Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имаме игра с нулев резултат -  така коментира политическата ситуация политологът Огнян Минчев пред БНР.

Имаме сблъскващи се сили, всяка от които - особено тези от страната на Румен Радев и площада имат безусловни искания - пълно и категорично самооттегляне на изпълнителната власт, разпускане на парламента и служебен кабинет на Радев.

Безусловният характер на тези искания поставя другата страна - парламентарното мнозинство и изпълнителната власт в ситуация на твърда неотстъпчивост, защото ако е безусловна, една капитулация може да доведе до всичко, коментира Огнян Минчев.

Формално нямаме нито парламентарна, нито правителствена криза заради обстоятелството, че институциите са си на мястото и функционират досега. Има обаче криза на легитимността.

Позицията и ролята на президента Радев е меко казано нетипична за неговата позиция - той оглавява едно, както се изразяват, "Велико народно въстание" срещу управляващите. Той на практика оглавява въстание и няма ролята на президент, тоест на посредническа  фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легтитимност на упражняване на политическата власт, анализира политологът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното". В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно, смята Огнян Минчев.

Това беше неуспешна инициатива на ГЕРБ - да включи темата конституция и ВНС в политическите си предизвикателства в момента, заключи политологът. 

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.