжници на хазната в Софийска област се набива на очи дружеството с ограничена отговорност "Крав Мага" ЕООД. Справка в НАП показва, че днес фирмата
дължи над 33 млн. лв.
"Крав Мага" е създадена през 2001 г. Собственик и управител е Борис Пилософ, който точно по това време започва връзката си с Рени. Още на следващата година в дружеството се влива "ЕТ Технос - Георги Телийски". През 2003 г. процедурата се повтаря и с "Апогей - Златко Трендафилов" на бившия независим кандидат-депутат със същото име. Години по-късно Борис се явява като свидетел на Златко Трендафилов в съда по дело, което неуспелият политик води за неимуществени вреди във връзка с вменените му данъчни задължения.
Освен тези фирми Борис Пилософ
купува още 3 дружества
Общото между тях е, че дължат пари на хазната. Оказва се, че мъжът до Рени няма никакво намерение да плаща дълговете на фирмите, които е купил. Още през 2005 г. прехвърля вече натовареното с данъчни задължения след поемането на 5-те фирми дружество "Крав Мага" на "Глобал интернешънъл". Година преди това оттам излиза и синът на Златко Трендафилов Милен, който е близък приятел на Борис Пилософ. "Глобал интернешънъл" също е огромен длъжник на хазната. Регистрирана е на прословутия адрес в кв. Орландовци - "Нешо Бончев" 13. Там са "седалищата" на стотици фирми, чрез които се точи ДДС. Начислените данъци на фирмата са десетки милиони. Собственик на дружеството, приело като съвкупност задълженията на всички останали по веригата, е 28-годишният Мирослав Ценов, който страда от
психическо заболяване
Адресът му по лична карта е в циганското гето на Видин. Няма никакво имущество, дори телефон. Собственик е на над 30 фирми с данъчни задължения. Подписва всякакви документи срещу десетачка за хляб и цигари. Интересна подробност е, че и "Крав Мага", и "Глобал интернешънъл" все още продължават да издават фактури за фиктивни услуги с цел кражба на ДДС, въпреки че новият им собственик не може да чете.
"Това е класически случай на данъчна измама - казват от НАП. - Предприети са действия спрямо тези фирми. Изпратили сме уведомителни писма на прокуратурата, но правомощията на данъчните свършват дотук."
"Бизнесменът" Мирослав Ценов е
упълномощил адвокат
Чавдар Чапкънов, който да представлява 6 от неговите фирми.
"Нямам връзка с него, трябваше да дойде в четвъртък, но не дойде. Нямам и негови координати. Водят го разни хора при мен, но не знам за какво точно става въпрос. Вярно е, че фирмите му имат огромни данъчни задължения, но нямат запори, което доста ме учудва" - казва пред "168 "часа" адвокат Чапкънов. Бушонът Мирослав Ценов е сред най-крупните "длъжници" на хазната. От него са се възползвали десетки бизнесмени като Борис Пилософ, чиито фирми са натрупали дългове. "Крав Мага" не е единственото дружество с милиони дългове, което Борис Пилософ прехвърля на бушон.
"168 часа" изпрати подробно запитване с въпроси до Рени и Борис Пилософ по темата. Пиарът на певицата уточни, че след като двамата са се запознали със съдържанието, са решили да не вземат отношение по казусите.

Рекордни заплати при Борис

ИМЕНАТА на бедняка милионер Мирослав Ценов, гаджето на Рени Борис Пилософ и легендарният бос на СИК Румен Николов-Пашата се оказват забъркани в дело, по което фирмата "Семпер Флорит" обжалва данъчни и осигурителни задължения.
Дружеството "Семпер Флорит" е брат близнак на "Крав Мага". През 2006 г. то е собственост на Аспарух Пилософ, който го продава на брат си Борис. След това в него се сливат няколко данъчно неизрядни фирми, сред които и "ЕТ Джакомо - Борис Пилософ". В крайна сметка през 2008-а гаджето на Рени Борис прехвърля "Семпер Флорит" на добре познатия бушон Мирослав Ценов.
Малко след прехвърлянето му излиза и данъчен ревизионен акт на "Семпер Флорит", но отговорният вече е ромът епилептик. Въпреки неграмотността си Мирослав подписва изрядна юридически молба до съда, с която моли да се отмени данъчният акт на "Джакомо" - "Борис Пилософ", чийто приемник е той чрез "Семпер Флорит"
От документите по ревизията става ясно, че на 2 януари 2003-а Борис Пилософ като шеф на "Джакомо" сключва трудов договор с Румен Николов-Пашата за 6500 лв. на месец! Пашата е назначен на длъжност "специалист". За сравнение средната работна заплата по това време е 329 лева, или 20 пъти по-малко от парите, които дава Борис Пилософ на неговия служител. Проверката на данъчните установява, че Румен Николов няма трудово досие и че договорът му не е регистриран по Кодекса на труда. Данъчните, а по-късно и съдът правят извода, че трудовият договор е фиктивен, работникът не е изпълнявал своите задължения. Освен това се сочи, че договорът е сключен с цел оправдаване на разходи, които да повлияят на финансовия резултат на предприятието. Проверката показва, че по това време Румен Николов се води на трудови договори с максимален осигурителен праг в друга фирма, и на още два допълнителни, единият от които е сключен с дружество на Милен Трендафилов. Установено е, че Пилософ е изплащал и други суми по граждански договори, за които не е внасял осигурителни вноски. Борис Пилософ отказа да коментира какви са били отношенията му с Румен Николов през годините. Николов е сред учредителите на "Интергруп енд партнерс". Във времето има съдружия с емблематични фигури на прехода като Бай Миле, Стоил Славов, Димата Руснака и Маргините.

