Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки ситуацията с COVID-19 плуването в морето е безопасно, твърди руският лекар Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести. Според него солената морска вода има пагубно въздействие върху коронавируса, тъй като унищожава липидната му обвивка, а ултравиолетовото лъчение от своя страна я деактивира. Според експерта този вирус не е опасен на плажа и в морето.

Въпреки това на много плажове въведоха изискване към туристите за носене на маска. Това се отнася и за близките до България курорти на Халкидики, както и з аостров Миконос.

Как точно влияят ултравиолетовите лъчи?

Способността им бързо и ефективно да унищожат коронавируса е потвърдена и от проф. Марио Клеричи, имунолог от Миланския държавен университет. Под негово ръководство учени са поставили вируса SARS-CoV-2 в капчици вода и са възпроизвели ефекта, възникващ, когато заразен човек киха или кашля. Експертите са използвали 3 различни концентрации на вируса: ниска - когато в стаята е имало заразен човек, висока - при пациент с тежка форма, много висока – каквато не съществува в живота.

Тези материали са изложени на ултравиолетово лъчение и се оказало, че минимална доза слънчева радиация за няколко секунди унищожава коронавируса във водните капчици почти 100%. Това доказва, че слънчевите лъчи, които проникват в земната атмосфера през лятото, почти напълно убиват вируса,

съдържащ се в капчици слюнка,

разпръсквани при кашлица или разговор със заразен човек, категоричен е проф. Марио Клеричи.

За потвърждение на теорията имунологът се е обърнал към Италианския национален институт по астрофизика (INAF) в Милано, откъдето също са заключили, че има връзка между нивото на ултравиолетовата радиация и честотата на коронавируса.

Според проф. Анатолий Алтщайн, вирусолог в изследователския център по епидемиология и микробиология в Москва, ултравиолетовите лъчи наистина са способни ефективно и бързо да унищожават коронавируса. Но да се направят недвусмислени изводи за морската вода, все още е трудно.

"За микроорганизмите ултравиолетовата светлина е смъртоносна, а що се отнася до морската вода, е трудно да се опровергае или потвърди. Мисля, че морската вода е 2 - 2,5 пъти по-концентрирана от физиологичния разтвор, което не уврежда вируса. Освен това

морската вода съдържа магнезий

и има разрушителен ефект върху липидните частици", обяснява експертът.

Според проф. Алтщайн хората не бива да се отпускат твърде много на морския бряг. Изборът на подходящ плаж е важен, за да се избегне инфекцията.

"Плуване в морето, ако водата е чиста, а плажът не е претъпкан с хора, не е толкова опасно нещо. Същото е с басейните. И двете не застрашават много здравето, но всичко зависи от броя на хората. Важно е да се спазва безопасно разстояние. Ако има много хора на плажа, тогава е по-добре да не се посещава, а да се намери по-усамотен", съветва ученият.

Той подчертава, че ако във водата има много хора и

сред тях пациент

с COVID-19,

вирусът може да се разпространи. Затова проф. Алтщайн призова почиващите да спазват всички правила за безопасност.

Терапевтът д-р Людмила Лапа също не изключва риска от заразяване с COVID-19 по време на морската ваканция, като отчита дезинфекционните свойства на слънчевите лъчи. Препоръчва да се спазва безопасно разстояние на плажа, да се избягва струпването на много хора, да се стои далече от кашлящи и кихащи и да се носят маски. И разбира се, да се мият често ръцете и лицето. А за да не отслабне имунната система, плажуващите не бива да стоят прекалено дълго под палещото слънце. Не е случаен фактът, че мнозина се разболяват точно след като се завърнат от морската си ваканция.