Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новата пленарна зала на депутатите СНИМКА: Йордан Симеонов/архив
Новата пленарна зала на депутатите СНИМКА: Йордан Симеонов/архив

Изборният ден да бъде удължаван до 48 часа, ако има обявена епидемична обстановка. Това решиха на първо четене депутатите с промени в Изборния кодекс по предложение на ГЕРБ. За тях гласуваха 98 депутати “за”, а 72 бяха “против”.

Промените предвиждат депутатите във Великото народно събрание да се избират през смесена система: 200 мажоритарно и 200 пропорционално, при епидемична обстановка в страната изборният ден да се удължава до 48 ч., да се гласува с машини, както и с хартиени бюлетини във всички изборни секции с избиратели над 300 души. Предлага се още машинното гласуване да има на всички избори, освен на местните и да се въведе забрана за образуване на избирателни секции извън страната при прекратена задгранична дейност или ако дадената страна е във война. Друг от текстовете пък гласи, че обработката на данните от изборите трябва да се запише, че по закон се възлага на “Инфромационно обслужване” АД, тъй като, според мотивите, през последните 10 г. само то се явявало на търговете за обществената поръчка. Освен това цялата подготовка за изборите с машини се прехвъля на Централната избирателна комисия.
Депутатите разгледаха и проекта за промени на ДПС, отново в изборния закон. За пореден път от движението предлагаха да се премахне уседналостта, забраната за агитация на чужд език, задължителното гласуване да отпадне, както и възможността за гласуване с “не подкрепям никого”, да има повече секции за гласуване в страните извън ЕС и т.н. Текстовете обаче бяха отхвърлени с 23 гласа “за”, 130 “против” и 19 “въздържали се”.
По време на дебатите патриотите обявиха, че ДПС правят промените единствено за своя изгода. БСП пък се ядосаха и обявиха, че малкия партньор в управлението нарочно отвлича вниманието към законопроекта на ДПС, а не обръща внимание, че в този на ГЕРБ има лоши текстове и е най-вероятно да мине.
Задължителното гласуване беше въведено 2016 г. с цел да има по-голяма представителност. В момента във ваша угодс е по-ниска избирателна активност, за да може купеният, етническият и корпоративният вот да имат много по-голяма тежест, обърна се към ДПС депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Критикува и искането им за повече секции в страните извън ЕС. Според него от една съседна на нас страна идвали повечето гласове за движението.
Не мисля, че българското общество ще бъде доволно избори да се провеждат във фризьорски салони, баничарници или всякакви други такива учреждения, продължи той. И допълни: Сигурно пак искате да се върнат секциите, където има над 2000 гласа и се гласува за по-малко от минута, допълни Богданов.
Колегата му Милен Михов пък обясни, че не можело ДПС да аргументира премахването на уседналостта с това, че противоречи на конституцията. “Правата по контитуция трябва да се упражняват, но тя е регламентирана за територията на България. Не и в чужбина, там действат други правила”, ностоя Михов.
Съзнателно бягате от обсъждането на законопроекта, който има шанс да мине - този на ГЕРБ, обърна се към патриотите червеният Крум Зарков.
И докато говорите за Турция, у нас има над 600 хил. невалидни бюлетини. Кажете - българската администрация има ли възможността да осигури честни избори? Отговорете - за или против сте за машинното гласуване, законопроекта на ГЕРБ, за връщането на хартията.. Недейте да лицемерничите, продължи Зарков.
Много правилен въпрос ми задавате - кой може да гарантира изборите, отговорът е - тези, които идват. Вие идвате ли? Можете ли да гарантирате честни избори?, запита Михов на свой ред.

Очаквайте подробности.

Цвета Караянчева СНИМКА: Николай Литов
Цвета Караянчева СНИМКА: Николай Литов
Крум Зарков СНИМКА: Николай Литов
Крум Зарков СНИМКА: Николай Литов
Даниела Дариткова СНИМКА: Николай Литов
Даниела Дариткова СНИМКА: Николай Литов
Мустафа Карадайъ СНИМКА: Николай Литов
Мустафа Карадайъ СНИМКА: Николай Литов