 

Аспарух - човек на Румен Овчаров

Аспарух Пилософ е брат на Борис и девер на Рени. Той също се появява във веригата от собственици на фирмите, завършващи при Мирослав Ценов.
По-малкият брат на Борис Пилософ бе част от политическия кабинет на Румен Овчаров като министър на икономиката.
В началото на тази година братята Пилософ основават Българо-израелска финансова компания с предмет на дейност отдаване на парични заеми и консултантска и посредническа дейност. Адресът на фирмата е същият, както и на злополучното дружество "Крав Мага".
Връзката на братята Пилософ е толкова силна, че се пренася и в следващото поколение. Децата на Рени носят техните имена.
Соцвръзката на фамилията Пилософ не минава само през Румен Овчаров. Ето какво казва Рени в интервюто за "168 часа" от 2005 г.:
"Не харесвам политиката като цяло. Тя е много мръсно поприще. Симпатичен ми е единствено президентът Георги Първанов. Роден е на една и съща дата със сина ми Борис - 28 юни. Първанов е изключително ерудиран. Харесва ми като външност, поведение и излъчване. Той е класа над другите. Сергей Станишев също ми изглежда интелигентен - човек, който знае какво говори, не увърта." По това време деверът є Аспарух вече работи в правителството на тройната коалиция.

Мирослав Ценов в аферата "Ковачки"

БЕДНЯКЪТ милионер и купувач на фирми със задължения Мирослав Ценов бе един от свидетелите по делото срещу Христо Ковачки, който бе осъден за далавери с ДДС. По време на разследването се оказва, че една от фирмите на циганина "Сим трейдинг" също е в т. нар. стокова верига, където краен получател на машините е фирма на Ковачки. "Сим трейдинг" има над 5 милиона задължения към бюджета, а Ценов е собственик по времето, когато фирмата е имала взаимоотношения с Ковачки.
Заради Мирослав и други роми бизнесмени делото срещу Ковачки бе отлагано на няколко пъти, защото властите трудно откриват клошари и скитници като тях. Все пак те са разпитани в съда в началото на тази година. На заседанието правоприемникът на фирми на Пилософ Мирослав Ценов се явява пребит като куче. Заявява, че не осъществява търговска дейност, а фирмата е купил от Живко Петров, който е приятел на брат му Цветомир. Днес Цветомир е в затвора, а Живко Петров е една от жертвите на килъри, преоблечени като попове, които през 2004 г. разстреляха Митко Малкия и двамата му авери в сладкарница "Арт декор" в София.

 

 Проверките скоро ще приключат

Скоро ще бъдат завършени данъчните ревизии на доста от популярните чалга звезди, казват подчинени на шефа на НАП Красимир Стефанов.
Някои от тях ще бъдат надчетени със суми от над 500 000 лева, а доста луксозни возила и палати на гаджетата им ще бъдат запорирани.

 

И Цеца Величкович с ревизия

СРЪБСКАТА музикална звезда и вдовица на Аркан Цеца Величкович също ще има проблеми с данъчните.
През март тази година прокуратурата в Белград повдигна обвинение срещу Цеца за присвояване на 4 млн. германски марки и 3 млн. долара от продажбата в чужбина на футболисти от "Обилич". Веднага след това започва и финансова ревизия, която трябва да уточни дали притежаваното имущество от скандалната поп звезда е придобито легално. Данъчната ревизия все още не е завършила, но Величкович успя да се споразумее с прокуратурата, като призна вината си. Така тя няма да лежи в затвора, а заедно със сестра си ще внесе в държавния бюджет на Сърбия 1,5 млн. евро.

 

"Богаташ" №1 убит с тояги

ПРИЖИВЕ 45-годишният ром Георги Сулев е собственик на фирмата рекордьор по дължими данъци "Транслимитид".
"Милионерът" от кюстендилското село Крупник подписва документи преди години и така става собственик, управител и председател на надзорния съвет на дружеството, което дължи 400 милиона на държавата.
Преди две седмици Георги Сулев, който живее в кирпичена къща в селото, е нападнат и пребит с тояги от свои роднини. След битовата вражда "милионерът" изпада в кома, а преди дни умира. Така вече и данъчни, и прокурори няма кого да търсят за 400-те милиона, които са откраднати от първите собственици на фирмата, а след серия от прехвърляния дългът остава за мъртвия вече ром.

КАРИЕРА: Братът на Борис Аспарух Пилософ (вляво) е член на политическия кабинет на Румен Овчаров.
КАРИЕРА: Братът на Борис Аспарух Пилософ (вляво) е член на политическия кабинет на Румен Овчаров.
Румен Николов
Румен Николов
Христо Ковачки
Христо Ковачки
Цеца Величкович със съпруга си Аркан
Цеца Величкович със съпруга си Аркан