Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единствените ясно обозначени хулигани бяха на Костадин Костадинов, имаше и такива с тениски на Хаджигенов, Бабикян и Минеков. Триото хем брани полицаите, хем насъсква от микрофона

Кой окървави протеста, като изпрати провокатори на него?

Според едни от основните организатори - адв. Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и собственика на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, това е пъклен план на премиера Бойко Борисов да дискредитира протеста. Използвани са “грижливо отглеждани” футболни хулигани, които са вкарани целенасочено, за да предизвикат полицейското насилие.

Отговорността за окървавяването е на организаторите, които повече от месец призовават за ескалация на протеста и въстание, както и на укриващия се в Дубай Васил Божков, отговориха пък от управляващите. Бяха припомнени и заканите от трибуната на триото, прозвучали на 1 септември.

“Днес ще бъде

последният ден

на мирен протест

Пожелахме с мир да спечелим война, но светът не познава подобно явление”, заяви тогава от трибуната Арман Бабикян. Сред отговорните за провокациите и бомбените атаки, предшестващи полицейския отговор и насилие, управляващите поставиха и президента Румен Радев, който също подклаждал ескалацията. (Неговото изявление по темата вижте долу.)

“Единственият, който има интерес от окървавяване на протеста, е Борисов. На най-големия мирен протест, в продължение на 56 дни, изведнъж се появиха агитки с бомби и подготовка за ескалация”, коментира още в нощта на сряда срещу четвъртък Николай Хаджигенов. Той, както и другите двама от триото, бяха организаторите, които останаха докрай на площада.

“Нападението над полицаите е провокация, вероятно е в интерес на Борисов. Тук има 25-30-50 души, които хвърлят, но те като тръгнат, ще смачкат и всички останали”, предупреди Хаджигенов. Адвокатът бе единственият от триото, който опитваше да спре провокаторите, заставайки между тях и полицейският кордон, докато към униформените хвърчаха бомби, ракети от заря и павета. Част от тях попадаха и по самия Хаджигенов. През това време обаче неговите “колеги” Бабикян и Минеков призоваваха по тонколоните протестиращите да не отстъпват, а да притиснат полицията пред новата сграда на Народното събрание. Тези призиви продължиха дори след като жандармеристите изкараха на позиция водните оръдия и отправиха предупреждения по мегафон протестиращите да се разпръснат.

През нощта другият основен организатор на протести - лидерът на “Да, България” Христо Иванов, не е бил на площада, призна той пред “24 часа”. Категоричен бе обаче, че е имало непремерено полицейско насилие.

“Видяхме и хора, които бяха организирани от властимащите, защото вече се опитват да черпят аргументи за своето оставане на власт чрез ексцесиите”, каза още Иванов по повод на провокаторите. Неговите привърженици се разотидоха от протеста малко след началото на едночасовата бомбена канонада.

Привържениците на конспирацията, че агитките с бомбите са били изпратени от правителството, видяха доказателство за тази теза дори в думите на полицай, който разказа своята гледна точка за нощта.

“Ние по едно време направо се чудехме какво се случва, понеже около един час ни бомбардираха и чакахме някаква реакция от страна на началниците да предприемем някакви действия”, разказа униформеният Иван Манев.

“Тези хора се бяха смесили с нормалните граждани, които наистина си бяха излезли да протестират”, даде обяснение на изчакването обаче жандармеристът Андон Христов.

“Видяното вчера е ужасна агресия срещу българската полиция. Кой носи отговорността? Първо тези, които заявяваха, че ще има въстание и метеж. Тези, които размахват юмруци и ни наричат “мутри”. Призоваващите хората легитимно избраните народни представители да бъдат “изметени”. Кой вчера беше през цялото време на протеста? Помните ли един телефонен разговор, който изтече в медиите, пуснат от прокуратурата? Той беше между представител на

БСП и Васил Божков

за управлението на тълпата. Вчера имаше призив от Корнелия Нинова БСП да се включи в протеста. Тоест и тя носи отговорност за това, което се случи”, коментира обаче депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Така тя насочи обвиненията за ескалацията на протеста към “Отровното трио”, че дори и към “Позитано” 20. Управляващите упрекват Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзки с избягалия в Дубай Васил Божков. А Хаджигенов бе адвокат на певицата Лилана, срещу която бяха повдигнати обвинения и която се свързва с Божков.

По-голямата част от младежите провокатори не носеха отличителни дрехи освен плътни маски, част от тях и каски. Действията им определено се командваха от по-възрастни протестиращи, видяха репортери на “24 часа”. Част от вечерните провокатори бяха едни и същи с агресиращите през деня под лидерството на Костадин Костадинов от “Възраждане”. Освен с тениски на партията, имаше и провокатори с такива с надпис “Мутри вън”, каквито носи триото. Още през нощта обаче от МВР заговориха и за проникнали на протеста хулигани от футболни агитки.

“Вчерашният протест беше фиаското на амбициите на президента да овладее изпълнителната власт и да спечели следващите избори”, заговори по адрес на президента Румен Раден пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов. “След снощните сблъсъци изпъкват два проблема. Първият е неовладяното футболно хулиганство в България, а вторият - неконтролираното разпространение на дрога на футболни мачове”, заключи още той.

“Ясно е кой плаща. Бяха прехванати разговори с Васил Божков. Има достатъчно много кримиконтингент, който е на свобода и който е заинтересован в България да цари хаос, а не ред”, заяви още Симеонов.

Целта на провокаторите е била окървавяване на протестите, коментира и силовият вицепремиер Красимир Каракачанов. Той обвърза насилието с евтини политически сметки за власт, но без да посочва кого обвинява.

Радев: Властта режисира провокации, полицаи и протестиращи да не влизат в сценария ѝ

“През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки както сред гражданите, така и сред органите на реда.” Това обяви президентът Румен Радев в нарочно кратко изявление снощи. Първата му мисъл била за всички пострадали и близките им.

“Междувременно пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари”, заяви той. “Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица”, атакува президентът идеята за свикване на Велико народно събрание.

“Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат в очите своите избиратели, под охраната на полицейски кордони отхвърлиха поредното вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени”, заяви още Радев, визирайки отхвърленото от мнозинството негово вето върху Закона за подземните богатства.

“Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския манталитет на властта, която години наред разграбва България”, продължи президентът. Призова и протестиращи, и полицаи да запазят спокойствие, за “да не бъдат въвлечени в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт”. Защити протеста като “единственото възможно и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация” и обяви за дълг на всеки българин “да каже не на насилието, репресиите и беззаконието. А за единствен изход от кризата - “незабавната и безусловна оставка на кабинета”.