Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еудженио Голини
Еудженио Голини


 СПЕЦИАЛНО ЗА "168 ЧАСА"

 "НЯМАМ проблем с български мениджъри или треньори. Никой не ме е заплашвал или изнудвал за пари от трансфери."
Това сподели в първото си интервю за българска медия един от най-известните италиански мениджъри - Еудженио Голини.

Пред "168 часа" Голини, който преди време работеше с бившия капитан на националите Пламен Константинов, а до ден днешен и със сегашния Владо Николов, повдигна завесата на трансферите на родни състезатели в силните волейболни шампионати.
Клиенти на Еудженио Голини са и Методи Ананиев, Николай Николов, отскоро и звездата на ЦСКА Теодор Тодоров. Неотдавна името на италианеца нашумя у нас във връзка с трансфера на Методи Ананиев в "Тонно Калипо". Тогава български спортен всекидневник написа, че бившият треньор на националния ни отбор Мартин Стоев  

"продължава да печели пари на гърба на националите

въпреки че отдавна няма нищо общо с тях". Според публикацията веднага след като бил оповестен трансферът на Ананиев, Стоев се свързал с Голини, казал му, че има мениджърски договор с Методи и заплашил, че ако не получи процент от трансфера, ще се обърне към съда. Накрая в статията се казваше, че "бившият национален селекционер получил това, което искал".
"Мартин Стоев да ме е заплашвал за процент от трансфера на Ананиев? Шегувате се, нали? Кой и с каква ли развинтена фантазия трябва да е съчинил това!" - Така Еудженио Голини коментира пред "168 часа" интригата. Италианецът беше учуден, че никой от българската медия не е потърсил неговото мнение. "Може би хората, написали това, не са знаели, че аз не съм човек, който допуска да бъде заплашван, изнудван и рекетиран", обобщава Голини.
В момента за Еудженио Голини е най-натовареното време в годината

Клубовете трескаво работят по селекциите

за новия сезон. Настоящи звезди "драпат" към отборите-участници в евротурнирите, а млади състезатели от цял свят се надяват да намерят място под слънцето на италианската Серия А1, считана за най-силното волейболно първенство. Преди седмица "168 часа" единствен разконспирира, че капитанът на националния ни отбор Владо Николов ще играе през новия сезон в "Пиаченца", въпреки че медии в България го пратиха във Вибо Валентия.
"Добро разузнаване имате", с усмивка коментира Голини. На 17 май т.г., около седмица след статията на "168 часа", Владо официално подписа договора си, а запознати споделят, че финансовите условия в него са перфектни и напълно уреждат капитана на националите ни. В "Пиаченца" през новия сезон най-вероятно ще играе и националният разпределител Андрей Жеков, все още има шанс и за младия Николай Пенчев. По отношение на останалите български клиенти на Голини все още няма пълна яснота.
"Тонно Калипо" от Вибо Валентия, където играеха през миналия сезон Методи Ананиев и Николай Николов, има нов треньор буквално от часове (Джанлоренцо Бленгини, с когото преди години Методи работеше в "Монтекиари", б.а.) Очакваме до 2-3 дни да разберем дали Ананиев ще остане в отбора. Оставането на Николов във Вибо е много вероятно. Не мога да кажа, че е сигурно, защото подписан договор няма, а съм бил свидетел как ситуацията понякога се променя с часове. Но има желание и от двете страни за продължаване на контракта с една година. В клуба знаят, че Николов ще се оперира и пропуска Световната лига и Европейското първенство тази година. Надяваме се възстановяването му да не отнеме повече от четири месеца", обясни Голини.  Източници на "168 часа" споделиха, че операцията на центъра Николов в Париж

е насрочена за 20 май.

За българските фенове в момента един от най-любопитните въпроси е каква ще бъде съдбата на централния блокировач на ЦСКА Теодор Тодоров. Източници в Италия вече го спрягат като евентуално попълнение на шампиона "Тренто", ръководен от националния ни селекционер Радостин Стойчев. Слуховете вървят с пълна сила, въпреки че "Тренто" официално води преговори с централния блокировач Джурич, играл през последния сезон в "Олимпиакос". Според някои спортни сайтове на Апенините Джурич можело да играе и като диагонал, а Тодоров да бъде титулярен централен блокировач. "Много е рано да се говори за Теодор, нека мине Световната лига. Миналата година Тодоров пропусна Световното първенство заради контузия, но изявите с ЦСКА в Шампионската лига, както и мачовете срещу Бразилия от лигата моментално насочиха вниманието на европейските грандове към него. Теодор Тодоров не е непознато име в Европа, признат е за уникален талант и аз съм много щастлив, че ще работя с него", не крие възхищението си от българина италианският мениджър. Еудженио Голини споделя, че към момента в полезрението му не са попаднали други български волейболисти, с които да подпише договор. Не крие, че сега било много по-лесно да се предлагат млади българи в Италия. "През последните 2-3 години Бразилия, Полша, Русия решиха да инвестират огромни средства в развитието на шампионатите си и да привлекат големите си звезди там. Бразилците най-вече са огромна конкуренция и най-предпочитани. След заминаването им вкъщи стана много по-лесно в италианския шампионат да се намери място за български волейболисти", допълва още мениджърът. "Не знам колко още дълго ще продължи тази тенденция, ако можех точно да я прогнозирам, щях да съм спечелил тото джакпот. Но понеже не мога, гледам да използвам всеки момент, за да намеря добър отбор на българските си клиенти веднага, щом се появи възможност", обобщава Еудженио Голини.

