Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протести блокират София вече почти два месеца.
Протести блокират София вече почти два месеца.

Европа и Америка са в криза, Китай – във възход

Екстремен климат - Нил и Черно море са замръзнали, днес пожари изпепеляват Австралия и Калифорния

Старият континент е в Тъмните векове, Поднебесната империя изобретява печатната преса, барута и компаса

Викингите стигат Америка и започват кланета на индианци

Нумерологично погледнато, 2020 е точно 2 по 1010 – година, в която са се случили много събития, които имат паралели в днешния ден. Разликата е, че няма данни тогава да е върлувала глобална пандемия подобно на COVID-19, която подчини живота ни почти от Нова година. Но общото са войните, екстремният климат, игрите на тронове и време на промени.

И преди 1010 години Европа е в криза, а Китай е във възход. Рим гладува. Франция не съществува като държава. Върху територията й са разположени 20 графства и херцогства, които постоянно воюват помежду си. Викингите са завладели Нормандия

Много английски градове са опожарени от датчаните

Германия обаче изглежда в подем. Императорът на Свещената римска империя Хайнрих II провежда успешни военни кампании срещу Полското херцогство и Кралство Италия. След първата владетелят си възстановява контрола над Бохемия, а след втората получава и Ломбардската корона.

България отслабва и загубва източните си области, тъй като Византия е много мощна във военно-икономическо отношение и печели все повече битки срещу Първото българско царство. Самуил е в последните 4 години от своето царуване. Скоро след това той ще види ослепените си войници и ще получи сърдечен удар. Точно в тази година провежда успешен поход по Адриатическото крайбрежие и завладява земи, които никога не са били български. (Повече за случилото се по нашите територии през 1010 г. четете на стр. 22-23).

Подобен удар направи и премиерът Бойко Борисов, като страната ни получи разрешение да влезе в чакалнята на еврозоната и сме на финалната отсечка от приемането ни в еврозоната. Но и неговото управление изглежда в края си, както и на Самуил преди 1010 г. Протести ни заливат в продължение на почти два месеца. А като се прибави и кризата заради коронавируса, положението никак не е розово.

Голяма част от Европа се бори с последствията от COVID-19. Едни от най-силно засегнатите държави са Италия и Испания, които имаха най-голям брой заразени. Германия обсъжда нови мерки за бизнеса и икономиката. Регионалното правителство на Бавария е заплашено с оставка заради скандал със забавени резултати от тестове. Във Франция регистрират пик на инфектираните от много време насам и въвеждат носене на маски навсякъде, не само на закрито.

Същевременно

Европа страда

от наложените

от САЩ мита

за стоките от ЕС, ограничено е и движението на хора и товари между континентите заради коронавируса. Гърция и Турция са изправени пред опасност от конфликт заради спора за собствеността на газовото находище в източната част на Средиземно море. Реджеп Ердоган заплаши да вземе всичко, което принадлежи на страната му, в Черно, Средиземно и Егейско море. На север Беларус е на практика в революционна ситуация. Хиляди излизат всеки ден на протести след президентските избори, спечелени от управлявалия 26 години Александър Лукашенко. Той от своя страна потърси помощ от Владимир Путин и накара руския президент да сформира извънредни полицейски сили, в случай че нещата ескалират.

Какво ще се случи?

Ще се справи ли Старият континент с тези предизвикателства? Всичко изглежда неясно, както и преди 1010 г.

Тогава Европа е в края на Тъмните векове на Средновековието, както пише италианският кардинал Цезар Бароний в своите съчинения. “Новата епоха (saeculum), която поради своите грубост и безплодие на добро може да се нарече желязна, със своята низост и натежала заради многото зло, и още повече заради липсата на писатели (inopia Scriptorum) – тъмна (obscurum).”

През 1010 г. Римокатолическата църква е в своя апогей. Папа е Сергий IV, който е син на обущар, но бързо се е издигнал в църковната йерархия. Той става известен с мерките, които предприема срещу глада в Рим. Светското му име е Букапорчи (в превод “свинска зурла” – бел. ред.).

Понтификът трябва да се справя и с други предизвикателства и особено с настъплението на исляма. По време на неговото управление мюсюлманите

разрушават църквата на Божи гроб в Йерусалим

Това го кара да издаде папска була, с която призовава християните да освободят Светите земи. Кръстоносните походи, които ще променят историята, обаче все още са твърде далеч – началото им е обявено от папа Урбан II на църковен събор в Клермон, Франция, през 1095 г.

Мохамеданите не се ограничават само с набези в Близкия изток. На запад от Рим – в днешна Испания и Португалия, царува Кордобският халифат, който в предишни години е завоювал териториите на Барселона, Коимбра и Сантяго де Компостела. През 1010 г. вече е раздиран от междуособици. Великите географски открития са далече – до тях има четири века.

