Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатът Александър Йорданов СНИМКА: Архив
Евродепутатът Александър Йорданов СНИМКА: Архив

ЛЯТНА ЧИТАЛНЯ: "СПОМЕН ЗА НАЧАЛОТО"

Днес всички се питат: ще има или не ново Велико народно събрание. От учредяването на 7-то ВНС са изминали 30 години. То си свърши работата за една година - прие нова конституция. Под нейния похлупак се извършиха огромни несправедливости и престъпления, които останаха ненаказани.

Стигна се до тоталната финансова и икономическа катастрофа при управлението на БСП в периода 1995-1997 г. Затова и с право днес мнозина се питат: как създадоха несметните си богатства днешните олигарси и защо някои от тях се крият от правосъдието в чужбина, а други, все още тук, са в състояние на "трепери гащи". Или са готови да хвърлят пари, за да свалят настоящето правителство.

Правят го, защото мутроолигархията най-добре се чувства в условията на "спокойствие" под неин контрол или на хаос и дестабилизация. А точно това и поднася на тепсия днес лявоекстремисткият метеж, наричан неточно "протест". За кой ли път ще повторя очертаните ясно цели на този опит за държавен преврат:

1. Оставка на правителството, за да може проруският ни президент, избраник на БСП, да състави свое служебно правителство. Какви ще ги върши то е ясно. Нищо проевропейско и пронатовско, а това ще рече и пробългарско, няма да свърши. Както не го свърши и предходното му служебно правителство. Крайната цел на президента е ясна: подкрепяйки днес метежниците, давайки им кураж, след година те да му върнат жеста - да го изберат отново за президент. Мераклия е. Не може да му се отрече. Но с действията си днес той нарушава действащата конституция като активно разделя и противопоставя българските граждани. Поведението му напомня на това на Георги Димитров след 9.09.1944 г. И посланията му са сходни с неговите, и символиката, която използва.

2. За оставка на правителството настоява Българската социалистическа партия и този факт за мен е достатъчен, за да бъда категорично против. Подкрепа БСП получава от извънпарламентарни партии, които логично желаят след нови избори, да попаднат в парламента. И смятат, че левичарският бунт, който организират и чрез който станаха за посмешище, ще им помогне. Поведението им е циркаджийско, в някои отношения и грубо просташко, но така е на Балканите.

Нищо ново. Проблемът е, че тези извънпарламентарни мушмороци днес, когато утре попаднат в парламента, ако попаднат, разбира се, ще трябва да решават дали с БСП да правят комбина за правителство. Защото, спор няма, че те не желаят да се коалирират с ПП ГЕРБ. Така че има всички основания да предполагаме, че лявоекстремисткия метеж има за цел да върне БСП на власт. И това, според мен, ще бъде лошо за България. А съдя, че такава е целтта на метежниците и от факта, че евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев внесе в Европарламента един пасквил срещу България и потърси подкрепа за него от евродепутатите на БСП. Но също така и от други социалисти и зелени, т.е. не от десни партии и политици.

3. Третата цел е оставката на Главния прокукор Иван Гешев. Когато прокурор беше Борис Велчев - наследник на яка комунистическа номенклатурна фамилия, протести нямаше, защото нямаше нито един подгонен олигарх и бандит. Сега има и ето, че метежниците, заедно с обслужващи ги медии като куриозната "Божков ТВ", са готови не да атакуват престъпниците, а прокурорът, който ги е подгонил. За да се върне "доброто старо време", когато божковците си крадяха, а прокурорите и съдиите си спяха.

4. Метежниците, както и тяхната възлюблена БСП, не желаят избори за ВНС. Което означава, че независимо от приказките им за промяна, практически защитават статуквото. Защото днешната конституция е основният закон на статуквото у нас.Тя така и бе замислена: да има промяна, без да има промяна. Да позволи на комунистическата и ДС номенклатура безпрепятствено да трансформира политическата си власт в икономическа и финансова. За целта приелите конституцията през 1991 г. депутати заложиха капани пред възможността да се реформира съдебната система. Затова и за извършените огромни стопански престъпления, за приватизацията, която прехвърли активи за милиарди левове в ръцете на комунистическата и ДС номенклатура, при това гарантирано свързана с руската олигархия и с политиката на Кремъл, наказание нямаше.

Сега парламентарната група на ГЕРБ желае едно ново Велико народно събрание да приеме нова конституция, която да поправи недостатъците настоящата и да отговори на новите обществени реалности характерни за държавата ни след приемането ни в НАТО и ЕС. И на волята на гражданите за равенство на всички пред законите, за справедливост. Но метежниците са против и се превърнаха в живата верига защитаваща олигарсите. Възможно е някои от тях да го правят за пари. Има такива, на които това им личи. Други слушат БСП и президента. А трети са против просто така, от глупост, понеже "ум" и "красота" рядко се съчетават.

Като се противопоставят на добрата идея за ново Велико народно събрание метежниците всъщност демонстрират единствено познатия от 30 години статукварски принцип: "Стани, та да седна". И нищо повече освен голи обещания, защото сбъдването им ще бъде поставено в зависимост от БСП. А това ще рече: забравете за промяна!

Във всички случаи лявоекстремисткият метеж у нас, чиято безплодност и варварщина, наблюдаваме вече 50 дни, се вписва във водената от Кремъл хибридна война срещу държавите от Европейския съюз.

Днес в моята "Лятна читалня" публикувам един спомен за това как депутатите от 7-то Велико народно събрание са си представяли някога промяната в България. Какви са били позициите и идеите им. И защо крайният продукт който сътвориха - днешната конституция, бе като щит на несправедливия преход. Приятно четене!

От фейсбук с линк към сайта Век 21