Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мустафа Карадайъ СНИМКИ: Велислав Николов
Мустафа Карадайъ СНИМКИ: Велислав Николов

ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция. Няма да гласува и за свикване на Велико народно събрание.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ днес на пресконференция в централата на партията.

По-рано Централното оперативно бюро се събра на извънредно заседание, за да вземе решение дали ще подкрепи свикването на Велико народно събрание за промени в конституцията.

“Мотивите ни са, че водени от основните принципи на устава и в името на мисията на ДПС нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция. Според нас изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова конституция се отрича от общочовешките ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Тя категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт”, категоричен бе той.

“Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди - разумно, отговорно и достойно. Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват недостатъци и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, които да приближат българския конституционен модел до европейските и международни образци”, допълни още Карадайъ.