В същото време Китай се намира в много силен период – в своя Ренесанс. На днешната граница със страната на Ким Чен Ун

династията Ляо печели кървави битки

и неутрализира вражеските владетели. В северната част на Китай царува династията Сун. Тогава е създадена печатната преса – 4 века преди Йоханес Гутенберг да я изобрети в Европа. Китайците още тогава са започнали да печатат хартиени пари и разменни чекове, които използвали в ежедневието си. Второто им епохално откритие от онези времена, които в Европа са Тъмните векове, е барутът. Третото – компасът. Днес Поднебесната империя, откъдето тръгна коронавирусът, също направи голям удар, и то финансов.

Докато всички тръпнеха в очакване как ще се развие пандемията, акциите на китайските технологични гиганти и тези на компаниите в тежката и химическата промишленост на световните борси се сринаха. И когато стигнаха дъното, Китай започна да ги изкупува, без никой да се запита защо. Така днес Пекин си върна между 30 и 40% от акциите на гигантите си, листвани на световните борси, при това на най-ниски цени.

Така си гарантираха печалбите след края на кризата. Изчисленията на независими финансови анализатори показват, че от от разликите в цените Китай е спечелил над 20 млрд. долара. Най-многолюдната страна използва случая и да изкупи дълга си след обезценката му. Освен това в разгара на епидемията купи запаси за 4-5 месеца от петрол и някои основни суровини, чиито цени по време на световната карантина бяха възможно най-ниски.

Същевременно Китай се опитва да конкурира и иска да заеме мястото на световния лидер САЩ, които са обхванати от масови протести заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай. Роди се движението “Животът на черните има значение”, което се разпространи из почти всички щати. Страната е изправена пред съдбовни избори за президент в края на годината, изходът от които е твърде неясен.

Преди 1010 г. континентът също е в упадък. Цивилизацията на маите е в своя залез. Храмовете се рушат, дворците западат, хората престават да дълбаят йероглифи по каменните стени, пише Дойче Веле. Градовете им са изоставени по неизвестни причини.

Развитото им общество мистериозно се разпада

“Археолозите от години се опитват да разгадаят мистериозния колапс на древната цивилизация. Дали маите са загинали вследствие на природна катастрофа, гражданска война или пък са станали жертва на външна инвазия? Отговорите на тези въпроси са от голямо значение за учените, тъй като покрай историческия упадък на маите те се надяват да разберат какво заплашва модерните общества”, се казва в анализ на агенцията.

Именно през 1010 г. се смята, че викингът Торфин Карлсефни стъпва в Северна Америка. Той е исландски търговец, който търси по-богати страни и стига до Гренландия в селищата, основани от Ерик Червения.

Карлсефни по-късно събира екип от 160 души и тръгват да търсят Новия свят, за да открият нови ресурси. Достигат някъде между Лабрадор и Нова Англия. Първото, което откриват, е място с “прекрасни гори и много животни”. Първата сурова зима обаче ги ужасява и когато времето се затопля през пролетта, тръгват да плават на юг, търгувайки с местните. Когато се връщат в бивака си, един от викингите убива първия индианец. Оттам нататък започват кланетата, които напомнят днешното насилие на полицаите.

И въпреки че Карлсефни и дружината му са стигнали до бреговете на Америка, те не осъзнават, че това е друг континент. Европа си няма и понятие за съществуването му, въпреки че двете тектонични плочи се намират с около 25 метра по-близо една до друга в сравнение с днес. В последните 1010 години са се отдалечили благодарение на сеизмичната активност. Поради същата причина нивото на световния океан пък тогава е било с около 36 см по-ниско.

Годината се характеризира с екстремен климат

– има исторически сведения, че Черно море и река Нил замръзват. Благодарение на антициклони студеният въздух от Сибир достигал до Средиземноморието.

През 2020-а е точно обратното - в първите месеци от пожари бе обхваната Австралия. Огнеборците не можеха да се справят с тях дълго време. Сега невиждани пламъци обхванаха и Калифорния. В Русия отчетоха най-топлата зима.

Но по-важното е как ще се развие коронавирусът през есенно-зимния сезон. Предстоят още четири месеца от 2020 г., които могат да покажат още прилики и разлики с 1010-а.

“За 3030 година знаем точно толкова, колкото са знаели за нас цар Самуил и поетът Фирдоуси. Затова наслаждавайте се на 2020 -а – поне лесно се пише”, казваше приживе философът Цветан Тодоров.

Викингът Торфин Карлсефни събира съмишленици и достига Америка.
Викингът Торфин Карлсефни събира съмишленици и достига Америка.
Папа Сергий IV (вляво), който е син на обущар, се бори с глада в Рим и издава була за освобождение на Светите земи от исляма.
Папа Сергий IV (вляво), който е син на обущар, се бори с глада в Рим и издава була за освобождение на Светите земи от исляма.