Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов

Скандал се заформи между депутатите от БСП и шефката на парламента Цвета Караянчева, след като червените настояха да им обясни защо журналистите нямат достъп до етажа, на който са депутатите и не могат свободно да задават въпроси.

С преместването на депутатите в новата сграда на парламента журналистите бяха отделени от депутатите. Пресцентърът е три етажа под този, на който се намират пленарната зала и стаите на парламентарните групи. Така журналистите почти нямат достъп до депутатите, министрите или гостите на парламента. В пресцентъра пък са монтирани два телевизора, от които журналистите следят заседанието.

Първи в залата тон зададе червеният Георги Свиленски, който настоя депутатите да могат да задават въпроси към вътрешният министър Христо Терзийски, който дойде да докладва за снощния протест пред депутатите. Той подчерта, че поне те трябва да могат да му зададат въпроси, след като това право е орязано за журналистите.

Има ясно разписани правила в наши правилник. Нищо не ви възпрепятства да се възползвате от тях, отвърна му обаче Караянчева.

Това, че журналистите не са в залата и не могат да задават свободно своите въпроси, не може да го замести БНТ (бел.а. - обществената телевизия предаваше на живо дебатите), настоя от парламентарната трибуна и червеният депутат Крум Зарков.

Тази зала не е конструирана от мен, инженерите са решили как да се направи тя. Така че няма какво друго да ви кажа по този въпрос, настоя обаче Караянчева.

“Журналистите имат монитори, имат възможности по всяко едно време да получават информация тук от залата, където имат камери и репортери. Те могат по всяко едно време да заявяват желание към пиарите на отделните парламентарни групи да получават информация. Вие също можете да бъдете до тях, когато пожелаете да ги търсите - има зала за изявления. Нищо не е по-различно от това, което беше въведено в предната зала заради епидемичната обстановка и по принцип както се работи в европейските парламенти”, каза още тя.