Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ресторантьорът Веселин Денков - Весо Брадата, бил посредникът между укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и протестиращите.

Това разкрива таен свидетел под номер 565, разпитан по разследването срещу Веселин Денков, познат сред приятелите си още и с прякора Весо Воденицата, по името на един от столичните му ресторанти.

Весо Брадата беше задържан вечерта във вторник на ГКПП Калотина на влизане от Сърбия. Той и приятелката му Мис България 2001 Ивайла Бакалова, с която живеят заедно, се прибирали от Италия. Преди това били във Франция.

“Не съм задържана”, лаконично коментира в четвъртък следобед пред “24 часа” Бакалова, но отказа повече подробности.

Весо Брадата, който освен “Воденицата” държи още ресторантите “Лебеда” и “Боряна” и притежава финансова къща за даване на заеми, беше изправен пред Специализирания съд в 16 ч в четвъртък. Той е с обвинение за участие в престъпна група, която се занимавала с рекет, заплахи, лихварство. Според Специализираната прокуратура

главни

действащи лица

в бандата били

баща и син

Ивайло и

Александър

Георгиеви,

известни

като Пифа и

Малкия Пиф

Те са собственици на заложни къщи предимно в кв. “Люлин”. Освен тях в групата влизали още няколко човека. Засега обаче не е ясно дали близкият им приятел Атанас Мечев - Гаргата, който също бил задържан, е член на групата.

Бандата действала от януари 2018 до 28 август 2020 г., когато Пифовете бяха арестувани при акция на Спецпрокуратурата и антимафиотите от ГДБОП.

Тайни и явни свидетели, общо десетина на брой, разказали пред спецпрокурорите, че

заложните къщи

на Иво Пифа

работили

с пари на Весо

Брадата

Той бил с голямо влияние и уверявал приближените си, че в случай че някой от тях бъде задържан, ще го измъкне на следващия ден, твърдял друг свидетел.

Ключови показания обаче дал свидетел с тайна самоличност под номер 565. Той казал, че след като “главният прокурор започнал разследване срещу Васил Божков и други олигарси, Денков бил силно притеснен за лихварската си дейност”. “Той активно се включил заедно с Васил Божков във финансирането на протестите”, казал свидетелят със скрита самоличност.

Нещо повече - Денков дори

ходил на среща

с ромски лидери

в столичен

ресторант,

които да изкарат

ултраси на

улицата

“Той е посредникът между Васил Божков и хората на улицата”, заявил тайният свидетел. Неговите показания бяха разкрити от адвокатката на Весо Брадата - Ина Лулчева.

“Това издава действителната воля на прокуратурата на базата на собствените ѝ хипотези за съпричастност на моя подзащитен към Васил Божков и протестите, той да бъде задържан на всяка цена”, обяви пред съда защитничката.

Според нея същият свидетел говорил очевидно неверни неща, като например, че Весо Брадата бил спряган за поръчител на убийството на брокерката Станка Марангозова.

“Това е невярно,” обяви Лулчева.

Действително Весо Брадата заедно с Иво Масларов, който задочно е обвинен за поръчител, са разследвани за изнудване на Марангозова. Брокерката беше убита през октомври м.г.

Макар и виден ресторантьор и приятел на светска личност като Ивайла Бакалова, Весо Брадата избягва да се показва в публичното пространство. За връзката му с Мис България 2001 се знае изключително малко. Ясно е, че двамата са заедно от известно време.

За сметка на това пък за Ивайла са известни доста подробности, откакто през 2001 г. стана най-красивата българка. Това бе първият конкурс “Мис България”, организиран от съпругата на президента на “Мултигруп” Илия Павлов - Дарина. Две години по-късно Павлов беше убит от снайперист пред офиса на корпорацията му.

Година преди да се окиси с приза за най-красива българка, Ивайла става Мис Албена. Тя е родом от Варна, завършила е френската гимназия в родния си град, а висшето ѝ образование е по маркетинг и реклама.

Нa 16 юли

Ивaйлa,

която има сестра

близначка

Бoжидaрa,

oтпрaзнувa

39-ия си

рoждeн дeн

Според светски сайтове партито било в ресторанта на любимия ѝ в Панчарево.

Сестра ѝ Божидара има собствена модна линия, развивала е и музикална кариера, беше участничка и в реалити формати.

През 2009 г. Ивайла изчезна от полезрението на светските хроникьори, защото се установи в Дубай. В емирствата тя развивала успешен бизнес като консултант на клиенти, желаещи да влагат парите си в недвижими имоти. В Дубай заедно с нея била и дъщеря ѝ Рая, родена от любовта на миската с Румен Гайтански-Вълка. До 2009 г. неговите фирми Волф и ДИТЦ държаха концесията за чистотата на София. Тя беше прекратена през 2009 г.

След няколко години живот в Дубай обаче на тийнейджърката Рая започнали да ѝ тежат големите разстояния в Дубай, които трябвало да изминава от училище до дома си. Затова през 2017 г. продължила образованието си в Лондон, разказа самата Бакалова пред светски сайтове.

След двучасовочасово заседание в четвъртък спецсъдът остави в ареста Весо Брадата. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. (24часа)

Ивайла и Весо Брадата на рождения и ден
Ивайла и Весо Брадата на рождения и ден
ИВАЙЛО И АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВИ - ПИФА И МАЛКИЯ ПИФ
ИВАЙЛО И АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВИ - ПИФА И МАЛКИЯ ПИФ