 

Нямало скандал между Владо и Гърбич

СЛУЧИЛОТО СЕ на финала в италианския шампионат между "Тренто" и "Кунео" е изненада и за Голини.
Воденият от Радостин Стойчев тим на "Тренто" буквално смаза "Кунео" с 3:0, като затвори третия гейм при 25:9! "Няма логично обяснение за тази игра на "Кунео", това е спортът. Но наистина бяхме изненадани, никой не е очаквал такова нещо. Не се получи финал и освен феновете на "Тренто", всички останали почитатели на волейбола навярно са били малко или повече разочаровани", споделя Голини. След мача се появиха коментари, че "Кунео" загубил заради скандал между Владо Николов, който напуска тима, и разпределителя Гърбич. "Няма такова нещо! - категоричен е мениджърът на Владо. И допълва: - Единствените критики на Николов бяха срещу треньора на "Кунео", който напусна полето в средата на третия гейм. След мача Владо съвсем справедливо отбеляза, че всички трябва да са заедно и в победи, и в загуби."



Мениджърските войни и интриги

ЗА МЕНИДЖЪРСКИТЕ интриги и "договорки под масата" във волейбола се пише и говори отдавна.
В Италия например цари негласното мнение, че клиентите на мениджъра Лука Нови (с когато работят Виктор Йосифов, Валентин Братоев и още няколко волейболисти "на Левски") са винаги титуляри в отборите, в които се състезават - без значение в каква форма са. През изминалия сезон подобни подозрения се появиха и в "Тонно Калипо". Първоначално като титулярен посрещач бе привлечен Методи Ананиев. По-късно отборът взе и пуерториканеца Хосе Ривера, който е клиент на Лука Нови. Досегашният треньор на отбора Виченцо Ди Пинто, както и другият посрещач - американецът Мат Андерсън, също са клиенти на Нови. След втория двубой Ананиев бе закотвен на резервната скамейка, а мястото му зае Ривера. "Не, няма договорки между мениджъри и клубове. По-скоро от Вибо искаха да се застраховат с по-опитен състезател и затова привлякоха и Ривера", любезно обяснява Голини, макар че е наясно, че много волейболисти няма да му повярват.



Овации за ЦСКА, Майо може да остане

КЛИЕНТ на Еудженио Голини е и кенийската звезда на ЦСКА Филип Майо.
"Към момента не мога да кажа дали той ще си намери клуб в Италия. Филип не си е затворил вратата за ЦСКА и при добро развитие на ситуацията там може да се завърне в отбора - обяснява Голини. И допълва: - ЦСКА е страхотен тим! Мога само да аплодирам това, което правят. Няма стари и млади, а можещи и краен резултат. Много хора правят грешки, като сравняват старите звезди с младите таланти. Това е неуместно. Надявам се ЦСКА отново да участва в Шампионската лига и пожелавам успех на тима."

Клиенти-бежанци

ПРЕДИ седмица се разбра, че четирима от звездите на Куба са избягали от родината си и ще се състезават в Италия.
Еудженио Голини също има такива клиенти и знае колко трудна ситуация е това. "Работя с Ясер Портуондо, който игра в ЦСКА, с Гонзалес. Доста е сложно. Първо трябва да получат статут на бежанци, да получат разрешение от международната волейболна федерация. Но всеки състезател сам преценява плюсовете и минусите", разяснява Голини. Подобни проблеми имаше и "Тренто" със звездата си Османи Хуанторена, който две години нямаше право да играе. Сега се заговори, че кубинецът ще получи италианско гражданство, но той хвърли всички в Италия в смут, като намекна, че би играл за Куба на олимпиадата догодина. При спечелването на скудетото Хуанторена са появи на полето наметнат с кубинското знаме.


Близък приятел на Гибона

ЕДИН от волейболистите, за които Еудженио Голини говори с най-голямо възхищение, е Пламен Константинов.
"По принцип не е желателно мениджър да споделя лични пристрастия, но аз не мога да скрия колко ценя и уважавам Пламен Константинов. Докато бе състезател, ми беше и близък приятел. Пожелавам му успех като треньор, бих могъл да му помогна със състезатели, ако се наложи", споделя италианецът.

 

 

Мартин Стоев
Мартин Стоев
До дни ще се разбере дали Методи Ананиев остава във Вибо Валентия
До дни ще се разбере дали Методи Ананиев остава във Вибо Валентия
Джанлоренцо Бенгини, с когото Ананиев работи известно време в "Монтекиари", е новият треньор на Вибо.
Джанлоренцо Бенгини, с когото Ананиев работи известно време в "Монтекиари", е новият треньор на Вибо.
Операцията на Николов ще е на 20 май т.г. в Парижка клиника.
Операцията на Николов ще е на 20 май т.г. в Парижка клиника.
Извявите на Теодор Тодоров веднага насочиха вниманието на специалистите към него, споделя Голини.
Извявите на Теодор Тодоров веднага насочиха вниманието на специалистите към него, споделя Голини.
Както "168 часа" пръв писа, Владо Николов ще играе през следващия сезон в Пиаченца.
Както "168 часа" пръв писа, Владо Николов ще играе през следващия сезон в Пиаченца.
Методи Ананиев
Методи Ананиев