Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ

Знаете ли, че докато разгръщате този „Космос“, с всяка следваща страница световният бизнес с диаманти затъва в необратим колапс. Най-големите мини на планетата затварят, най-старата търговска компания в света е пред фалит, а борсовите индекси на бляскавата индустрия се сриват до най-ниски исторически нива.

Ще се изненадате обаче – източникът на парализата не носи единствено клеймото COVID-19. Да, карантината сви повече от 10 пъти търговията, но сривът всъщност се задълбочава в последните 3 години и във вените му тече, както обикновено, горивото на човешката алчност. Свръхпредлагането, отказът на големите компании да смъкват цените, монополните антитърговски условия, които те налагат на месечните разпродажби в Ботсвана – купувачите нямат право да преговарят за цената и качеството на стоката, – всичко това рязко сви търсенето на скъпоценни камъни. В същото време големите в бранша арогантно поддържаха завишени цени на нешлифованите диаманти, докато пазарът на обработени се сриваше.

Така стигаме до лятото на 2020 г., когато петте най-големи компании в света, които от години диктуват търговията, са натрупали непродадени диаманти на стойност 3,5 млрд. долара, като се очаква до края на годината, въпреки рязко намаления добив, те да надхвърлят 4,5 млрд.

Ще кажете: „Всичко това е временно. Те са спечелили толкова много в последните десетилетия, че ще преглътнат кризата, а и спасителната ваксина чука на вратата“. Явно не знаете, че за срива на търговията със скъпоценни камъни има още една причина с родина Китай и тя се нарича – синтетични диаманти. Те се произвеждат изключително бързо, почти неразличими са от истинските и несравнимо по-евтини. Навлизат първо в аеронавтиката, в петролните кладенци, в електронните чипове, но все по-усилено и в бижутерската промишленост. Дали няма да сринат завинаги една индустрия, кървава в континенти като Африка, където експлоатира най-бедните хора на планетата за сметка на най-богатите, поддържайки диктаторски режими и бунтовници, които избиват милиони хора в граждански войни? Възможно е, нали? – все пак търговията се определя от търсенето и предлагането.

Ами знаете ли, че точно това е причината един друг скъпоценен камък от сърцето на Черния континент да вдига все повече цената си на фона на фалитите в индустрията – танзанитът, който е 1000 пъти по-рядък от диамантите. Добива се в един-единствен ареал в полите на Килиманджаро и ще бъде изчерпан в следващите 15 години. В този брой на „Космос“ ще научите бляскавата му история и как един беден миньор и баща на 30 деца откри два огромни къса танзанит, оценени на 3,4 млн. долара, и рязко обърна гръб на бедността.

Ще ви отведем и в Древен Египет, където първата жена фараон управлява като мъж, но синът й опита да я заличи завинаги от световната история. Ще отскочим и до Шумер и Китай, чиито цивилизации първи откриват защо точно камбаната е гласът на бога и как нейният звън неутрализира епидемиите дори в наши дни. Ще анализираме писмата на Джак Изкормвача до полицията и скандалната история на големия актьор Кевин Спейси, за да потърсим истината – хищници или жертви са те в действителност.

Приятно четене!

Новият 8-и брой на сп. "Космос" е вече на пазара.